

PS ARKISTO
Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”
Suurimpien puolueiden puheenjohtajat kohtasivat eilen Helsingin Sanomien järjestämässä ilmasto- ja talousaiheisessa paneelikeskustelussa. Perussuomalaisten Riikka Purra arvosteli nykytrendin mukaista ilmastopolitiikkaa, jossa tavoitellaan lähinnä kunnianhimoisia tekoja, seurauksista ja vaikutuksista välittämättä. – Tavoite pitäisi olla globaaliin ongelmaan eli ilmastonmuutokseen puuttuminen, Purra sanoi.
Puoluejohtajilta kysyttiin myös näkemyksiä työperäisestä maahanmuutosta sekä siitä, miten Suomeen saadaan lisää globaalia osaamista ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.
Vihreiden puheenjohtajaa Maria Ohisaloa tentissä tuurannut puolueen varapuheenjohtaja Atte Harjanne sanoi, että työperäisen maahanmuuton prosesseja olisi sujuvoitettava, jotta osaajia ja työvoimaa saadaan Suomeen tarpeeksi.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomen on oltava yhteiskuntana entistä vastaanottavampi, mikä edellyttäisi asenneilmapiirin muutosta. Marin totesi, että Suomeen tarvitaan ”kaikenlaisia osaajia”
Purra huomautti, että huippuosaajia ei Suomeen ole tulossa jonoksi asti tälläkään hetkellä.
– Emme voi ajatella niin, että syy olisi edes Suomen lupaprosessien kankeudessa. Toki meillä on hyvä sosiaaliturvajärjestelmä, koulutusjärjestelmä ja kaduilla on turvallista. Nämä voivat olla vetovoimatekijöitä. Kansainvälisiä osaajia kuitenkin kiinnostavat myös maan palkkataso ja verotaakka. Taloudellisiakin arvioita siis tehdään, ja tässä Suomi ei ehkä ole kovin korkealla.
Yleisin puheenaihe Suomessa on bensan hinta
Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan EU:ssa kaavailtu sosiaalipoliittinen ilmastorahasto, jossa olisi kyse kompensaatiosta koko Euroopan vähäosaisille, ei sovellu suomalaiseen ajatteluun.
Purran mukaan on myönteistä, että keskusta olisi, ainakin puheiden tasolla, torppaamassa EU-ilmastorahaston.
– Toivottavasti se on koko hallituksen kanta.
Purra toi puoluejohtajatentissä vahvasti esille, että on välttämätöntä puhua myös ilmastotoimien kustannuksista ja vaikutuksista tavallisen kansalaisen verorasitukseen ja ostovoimaan.
– Jos meille tulisi liikenteen päästökauppa, se nostaisi entisestään bensan hintaa, joka jo nyt koetaan epäoikeudenmukaiseksi maakunnissa. Yleisin puheenaihe ympäri Suomea on tällä hetkellä bensan ja lämmityksen hinta.
Myös maatalouteen tehtävät ilmastotoimet nostavat suomalaisen ruuan hintaa.
– Miten sitten näitä kuluja kompensoitaisiin pienempituloisille? Siten tietysti, että muut maksavat enemmän veroja, eli kaikki maksavat lisää.
Hiilivuodon myötä työpaikatkin menevät
Ylikunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja kireiden ilmastotoimien väistämätön, mutta vähemmän puhuttu seuraus on hiilivuoto, eli teollisuustuotannon karkaaminen Kiinaan ja muihin likaisen teollisuuden maihin.
Hiilivuodon myötä katoavat myös työpaikat. Päästöt eivät kuitenkaan vähene, vaan yleensä voivat jopa lisääntyä.
Purra sanoi, että hiilivuoto ei ole pelkästään uhka vaan todellisuutta jo nyt.
– Jos Suomi tekee liian radikaaleja muutoksia ja toimia niin, että se vaikuttaa esimerkiksi vientiteollisuuden kilpailukykyyn, on selvää, että tuotantoa siirtyy muualle. Ja jos suunta on maihin, joissa ympäristöregulaatio ei ole samalla tasolla kuin Suomessa, tuloksena on ilmastopäästöjen lisääntyminen.
Kokoomuksen kunnianhimo nousi taivaisiin
