Perussuomalaiset kyseli tänään eduskunnan kyselytunnilla ilmasto- ja energiapolitiikasta vaatien muun muassa polttoainehintojen laskua. Perussuomalaiset varoittivat myös uudesta EU:n tukipaketista, jota kutsutaan sosiaaliseksi ilmastorahastoksi. Perussuomalaisten mukaan kyseessä on tosiasiassa uusi tukipaketti, jonka lasku lankeaa suomalaisten maksettavaksi.

EU:n uusi tukipaketti on osa uutta valtavaa EU:n ilmastopakettia nimeltä ”Fit for 55”. Sosiaalisessa ilmastorahastossa EU käytännössä tukisi vähemmän kehittyneitä maita yhteiseen pottiin kerätyillä varoilla.

Selvää siis on jo nyt, että Suomi tulisi olemaan merkittävä nettomaksaja. Paketin suuruudeksi on arvioitu 144 miljardia euroa, joista puolet tulee päästökaupasta.

– Kansamme on sellaisessa suossa, että tavallisen kansalaisen kukkaro on tyhjä. Hyvä hallitus, aiotteko torjua kaikki suomalaista kurittavat EU:n ilmastotoimet ja keventää energiaveroja? perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin kysyi.

Hintoihin ei tulossa muutoksia hallituksen toimesta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi suoraan, ettei hallituksella ole mitään energiahintoja alentavia toimia listalla. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) suhtautui sosiaaliseen ilmastorahastoon varovaisen kriittisesti, mutta huomautti sen olevan osa isompaa kokonaisuutta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että hän kysyi samasta sangen massiivisesta EU:n uudesta paketista viimeksi viikko sitten eikä saanut kunnon vastauksia.

– Kysyin pääministeri Sanna Marinilta (sd.), pitäisikö Suomen jälleen suostua siihen, tällä kertaa ilmastotoimien varjolla, että suomalaiset pääsevät maksamaan muiden laskuja ja velkaa. En saanut siihen suoraa vastausta.

– Haluaisinkin nyt kysyä uudelleen, pääministeri Marin, kannatatteko ilmastotoimena uutta EU:n tulonsiirtopakettia, jossa suomalaiset joutuisivat maksumiehiksi? Ja selkeä vastaus, jos saan pyytää, kyllä tai ei, Purra pyysi.

Hallitus muodostaa kantansa myöhemmin

Marin vastasi, että hallitus suhtautuu sosiaaliseen ilmastorahastoon kriittisesti, mutta kantaa asiaan ei vielä ole muodostettu.

– Kokonaisuus sisältää lukuisia erilaisia esityksiä, ja kaikkiin näihin me linjan ja kannan muodostamme. Tietenkin myös suuri valiokunta omalta osaltaan katsoo ja hallitukselle ohjeistuksen antaa, Marin vastasi.

Jää siis nähtäväksi, miten Suomi lopulta tulee pakettiin suhtautumaan.

Suomen Uutiset