Pohjoismaat saavat osansa Euroopan sähkökriisistä, sillä vesivarastot ovat tavanomaista niukemmat. Hiilivoiman käyttö on lisääntynyt varavoimanlähteenä. Saksassa yhdeltä voimalalta loppui hiili. Intiassa monen hiilivoimalan varastot riittävät enää pariksi päiväksi.

Energiakriisistä on tullut vauhdilla maailmanlaajuinen ongelma. Tuontiriippuvaiset maat joutuvat maksamaan yhä kovempia hintoja. Kiina määräsi valtionyhtiöidensä varmistamaan, ettei energiapula iske kotimaiseen sähköntuotantoon.

Euroopan vihreä akku rähmällään

Sähkön hinta Pohjoismaissa oli syyskuussa viisinkertainen vuoden takaiseen verrattuna, Bloomberg kirjoittaa. Tämä johtuu vesivoimaloiden vesivarastojen niukkuudesta. Elo- ja syyskuussa runsaat sateet täyttävät varastoja. Tänä vuonna sateet ovat jääneet vähäisiksi.

Bloombergin mukaan inflaatio raketoi. Se koskettaa kaikkia energiasyöpöstä teollisuudesta opiskelijoihin.

– Pohjoismaiden niukat vesivarannot ja Euroopan vähäiset maakaasuvarastot luovat yhdessä täydellisen myrskyn. Päälle tulevat vielä hiilen ja päästökaupan korkeat hinnat, Fortumin hinnoitteluvastaava Mats Persson toteaa.

– Tänä talvena ajatus, että olisimme Euroopan vihreä akku putoaa naamalleen, Skellefteå Kraftin analyytikko André Gustavsson kertoi.

Intiassa hiili loppumassa

Kiinan hiiliviennin rajoitukset ovat iskemässä Intiaan. Yli puolella maan hiilivoimaloista on hiilivarastoja enää vain pariksi päiväksi, Financial Times uutisoi.

Intian energiantuotannosta noin kaksi kolmasosaa tuotetaan hiilellä. Osuus on hieman noussut parin vuoden takaisesta määrästä. Välittömiä uhkia ovat laajat sähkökatkot, raju sähkön hinnan nousu tai voimalayhtiöiden kannattavuuden romahtaminen.

Tukiaispolitiikka EU:n syynissä

Espanjan hallituksen mukaan jotkut voimalayhtiöt ovat saaneet tuottoja kuin taivaan lahjana. Tästä syystä valtio on aikeissa kerätä näiltä yhtiöiltä peräti kolmen miljardin euron lisäverot. Verotuotot käytettäisiin kuluttajien sähkölaskujen kompensointiin.

FT:n mukaan Euroopan komissio tutkii yhtiöiden väitteitä, joiden mukaan lisäverot ovat Euroopan sähkömarkkina- ja kilpailulain vastaisia. Lisävero kohdistuisi yhtiöiden mukaan epäoikeudenmukaisesti tiettyihin yhtiöihin ja tietylle toimialalle.

Mikäli komissio toteaa Espanjan järjestelyn olevan lainvastaista, alkavat mehevät riidat yhtiöiden ja valtioiden välillä. Ranska on asettanut katon maakaasuhintojen kallistumisille ja Italiassa on esitelty jo kolmen miljardin euron tukipaketti.

Tukipolitiikka luo myös yhden vaietun ongelman: mitä kannustimia kansalaisilla on nipistää energiankulutuksestaan, jos valtio kuittaa heidän sähkölaskunsa.

Henri Alakylä