Euroopan keskuspankin viime viikon kokouksessa ei tehty rahapoliittisia toimia. Yhä kiihtyvä inflaatio on keskuspankin mukaan väliaikaista. Markkinat eivät luota keskuspankkiirien puheisiin, sillä odotuksissa on korkotason nousu, mitä ei olla euroalueella nähty yli vuosikymmeneen. Politiikotkin ovat alkaneet vaatia korkotason nostoa inflaation suitsemiseksi.

Euroalueen inflaatio kiihtyi syyskuun 3,4 prosentista lokakuussa 4,1 prosenttiin. Ekonomistit odottivat inflaation kiihtyvän maltillisemmin 3,7 prosenttiin. EKP:n tavoite on pitää inflaatio kahdessa prosentissa.

Raju inflaation pelätään hidastavan talouskasvua. Muutama keskuspankki on aloittamassa rahapolitiikan kiristyksen. EKP ei lukeudu näihin keskuspankkeihin, sillä sen on huomioitava korkotason noston vaikutukset pahasti velkaantuneiden euromaiden velanhoitokykyyn.

Italian korot nousussa

Erityistä huolta aiheuttaa raskaasti velkaantuneen Italian lainakorot. Maan 10-vuotisen lainan korkotaso oli vielä kesällä hieman päälle puoli prosenttia. Nyt korot ovat nousseet ripeästi noin 1,2 prosenttiin.

Bloombergin kolumnisti Marcus Ashworth kirjoittaa EKP:n joutuvan pitämään rahapoliittisen elvytyksen käynnissä euroalueen hataran taloustilanteen vuoksi. Hänen mukaansa EKP:n tulee kyetä rauhoittamaan markkinat. Markkinareaktioista päätellen keskuspankki ei siihen pystynyt.

Italian velkakirjojen myynti perustuu ajatukseen, että EKP:n on pakko puuttua rehottavaan inflaatioon rahapolitiikkaa kiristämällä. Euroalueen reaalikorkotaso on tukevasti pakkasella ja rahapoliittinen kiristäminen lähentäisi reaalikorkoja kohti tasapainotilaa.

Reaalikorot siivoavat pois inflaation vaikutuksen. Saksassa reaalikorko ei ole ollut näin alhaalla yhteisvaluutan aikana. Vallitseva tilanne rankaisee säästäväisyyttä ja palkitsee velkaantujia.

Politiikot huolestuvat

Itävallan valtiovarainministeri Gernot Blümel hoputti EKP:ta toimiin inflaation vuoksi. Politiikot eivät tapaa puuttua keskuspankkien toimintaan.

Blümel sai pian seuraa Saksan liberaalidemokraattien puheenjohtaja Christian Lindneristä. Lindner pyrkii Saksan seuraavaksi valtiovarainministeriksi. Hänen mukaansa EKP:n ei tule unohtaa tehtäväänsä inflaation yhä kiihtyessä.

Euroalueen kuluttajat ovat niin ikään huolissaan inflaatiosta. Euroopan komission tilastojen mukaan kuluttajat ovat viimeksi olleet yhtä paljon huolissaan inflaatiosta vuonna 1993.

Henri Alakylä