

PS ARKISTO
Antikainen: Suomi vapaaksi Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin käyttöön
Ukrainan ja Venäjän välisen tilanteen kiristyessä myös Suomen puolustusvalmiudesta on virinnyt keskustelua etenkin itärajan pitävyyden suhteen. Itärajan maasto on suurelta osin polveilevaa ja peitteistä, mikä tekee sen valvonnasta haastavaa. Etenkin maamiinojen kielto on noussut julkiseen keskusteluun säännöllisin väliajoin. Suomi liittyi henkilömiinat kieltävään Ottawan miinakieltosopimukseen vuonna 2011.
Henkilömiinakieltoa ajoi erityisen innokkaasti tasavallan presidenttinä toiminut Tarja Halonen.
– Suomi liittyi Tarja Halosen idealismin sokaisemana Ottawan miinakieltosopimukseen vuonna 2011, vaikka muun muassa puolustusministeriö vastusti sitä. On naivia kuvitella, että yksipuolinen aseistariisunta esimerkiksi henkilömiinat kieltämällä on muuta kuin karhunpalvelus maamme puolustuskyvylle, etenkin, kun meillä on yli 1 300 kilometrin itäraja valvottavana. Puhumattakaan siitä, että rajanaapurimme ei moiseen sopimukseen ole liittynyt ja tuskin tulee liittymäänkään, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Turvallisuutta ei tule uhrata idealismille
Henkilömiinat ovat herättäneet runsasta keskustelua puolin ja toisin. Rauhanliitto ajoi miinakieltoa muun muassa vetoamalla siviiliväestön turvallisuuteen. Puolustusministeriön selvityksen mukaan miinat ovat Suomen olosuhteissa erittäin tehokkaita maahyökkäyksen pysäyttämiseksi.
– Henkilömiinat ovat kustannustehokas keino torjua laajamittainen maahyökkäys valtiomme rajoilla. Ne ovat halpa henkivakuutus, jolla osoitetaan, että Suomella on valmius puolustaa itseään tarvittaessa.
– Kansainvälisen turvallisuustilanteen muutoksen vuoksi Suomen tulee välittömästi erota Ottawan sopimuksesta, sillä maamme turvallisuutta ja itsenäisyyttä ei tule uhrata idealismin vuoksi, Antikainen vaatii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- idealismi kustannustehokkuus Tarja Halonen Maamiinat Sanna Antikainen Ottawan sopimus Turvallisuus Venäjä maanpuolustus itsenäisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho rinnastaa Venäjän toimet 1930-luvun lopun tapahtumiin – ”Luhansk ja Donetsk vertautuvat hyvin sudeettialueisiin 1938”

Purra: ”Lännen pitää viimein olla yhtenäinen, jotta pahin mahdollinen ei toteudu”

Perussuomalaiset tuomitsee Venäjän yksipuoliset toimet: Meillä on valmius yhteisiin vastatoimiin

Halla-aho: Euroopassa on toimijoita, jotka suhtautuvat väärällä tavalla ymmärtäväisesti Venäjään – ”Jotkut saavat siitä taloudellista hyötyä”

Jari Ronkaiselta aloite Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi: ”Miinankieltosopimus haittaa asiantuntijoidenkin mukaan puolustuskykyä”

Tavio: Rajan määrärahoja nostettava pikaisesti ja pysyvästi

Ronkainen vaatii jalkaväkimiinoja takaisin: ”Puolustukseen tarvitaan nyt kaikki mahdollinen kapasiteetti”

Antikainen: Presidentti Halosen näkemykset Baltian maista ovat häpeällisiä

Ronkainen jyrähtää kokoomuksen ja keskustan miinoja koskevasta päätöksestä: ”Esittävät turvallisuus- ja puolustusmyönteisiä puolueita”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää