Energiakriisi vaivaa monia maita ympäri maailmaa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan vastaavia häiriötiloja voi ilmetä energiamurroksen myötä vuosikymmenen ajan. Suurin ongelma uusiutuvissa energiamuodoissa on energian varastointi. Kuluttajat jakautuvat hintapiikkien edessä helposti kahteen leiriin: kallista sähköä riittää varakkaille, mutta vähävaraisemmat voivat huomata sähkön hinnan olevan liian kallista.

Bloomberg kirjoittaa, että energiamurros kohti puhtaampia muotoja vie vuosikymmeniä. Fossiiliset polttoaineet ovat murroskauden ajan tuki ja turva siitä huolimatta, että esimerkiksi tuulivoimakapasiteettia lisättäisiin runsaasti. Tyynen kauden aikana yhteiskunnasta tulee sähkötön ilman varavoimaa.

Toisaalta fossiilisten polttoaineiden tuotannosta tulee helposti kannattamatonta, mikäli sille ei ole suurta tarvetta kuin ajoittain. Eurooppa on kysynyt Venäjältä lisää hiiltä varavoimanlähteeksi, mutta tuotantoa ja logistiikkaa ei voida kasvattaa sormia napsauttamalla.

Kriisialtis rynnäkkö vihreään energiaan

Poliittisesta tasapainoilusta tulee hankalaa, sillä energiakriisit halvaannuttavat talouden ja ajavat kuluttajat askeettiseen elämään. Näin voi käydä, mikäli vihreään energiaan rynnitään sumeilematta.

Poliitikot voivat joutua tukemaan fossiilisten polttoaineiden tuotantoa, jotta se säilyttäisi luotettavan varavoiman asemansa. Tällainen ”joutokäynti” jarruttaa omalta osaltaan taloutta.

Tasapainoilussa on kovat panokset: liian kunnianhimoinen vihreä siirtymä merkitsee helposti sitä, että varakkailla on jatkossa aina varaa sähköönsä. Kansalaisten omavastuu kasvaisi, kun jokaisen tulisi huolehtia varojen riittävän myös kalliiseen sähköön.

Kärjistetysti ajatellen loput voivat paleltua hangessa kynttilänvalossa. Tämä kauhukuva varmistanee sen, etteivät poliittiset päättäjät kuitenkaan uskalla asettaa kaikkia pelimerkkejä uusiutuvaan energiaan. Sijoittajat ovat Goldman Sachsin tutkimusjohtaja Jeff Currien mukaan yli-investoineet aurinko- ja tuulivoimaan.

Sähkön kysyntä kasvaa

Mikäli sähköstä muodostuu eräänlainen ylellisyystuote, niin rajallinen sähköenergia voi kallistua poskettomasti, kun kansalaiset nokittavat toisiaan varmistaaksen sähkönsä saannin. Nokittelua on jo suuressa kuvassa, kun Eurooppa ja Kiina kilpailevat keskenään nesteytetystä maakaasusta.

Tilannetta ei helpota se, että yhteiskuntamme sähköistyy ja digitalisoituu huimaa vauhtia. Se merkitsee sähkön kysynnän kasvamista. Bloombergin asiantuntijoiden mukaan sähkön kysyntä kasvaa ja on 60 prosenttia nykyistä kysyntää korkeampi vuosisadan puolivälissä.

Luotettava sähköenergia on välttämättömyys digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Tämän lisäksi myös väestömäärä kasvaa.

Vetyvoima kehitysasteella

Sähköistyvän yhteiskunnan haasteita ovat eriarvoisuuden kasvun välttäminen, laajat sähkökatkokset ja niistä aiheutuvat taloudelliset vaikeudet sekä suurien hintasokkien muodostuminen.

Tuuli- ja aurinkoenergian kompastuskivi on sähköenergian varastointi. Ongelmaa helpottaa akkuteknologian kehittäminen.

Vetyvoima voi lyödä lävitse, mutta Bloombergin mukaan teknologia ei ole vielä vuosiin tarvittavalla tasolla. Siihen asti nojaamme edelleen vanhaan fossiiliseen teknologiaan.

Henri Alakylä