Puolejohtajien tentissä kävi ilmi heti aluksi, että kokoomuksen ilmastokunnianhimoa ei pidättele enää mikään. Kokoomuspomo Petteri Orpo haali ilmastotentin irtopisteitä teatraalisella ”Ei”-iskusanalla, jolla hän viittasi, ettei ole valmis tinkimään ilmastokunnianhimosta eikä osallistumaan nykyistä maltillisempaa ilmastopolitiikkaa tekevään hallitukseen.
Pääministeri Marinin johtama nykyhallitus on asettanut Suomen hiilineutraaliudessa tavoitteen vuoteen 2035 mennessä.
Purra totesi jo aiemmin tiistaina, että Suomen hallituksen maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa on pakko maltillistaa ja hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050, eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite.
Purra arvostelee politiikkaa, jossa tavoitellaan itsearvoisesti kunnianhimoisia tekoja, seurauksista ja vaikutuksista välittämättä.
– Ymmärtääkseni tavoite pitäisi olla globaaliin ongelmaan eli ilmastonmuutokseen puuttuminen. Silloin täytyy ymmärtää, että päästövähennyksiä on oleellista tehdä siellä, missä se on tehokasta, sekä kustannuksien että päästöjen määrän kannalta.
– Hiilivuodon tukkiminen onkin tärkeä ympäristöteko siksi, koska Suomessa ympäristöasioista huolehditaan paljon paremmin, Purra sanoi.
Suomessa korkeaa metsäosaamista
Puoluejohtajatentissä löytyi myös joitain yhteisiä näkemyksiä, kun puoluepomoilta esimerkiksi kysyttiin tärkeintä konkreettista ilmastotoimenpidettä, joka Suomen pitäisi toteuttaa seuraavien viiden vuoden aikana.
Purra totesi, että tärkein toimi on ydinvoiman lisääminen ja kokoomuspomo Orpo oli samaa mieltä. Orpon mukaan myös pienydinvoimaloiden rakentaminen pitää mahdollistaa. Yllättäen vihreiden Harjanne ei hänkään tyrmännyt ydinvoiman määrän kasvattamista.
Puoluejohtajilta kysyttiin myös, miten voidaan vaikuttaa siihen, että Suomessa olisi vielä enemmän metsää. Purra sanoi luottavansa Suomen laadukkaaseen metsänhoidon osaamiseen, jolla on saatu aikaan jatkuva metsien hyvä kasvu.
– Meillä on nyt enemmän metsiä kuin aiemmin. Uskoisin, että hyvällä metsänhoidolla tämä suunta jatkuu. Vai pitäisikö metsittämistoimia keskittää Afrikkaan?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoiset tavoitteet ilmastotoimet metsänhoito Atte Harjanne veronmaksajat Maria Ohisalo Työperäinen maahanmuutto Annika Saarikko Hiilivuoto Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Sosiaaliturva vientiteollisuus hallitus Kokoomus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kohoavat lämmittämisen kustannukset iskevät kipeästi veronmaksajan kukkarolle: Kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasujille tulossa jopa satojen eurojen korotukset

Purra: Suomen hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 – ”Hallitus ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja”

Hallituksen ilmastokunnianhimosta tulossa jättilasku suomalaisille veronmaksajille – perussuomalaisille riittäisi vähempikin kunnianhimo

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Perussuomalaiset varoittaa uudesta EU:n tukipaketista – ”Taas tulonsiirto pois suomalaisilta”

Euractiv: Saksan demarit rummuttavat fossiilisen maakaasun puolesta – ydinvoimalle täystyrmäys

Purra: Vain yksi puolue puolustaa veronmaksajaa, yrittäjää, teollisuutta, autoilijaa, metsänomistajaa, maalla asujaa ja ruoantuottajaa ilmastokurjistamiselta

Perussuomalaiset eivät saaneet hallitukselta selkeää kantaa EU:n sosiaalisesta ilmastorahastosta: Mitä tarkoittaa ”erittäin kriittinen”?

Kokoomus kepittämässä kansaa ylikunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla – Purra: Vähempikin riittäisi – ”Näillä toimilla on seurauksia veroihin ja kansalaisten kustannuksiin”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.