Puolustusvoimat on lieventämässä varusmiesten fyysisiä vaatimuksia. Uudistuksen jälkeen sotilastehtäviin olisi mahdollista päästä fyysisistä rajoitteista huolimatta. Kansanedustaja Ari Koponen edottaa että varusmiespalveluksen voisi tulevaisuudessa suorittaa myös drone-operaattorina.

– Ukrainan sodassa käytössä olleet dronet, eli miehittämättömät ilma-alukset, ovat saaneet merkittävää taistelumenestystä. Dronet ovat muutenkin yleistyneet sotilaskäytössä sillä ne ovat edullisia, tarkkoja ja tehokkaita, eikä hyökkääjä menetä ihmishenkiä, vaikka ilma-alus ammuttaisiin alas tehtävän aikana, kuvailee Ari Koponen.

– Rannikkopuolustukselle lennokit ovat aivan elintärkeä väline ja sopisivat tiedusteluun, valvontaan, vartiointiin ja maalinosoitukseen.

Järjestelmät kehittyvät nopeasti

Koposen mukaan Suomen tulee tehdä kaikkensa pysyäkseen sotilasteknologian kehityksessä mukana. Dronejen toimintaa on tutkittu ja testattu Puolustusvoimissa jo 15 vuoden ajan.

– Dronet tulevat jatkuvasti ajankohtaisemmiksi, mutta mitään konkreettisia muutoksia joukkorakenteeseen ei ole tehty eikä varsinaisia drone-yksiköitä perustettu, harmittelee Koponen.

Isänmaa on kaikkien asia

Drone-yksiköissä voisi Koposen ehdotuksen mukaisesti palvella nuoria, jotka nyt karsiutuvat varusmiespalveluksesta pois fyysisen toimintakyvyn takia.

– Mahdollisimman monelle asevelvolliselle tulisi löytää sopiva maanpuolustuksellinen tehtävä. Tässä olisi myös rako uusille bisnesmahdollisuuksille ja työpaikoille. Isänmaan asia on meidän kaikkien asia, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET