

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Toimitus suosittelee
PS asuntopoliittisesta kehittämisohjelmasta: Asuntopolitiikka on alistettu vihreälle ideologialle – keskituloisilta asumiskustannukset vievät jopa puolet tuloista
Suomen asuntopolitiikka on alistettu vihreän ideologian ilmastopolitiikalle, jolle kaikki hallituspuolueet ovat antaneet tukensa. Sen seurauksena asuminen Suomessa on kohtuuttoman kallista. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron asuntopoliittisesta kehitysohjelmasta pitänyt kansanedustaja Toimi Kankaanniemi vaatii hallitukselta toimia maaseudun pelastamiseksi.
Tarkastusvaliokunta laati jo vuonna 2018 ansiokkaan mietinnön asuntopolitiikasta. Eduskunta hyväksyi yksimielisesti mietinnön 10 lausumaa, joista ensimmäisessä edellytettiin, että asuntopolitiikasta laaditaan kokonaisvaltainen kahdeksan vuoden kehittämisohjelma, jonka hallitus antaa eduskunnalle selontekona vuoden 2020 loppuun mennessä.
– Ohjausta varten hallitus asetti parlamentaarisen ryhmän. Ministeri keskeytti ohjausryhmän työn ennen kuin se pääsi asioiden ytimiin. Ohjelmaa ei siis ole valmisteltu parlamentaarisesti kuten ylivaalikautinen kahdeksan vuoden ohjelma aina pitäisi. Se ei valmistunut eduskunnan edellyttämässä ajassa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää menettelyä asuntopolitiikan väheksymisenä, kertoi kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.
Ideologia paistaa läpi
Vielä vakavampana Kankaanniemi pitää sitä, että asuntopolitiikka on alistettu vihreän ideologian ilmastopolitiikalle, jolle kaikki hallituspuolueet ovat antaneet tukensa. Samalla suomalaisten asumiseen liittyvät isot ongelmat ovat jääneet sivuseikoiksi ja suurelta osin ratkaisuja vaille.
– Asuminen Suomessa on erittäin kallista. Keskituloisilta kotitalouksilta asumiskustannukset vievät jopa puolet tuloista. Se on kohtuutonta.
– Pienituloisille kustannuksia korvataan asumistuella. Yli kahden miljardin summasta osa valuu mm. eräille ay-liikettä lähellä oleville tahoille verovapaina osinkoina ja lopulta jopa eräille puolueille asti. Osa varoista siirtyy kansainvälisille sijoittajille, jotka näin keräävät isoja voittoja. Näihin kohtuuttomuuksiin hallitus ei ole puuttumassa. Asumistuen ongelmat se on siirtänyt sosiaaliturvauudistuksessa ratkaistaviksi.
Hallitus korvasi turpeen venäläisellä hakkeella
Kustannusten alentamisen sijaan hallitus on kiristänyt energian hintaa ja asumiskustannuksia. Hallituksen räikeimpänä virheenä Kankaanniemi pitää kotimaisen, työllistävän turvetuotannon tuhoamista ja sen korvaamista Venäjältä tuotavalla hakkeella. Omavaraisuus ja huoltovarmuus unohtui, ja siitä Suomen kansa maksaa kalliin laskun.
– Me perussuomalaiset vaadimme: Palauttakaa kotimainen turvetuotanto heti! Lopettakaa hakkeen tuonti Venäjältä! On suorastaan irvokasta, että maaseutuyrittäjien turpeennostokoneita romutetaan valtion palkkiolla valtavan kriisin keskellä.
– Todettakoon vielä, että hallituksen asuntopoliittisen ohjelman ensimmäinen vuosi 2021 on takana, ja juuri se jää historiaan energiaturpeen alasajon vuotena, Kankaanniemi sanoi.
Keskittäminen ja polarisaatio on katkaistava
Hallituksen heikko EU-vetoinen aluepolitiikka kiihdyttää keskittymistä. Muutama suuri keskus kasvaa, useat maakunta- ja seutukuntakeskukset elävät pysähtyneisyyden aikaa ja maaseutukunnat kuihtuvat nopeasti. Tämä luo suuret haasteet asuntopolitiikalle. Kankaanniemi vaatii Suomen kansan jyrkkenevän polarisaation katkaisua.
– Kasvukeskuksissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, suomalaiset kärsivät asuntopulasta ja hirmuisista asumiskustannuksista. Riittävä uudisrakentaminen on yksi ratkaisu. Se alentaa asumiskustannuksia. Tähän pitää panostaa. On vaikea ymmärtää, miksi hallitus aikoo vaikeuttaa ja hidastaa kaavoitusta ja rakentamista.
Elinvoimaa tarvitaan sekä maaseudulle että kaupunkeihin
Maakunta- ja seutukuntakeskuksissa tarvitaan panostuksia, joilla niihin syntyy yrityksiä ja työpaikkoja. Niissä on valmiina asuntoja ja infra. Vain elinvoimaa puuttuu. Kankaanniemen mielestä olisi perusteltua lisätä esimerkiksi opiskelupaikkoja korkeakouluissa ja oppilaitoksissa eri puolilla maata.
– Taantuvilla maaseutualueilla hyviä asuntoja jää käyttämättömiksi ja arvottomiksi. Pahimmillaan niihin kohdistuneet lainat ajavat perheitä ahdinkoon. Missä viipyvät toimenpiteet? Esimerkiksi etätyötä ja työmatkakustannusten alentamista on syytä edistää.
– Asuntopolitiikassa tarvitaan tehokasta lainsäädäntöä, varoja sekä tiivistä yhteistyötä valtion, kuntien, pankkien ja yritysten kesken. Suurin vastuu on valtiolla. Valitettavasti selonteko ei anna vakuuttavaa kuvaa siitä, miten ongelmat ratkaistaan seuraavien seitsemän vuoden aikana.
– On tärkeää, että ympäristövaliokunta paneutuu perusteellisesti asuntopolitiikan kehittämisohjelmaan ja tarkastusvaliokunnan mietintöön, jonka eduskunta yksimielisesti hyväksyi jo kolme vuotta sitten, Kankaanniemi totesi puheenvuoronsa lopuksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työmatkakustannukset uudisrakentaminen maaseutuyrittäjät sosiaaliturvauudistus asuntopoliittinen kehitysohjelma opiskelupaikat sijoittajat turpeen alasajo vihreä ideologia omavaraisuus työpaikat Energian hinta Maaseutu ilmastopolitiikka Ay-liike Toimi Kankaanniemi Huoltovarmuus asuntopolitiikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitukselta ei vaikuttavia toimia polttoainehintoihin, maatalouskriisiin, ostovoimaan tai kilpailukykyyn – perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Peruselämän kustannukset karkaavat käsistä: Polttoaineiden, sähkön ja lämmitysenergian hinnannousu sekä sote tietävät ankaria aikoja suomalaisille

Kokoomus tukee kansaa kurjistavia hallituksen ilmastotoimia – ”Miksi polttoaineveron keventäminen ei sovi kokoomukselle?”

Immonen: Autoilijat ja maaseudun ihmiset ongelmissa hallituksen politiikan seurauksena – ”Pieni- ja keskituloiset suurimpia kärsijöitä”

Grönroos: Eurooppa on liikaa venäläisen energian armoilla, jyrkät ilmastotoimet nostavat hintoja entisestään – ”Hiilineutraalisuustavoitetta on siirrettävä”

Asuntolainojen korotkin reippaassa nousussa – kaiken kallistuminen alkaa olla todellinen uhka tavalliselle suomalaiselle

Perussuomalaiset vaativat hallitukselta toimenpiteitä maahanmuuton kielteisten vaikutusten arvioimiseksi: Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka heikentää asuntoalueiden turvallisuutta

Uusille rakennuksille rutkasti lisää velvoitteita ja sääntelyä – perussuomalaiset vastustavat

Porvarihallitus haluaa lisätä kilpailua Ruotsin pankkisektorilla – ”Harvinaisen törkeää”, kommentoi velallisten edustaja pankkien jättivoittoja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.