

LEHTIKUVA
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja arvostelee pääministerin Ukrainassa tekemää Hornet-avausta: ”Harkitsematon kommentti, joka tulkitaan herkästi Suomen linjaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen ihmettelee pääministeri Sanna Marinin eilen antamaa vastausta toimittajan kysymykseen Hornetien lahjoittamisesta Ukrainan matkan tiedotustilaisuudessa.
Suomella on 62 F/A-18 Hornet hävittäjää, jotka ovat poistumassa käytöstä vuodesta 2025 lähtien.
– On tullut esille, että pääministerin avaus ulkomaan matkallaan on tullut yllätykseksi niin tasavallan presidentille kuin puolustusministerillekin. Sen lisäksi hän on tuskin keskustellut asiasta etukäteen Puolustusvoimien komentajan kanssa.
– Ulko- ja turvallisuuspoliittisten elimien ohittaminen ja henkilökohtaisen mielipiteen ilmaisu, joka ulkomailla tulkitaan herkästi Suomen linjaksi, oli pääministeriltä harkitsematonta, Jari Ronkainen perustelee.
HX-hanke korvaa Hornetit F-35 hävittäjillä
Historiallisen suuri hävittäjälentokonekauppa, jota on toteutettu vuodesta 2019 lähtien tulee korvaamaan Hornet-hävittäjät yhdysvaltalaisilla F-35 hävittäjillä. Vuosina 1995-2000 käyttöönotettujen Hornetien elinkaari on arvoitu olevan 30 vuotta, joten viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.
– Hornetit ovat merkittävä osa Suomen puolustuskokonaisuutta aina elinkaarensa päähän. Niitä ei voi luvata käyttöön muualle harkitsematta Suomen omaa puolustuskykyä tai edes Hornetien toimintakykyä elinkaaren päässä. Pääministerillä ei voi olla kykyä tähän kuulematta ensin asiantuntijoita, Ronkainen kertoo.
Pääministeri omimassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa?
Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käytännössä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka kokoontuu yhdessä tasavallan presidentin kanssa.
– Pääministerin yksipuolinen kannanotto aselahjoituksiin on huolestuttava, etenkin ottaen huomioon kaavaillut aiemmin tänä vuonna erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan palkkaamiseksi pääministerille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka tulee tehdä yhdessä, eikä varsinkaan tässä maailmanajassa ole sooloilulle sijaa, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aselahjoitukset puolustusministeri Hornet-kalusto ulko- ja turvallisuuspolitiikka Puolustusvoimat Puolustusvaliokunta Sanna Marin Jari Ronkainen Ukraina Presidentti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen ja Ronkainen: Kaksoiskansalaisuuden ehtoja kiristettävä – ”Tosipaikan tullen nämä henkilöt olisivat vakavan valinnan edessä”

Halla-aho, Makkonen ja Rostila keskustelevat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – pohdintaa Horneteista, Venäjästä, Kiina-riippuvuudesta

Hallituskauden karu tilinpäätös: Valtionvelka räjähtänyt, ostovoima ennätysalhaalla, suomalaisten miljardeja EU:n pakettiin ja huoltosuhde heikkenee entisestään maahanmuuttopolitiikan vuoksi

Marinin hallituksen ministerit löivät läskiksi opposition kysymyksiin vastaamisen – eduskunnan kyselytunnista tuli väistelytunti

Reijonen: Millaisia riskejä pääministeri Marin aiheutti Suomelle harkitsemattomalla hävittäjälausunnollaan?

Reissupääministeri Sanna Marin ehtii Ukrainaan ja vaikka Uuteen-Seelantiin asti sekä viihdeohjelmien vieraaksi – talouskeskustelu kotimaassa ei kiinnosta

Mäenpää haluaa ehkäistä sotakuntoisten ajoneuvojen valumisen ulkomaille
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.