

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta
Alkuvuodesta aloittaneiden hyvinvointialueiden suuret rahoitusalijäämät vaarantavat vakavasti koko sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumista – ja nyt myös hoitajista on pulaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että sotemenot ovat osa julkisten menojen kokonaisuutta, jossa vähemmän tärkeistä menoista tulee luopua. – Tärkeimmät asiat on siis hoidettava ensiksi. Suomalaisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ovat prioriteettilistan kärjessä, Purra sanoi eilen Ylen suuressa vaalitentissä.
Hallitus pääsi alkuvuodesta yhteisymmärrykseen lisätalousarviosta ja hyvinvointialueiden lisärahoituksesta, jossa hyvinvointialueille esitettiin 500 miljoonan euron lisärahoitus.
Valtiovarainministeriön arvion mukaan soten menot nousevat tänä vuonna 23 miljardiin euroon.
Rahat eivät yksinkertaisesti riitä
Ylen suuressa vaalitentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että 500 miljoonan lisärahoitus sotelle riittää käytännössä vain eduskuntavaaleihin saakka.
– Seuraavan hallituksen tulee tehdä vähintään samanlainen lisäbudjetti, jolla selvitään vuodenvaihteeseen. Sama koskee hoitajamitoitusta, jonka täytäntöönpanoa siirrettiin. Seuraavan hallituksen vastuulle jää paitsi löytää hoitajat, myös järjestää rahoitus, Purra sanoi.
Myös liike nytin Harry Harkimo sanoi, että soten ennakointi on mennyt pieleen.
– Alueiden budjetit ovat 900 miljoonaa euroa alijäämäisiä. Suurin ongelma hoitoon pääsyssä on se, että on ajateltu valtion hoitavan kaiken. Jos yksityissektoria ei saada mukaan, hoitojonoja ei pysty purkamaan.
Marin ohjaisi lisää resursseja, mutta mistä rahat?
Pääministeri Sanna Marinilla (sd) oli suoraviivainen vastaus soten rahoitusongelmiin: lisää resursseja.
– Meidän mielestämme hyvinvointialueet tarvitsevat lisää resursseja. Sdp esitti jo syksyllä, että olisi pitänyt lisätä 700 miljoonaa, nyt saimme neuvoteltua 500 miljoonaa lisää. Resursseja tarvitaan siis tulevaisuudessa lisää. Väestö ikääntyy, palveluntarpeet kasvavat, Marin sanoi.
Käytännössä resursseilla tarkoitetaan rahaa, joten tulisi myös miettiä, mistä sitä saadaan lisää valtion kirstuun vai onko soteresurssien vuoksi luovuttava jostain muusta.
Purra huomauttikin Marinille, että soten ongelmat ja rahoitusalijäämä ovat yksin Marinin hallituksen vastuulla.
– Marinilta olisi aiheellista kysyä, mistä otetaan rahat resursseihin ja parempiin palveluihin.
Demareilla kaikkeen vanha lääke
Demarien talouslinja liikkuu toivotaan toivotaan -osastolla, sillä Marin mainitsi luottavansa työllisyyden vahvistumiseen ja talouskasvuun mikä on hieman ylioptimistista, sillä Suomen talous ei ole kasvanut liki 15 vuoteen.
Marin esitti myös ”lisärahan keräämistä valtiolle” eli suomeksi sanottuna uutta veroa entisten verojen päälle.
– Vaikkapa lähdevero institutionaalisille sijoittajille, arvonnousuvero, jolla voidaan verottaa sitä arvoa, mikä Suomessa on syntynyt ja puututaan listamaattomien yhtiöiden osinkoverotukseen, Marin sanoi ja arvioi verotuksen kiristämisellä saatavan useita satoja miljoonia lisää valtion kassaan.
Koko julkinen talous remonttiin
Sotealueiden yksi suurimpia menoja on henkilöstökulut. Purra painotti että koko julkinen talous vaatii korjaustoimia tulevilla hallituskausilla.
– Perussuomalaisten mielestä sosiaali- ja terveydenhuolto, kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus ovat valtion tärkeimpiä kohteita, joten perussuomalaiset haluaa leikata toissijaisista julkisista menoista, Purra sanoi.
Hän jatkoi, että tilanteessa, jossa sote-palveluihin ei ole riittävästi rahaa, suomalaiselta veronmaksajalta kerättyjen miljardien eurojen kaataminen ulos maasta, esimerkiksi kehitysapuun, tulisi lopettaa.
– Nyt ei pidä jatkaa myöskään sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka tuo lisää kustannuksia ja painetta sotesektorille. Ei pidä harjoittaa sellaista ilmastoposeeraamista, joka niin ikään lisää kustannuksia. Tärkeimmät asiat on hoidettava ensiksi. Suomalaisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ovat prioriteettilistan kärjessä.
Hoitajan täytyy osata Suomen kieltä
Soten yksi merkittävä haaste on myös hoitajapula, johon monet puolueet tarjoavat lääkkeeksi EU:n ulkopuolista maahanmuuttoa. Purra huomautti, että hoitoalan työ ei ole bulkkia , jota voi tehdä käytännössä kuka tahansa.
Muun muassa hoitajaliitto Super kertoi lausunnossaan vuoden 2022 valtion talousarvioon, että maahanmuuttajien heikko kielitaito aiheuttaa vakavan asiakas- ja potilasturvallisuusriskin ja kuormittaa työyhteisöä. Tämä taas kiihdyttää osaajien lähtemistä alalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahoitusalijäämä sosiaali- ja terveydenhuolto hyvinvointialueet Harry Harkimo toissijaiset menokohteet tärkeysjärjestys hoitajapula hoitajamitoitus kielitaito Super veronmaksajat hyvinvointi kustannukset valtion talous palvelut Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Sanna Marin soteuudistus Turvallisuus perussuomalaiset SDP kehitysapu verotus budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra muistutti överin ilmastopolitiikan karuista seurauksista – ympäristöministeri Ohisalolle ei kelpaa Nasan tutkimus, joka osoittaa Suomen jo olevan hiilinielu

SDP ratkaisisi hoitajavajetta työperäisellä maahanmuutolla, PS puuttuisi hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta – Purra: ”Filippiiniläiset eivät auta”

Juvonen: Ulkomailta haettu hoitaja on entistäkin alipalkatumpi hoitaja

”Hoitajat eivät unohda tätä koskaan!”, julisti Tehyn Millariikka Rytkönen – ja unohti koko asian hetkessä

Soteuudistuksen harmonisointi leikkaa palkkioita, eikä huonokuntoiselle hoidettavalle ole hoivapaikkaa – Juvonen: Vanhuksille ja omaishoitajille tarjotaan kylmää kyytiä

Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa

Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”

Purra: Sote on kammottavassa kunnossa – ”Seuraavien hallitusten on laitettava soten korjaamiseen kaikki tarmonsa”

Purra: Hoitovelan purkamiseen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että kaikki soten toimijat otetaan mukaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää