Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen tyrmistyi kokoomuksen ja keskustan toiminnasta Ottawan miinakieltosopimuksesta irtautumista ajavan kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyssä.

– Puolustusvaliokunta antoi yksimielisen lausunnon miinojen merkityksestä maanpuolustukselle, mutta ulkoasianvaliokunnan kokoomuslaiset ja keskustalaiset torppasivat mietinnön ja sitä kautta todellisen vaikuttamisen yhdessä punavihervasemmiston kanssa, Jari Ronkainen kertoo.

PS halusi mietinnön ministeriön edistettäväksi

Kansalaisaloitteilla ei tavallisesti voi vaikuttaa kansainvälisiin sopimuksiin. Eduskunnan puhemiesneuvosto kuitenkin lähetti Ottawan sopimuksesta irtautumista vaatineen kansalaisaloitteen valiokuntien käsittelyyn.

– Ulkoasianvaliokunnan perussuomalaiset esittivät, että se antaisi mietinnön, jossa asia siirrettäisiin ministeriön edistettäväksi. Ainoastaan kristillisdemokraatit asettuivat tukemaan maanpuolustuksen asiaa, Ronkainen sanoo.

Miinojen suorituskyky ei ole korvattavissa

Keskustasta on ajoittain kuulunut ääniä Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi, mutta erityisesti kokoomus on linjannut, että puolustusratkaisuja on tarkasteltava tässä tilanteessa ensisijaisesti Suomen turvallisuuden takaamisen kannalta.

– Puolustusvaliokunnan ja usean asiantuntijan näkökulmasta miinojen suorituskyky ja miinakauhu eivät ole korvattavissa. Punaviherpuolueiden toiminta ei tullut yllätyksenä. Kuitenkin kokoomus ja keskusta esittävät turvallisuus- ja puolustusmyönteisiä puolueita, mutta teot ratkaisevat – eivät sanat, Ronkainen jyrähtää.

SUOMEN UUTISET