Euroopan energiamarkkinoilla taottiin maanantaina uusia hintaennätyksiä. Maakaasun hinta löi Alankomaissa uuden ennätyksen. Saksassa sähkön vuoden ennakkohinta teki samoin. Päättäjien tulisi samalla tehdä päätöksiä ilmastotavoitteidensa saavuttamiseksi. Sähkön hinta voi kasvaa jopa 20 prosentilla, Bloomberg uutisoi.

Energian hinta on kohonnut jo jonkin aikaa. Tavallisesti kesällä energian kulutus on vähäisempää ja hinnat siksi laskupaineessa. Nyt on toisin ja ensi talven ankaruudesta riippuen Eurooppaan voi iskeä suoranainen energiaköyhyys.

– Energiaköyhyyden haamu voi nousta nopeasti pitkin Eurooppaa tänä talvena, Citigroupin analyytikot toteavat.

Sähkön hinnan nousu ja elinkeinoelämän avaaminen koronarajoitusten jälkeen ovat merkinneet kuluttajille kalliimpia hintoja. Esimerkiksi elokuun alussa Saksan sähkö oli kallistunut jo yli 60 prosentilla vuoden alusta. Yritysten on ollut pakko siirtää hintojen nousu asiakkailleen.

Taustalla monta syytä

Energian hinnan ennätykset johtuvat monesta syystä. Viime talvi oli ankara ja nesteytetyn maakaasun (LNG) säiliöt tyhjenivät. Uudet toimitukset suuntaavat pääosin Kiinaan.

Sääolot ovat vaikeuttaneet uusiutuvan energian tuotantoa. Tuulivoimaloiden lavat eivät ole pyörineet tarpeeksi heikoilla tuulilla.

Venäjän maakaasutoimitukset ovat hiipuneet. Helpotusta ei tule kivihiilestäkään, sillä siitä ropisee päästösakkoja. Hiilen hinta on noussut 70 prosenttia ja päästöille määrätyt hinnat ovat nekin ennätyksessään.

Skotlannista ilmastotoimia?

Euroopan poliitikoiden päänsärkynä on saavuttaa kunnianhimoiset päästötavoitteet samaan aikaan, kun kansalaiset taivastelevat sähkö- ja bensiinilaskujaan. Ilmastonmuutoksesta eniten huolissaan olevat toivovat riuskoja otteita Skotlannin ilmastokokouksesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai tyynnytellä kaduille nousseita keltaliivejä pitkän tovin bensiiniverojen kiristyksistä. Keltaliivien protestit laajenivat muihinkin asioihin ja he vaativat Macronin eroa.

Bloombergin mukaan Ranska onkin lobbaamassa rajusti sen puolesta, että uusi päästökauppaehdotus vesitetään tai lykätään. Ehdotus koskee päästökaupan ulottamista lämmitykseen ja tieliikenteeseen.

Inflaatio loikannut yli tavoitteen

Sähkön kallistuminen on osaltaan vaikuttanut hintojen nousuun laajemminkin. Euroalueella hintojen halutaan nousevan noin kaksi prosenttia vuodessa. Viimeisten tilastojen mukaan hinnat nousevat kolmen prosentin vuosivauhdilla.

Euroopan keskuspankki luonnollisesti toivoo, että hintojen nousun taustalla olisi palkkojen nousu eikä yrityksiä ja kotitalouksia kurittava sähkön kallistuminen.

Henri Alakylä