Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso vaatii hallitukselta vastauksia ja vastuunottoa hallituksen kaavailemista sähkökatkoista aiheutuvista vakavista riskeistä. Pääministeriä sijaistanut keskustalaisministeri Annika Saarikko tarjosi kyselytunnilla vastausten sijaan kiertelyä, kaartelua ja perussuomalaisten aikaisempien kysymysten kiittelyä.

Tuhansissa suomalaisissa kotitalouksissa on käytössä sähköisiä apuvälineitä, jotka edesauttavat omatoimisessa arjen selviytymisessä tai jopa pitävät käyttäjänsä hengissä yön yli. Heille hallituksen kiertävät sähkökatkot voivat koitua kohtalokkaiksi.

– Sähköisten apulaitteiden käyttäjiä on Suomessa paljon. Laitteiden tarve vaihtelee arjen helpotuksesta elossa selviytymiseen ja sähkösäätöisistä sängyistä hengityslaitteisiin, sanoo kansanedustaja Sheikki Laakso.

Laakso on paitsi tehnyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen myös esittänyt täysistunnon kyselytunnilla ministeri Saarikolle asiasta suoraviivaisen kysymyksen.

– Kirjalliseen kysymykseen vastausta odotellessa päätin kysyä tästä myös kyselytunnilla, Laakso toteaa.

”Kannattaa varautua poikkeukselliseen talveen”

– Sähkökatkojen varalle suomalaiset energiayhtiöt ja myöskin hallituksen varautumisen ministerityöryhmä ovat tehneet omia suunnitelmiaan, alkoi pääministeriä sijaistaneen Annika Saarikon vastaus.

– Suomalaisten kannattaa varautua poikkeukselliseen talveen, mutta tiedossani ei ole sellaista tilannetta, jossa esimerkiksi meidän olisi syytä varautua pitkiin yhtenäisiin sähkökatkojaksoihin, jotka koskisivat kaikkia kotitalouksia, Saarikko kiersi kysymyksen.

– Meillä on myös selkeä priorisoitu lista siitä, mitkä toimialat ovat sellaisia, jotka sähkökatkonkin tilanteessa pitää kyetä priorisoimaan.

Tämän jälkeen Saarikko siirtyi kiittelemään perussuomalaisten aiempia kysymyksiä sekä puhumaan hallituksen onnistuneista tasa-arvotoimenpiteistä.

Törkeää vastuunpakoilua

Laakso ei ole vastaukseen tyytyväinen, vaan pitää ministerin vastuunpakoilua törkeänä.

– On sanomatta selvää, että ministeriä tulisi kiinnostaa ministerin itsensä ajaman sähkönjakelun katkaisemisesta seuraavat kuoleman ja vammautumisen riskit. Saarikkoa tämä ei kuitenkaan kiinnostanut, Laakso toteaa.

– Tilanne on se, että suomalaisia saattaa tämän seurauksena kuolla, ja toisaalta jotkut eivät välttämättä pääse aamulla ylös sängystä ilman sähkösäätöisen sänkynsä apua. Tämä on häpeilemätöntä ja vastuutonta kansalaisten aliarvioimista, vähättelyä ja vaaraan asettamista, Laakso päättää jyrkästi.

Suomen Uutiset