Ennätysmäärä suomalaisia on hakeutunut maanpuolustuskoulutukseen ja erilaisiin kriisitilanteisiin valmentaville kursseille. Vielä viime syksynä esimerkiksi Maanpuolustusyhdistyksen järjestämä ”Selviä sähköttä” -kurssiviikonloppu jouduttiin perumaan osanottajien vähäisyyden vuoksi. Koronakin lienee tuolloin vaikuttanut asiaan. Mutta nyt seuraava, toukokuussa alkava kurssi on ääriään myöten täynnä.

”Lisääkin väkeä olisi ollut tulossa, jouduimme sulkemaan ilmoittautumiskanavamme kesken kaiken”, kertoo Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiirin valmiuspäällikkö Tapio Lakela. Mukaan mahtuu kerralla 35 henkeä, toinen mokoma olisi jo jonossa.

Selviä sähköttä -kurssi on saanut erityisesti naiset liikkeelle: heitä on 80 % ilmoittautuneista. Ikähaitari näyttää leveältä, nuorimmat osanottajat ovat reilusti alle kolmikymppisiä ja vanhin 70-vuotias.

”Kovin monella naisella ei ole asevelvollisuutta suoritettuna, ja silloin tällainen yleinen kriisivalmiuskoulutus on hyvä vaihtoehto. Asevelvollisuuden suorittaneet hakeutuvat mielellään esimerkiksi kiväärin perusammuntakursseille, jonne on tälläkin hetkellä suoranainen ryntäys”, jatkaa Lakela.

Vaikka hätäilyyn tai paniikkiin ei ole syytä, Lakela ymmärtää kansalaisten tarpeen varautumiseen.

”Moni haluaa tehdä ja kokea jotakin konkreettista. Toisille se on hiljentymistä vaikkapa kirkossa, toinen opettelee uusia arjen selviämiskeinoja, kolmas puolustukseen liittyviä asioita.”

Selviä sähköttä -kurssi järjestetään Vekarajärvellä ja se kestää yhden viikonlopun.

Maanpuolustusyhdistyksestä kerrotaan, että kurssin jälkeen osallistuja osaa varautua sähkökatkokseen ja tietoliikenneyhteyksien katkeamiseen, osaa käyttää varavoimakoneita, on perehtynyt vaihtoehtoisiin ruuanlaittotapoihin ja raaka-aineisiin ja tietää, miten pysyä lämpimänä ja huolehtia hygieniasta poikkeusoloissa.

Mai Allo