Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen pitää Suomen Puolustusvoimien isku- ja suorituskykyä erittäin hyvänä, vaikka kantahenkilökuntaa tarvitaankin nykyisessä tilanteessa hieman lisää. Ronkainen olisi valmis nostamaan Suomen puolustusmenoja, ja kansanedustaja vaatii myös jalkaväkimiinoja takaisin. – Miinoja ei voi täydellisesti korvata. Vaikka muita vaihtoehtoja on kehitetty, en näkisi ongelmana, että lisänä olisivat miinat, Ronkainen sanoi eilen Ylellä.

Suomen itärajalla havaittiin äskettäin gps-häiriöitä, minkä johdosta lentoliikennettä varoitettiin ja osa kotiomaanlennoista jouduttiin perumaan.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen katsoo, että Suomen kyberturvallisuuden kehittämistä tulee tehostaa, ja osana sitä myös kyberturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä kokonaisuutena tulee tarkastella uudelleen.

– Keskustelu asiasta herää aina, kun tämänkaltainen konkreettinen tilanne nousee esille. Toistaiseksi hallinnon siiloutuminen on ollut esteenä, tästä on tosin keskusteltu jo vuosia. Toivottavasti nyt jo osataan lähteä tekemään oikeita ratkaisuja, Ronkainen sanoi eilen Ylen A-studiossa.

Puolustusmateriaalille aina lisätarvetta

Suomen puolustusvoimien iskukykyä ja suorituskykyä Ronkainen pitää hyvänä.

– Kyllä minä näen, että meillä on tällä hetkellä erittäin hyvät puolustusvoimat. Toki, kun verrataan vastustajan kapasiteettiin, niin selvää on, että kapasiteettia sielläkin riittää laittaa vastaan. Luotan silti, että varmasti – ainakin jonkun aikaa – pärjätään. Puolustusmateriaalia tietysti tarvitaan aina lisää, eli varastoja on täydennettävä.

Suomi luopui jalkaväkimiinoista vuonna 2012, minkä on arvioitu heikentäneen puolustuskykyämme. Toisaalta Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen on äskettäin todennut, että miinojen ottaminen uudelleen käyttöön ei olisi Suomen puolustuksen kannalta tarpeen, koska miinojen tilalle on otettu korvaavia puolustusjärjestelmiä.

Ronkainen kuitenkin katsoo, että järjestelmät eivät sulje toisiaan pois.

– Tässä tilanteessa kaikki mahdollinen kapasiteetti tarvitaan. Jalkaväkimiinan pelotevaikute on valtava, enkä usko, että miinoja voi täydellisesti korvata. Vaikka muita vaihtoehtoja on kehitetty, en näkisi ongelmana, että lisänä olisivat miinat.

Ronkainen laittoi äskettäin vireille toimenpidealoitteen Ottawan miinankieltosopimuksesta irtautumiseksi.

Perussuomalaisilla valmiutta nostaa puolustusmenoja

Suomen Puolustusvoimilla on kuitenkin tarpeita henkilöstön suhteen. Ronkainen arvioi, että kyse olisi noin 500-600 henkilötyövuoden vajeesta.

– Toki nykyisessä tilanteessa määrä saattaa olla kasvanut jopa noin tuhanteen. Koronan myötä vajetta on tullut kertausharjoituksiin, joihin tarvitsemme myös kantahenkilökuntaa.

Suomen puolustusmenot ovat viime vuosina olleet selvästi alle kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Perussuomalaisilla on valmiutta lisätä puolustusmenoja heti, mutta Ronkaisen mukaan asiassa on syytä myös kuulla Puolustusvoimia sekä puolustusministeriötä.

– Puolustusmenojen osalta puoluepolitiikka väistyy, ja aina kun päätöksiä tehdään, kaikki katsovat yhtenä joukkueena Suomen etua. Itse voisin esittää, että puolustusmenojen osuutta voitaisiin nostaa esimerkiksi kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta tarkan arvion tekeminen on tässä vaikeaa.

SUOMEN UUTISET