

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sähkökriisi runtelee maita pitkin Eurooppaa – komissio on huolissaan ilmastopakettinsa kannatuksesta
Kansalaiset kärvistelevät monessa eurooppalaisessa maassa rajusti nousseen sähkön hinnan vuoksi. Hinnat ovat pompanneet ylös kymmenillä prosenteilla lyhyessä ajassa. Hintojen rivakka nousu on johtanut jopa poliittisiin kriiseihin. Komissio pelkää sähkön kallistumisen johtavan ilmasto-ohjelman vastustukseen.
Espanjalainen maksoi vuosi sitten megawattitunnilta 46 euroa, kun viime maanantaina sama energiamäärä kustansi El Paísin mukaan jo yli 150 euroa. BBC uutisoi, että espanjalaisen sähkön kuluttajahinta kohosi vuorokaudessa yli 12 prosenttia ja viime keskiviikkona MWh maksoi jo 172,8 euroa.
Espanjan vasemmistohallitus haluaa tyynnytellä raivostuneita kansalaisiaan tukipaketilla. Maan hallitus on aikeissa määrätä enimmäisvoitot energiakriisin voittajille ja ohjata näitä varoja kuluttajille. Uudelleenjaon on arvioitu maksavan yhteensä 2,5 miljardia euroa.
Ydinvoiman tuotot ovat kohonneet merkittävästi, ja kimpaantuneet ydinvoimayhtiöt ovat uhanneet katkaista tuotantonsa protestiksi, Politico uutisoi. Espanjassa viidennes sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.
Lukuisat maat helisemässä
Sähkökriisi koettelee Espanjan ohella myös ainakin Portugalia, Kreikkaa, Ranskaa, Italiaa, Puolaa ja Isoa-Britanniaa. Sähkön hinta puhututtaa myös Saksassa.
Kreikka on jo ilmoittanut 150 miljoonan euron tukipaketista energiahintojen kallistumisen vuoksi. Ranskan hallitus on aikeissa voidella vähävaraisimpia kotitalouksia 580 miljoonan euron paketilla. Ranskassa on myös ensi vuonna presidentinvaalit ja istuva presidentti Emmanuel Macron ei varmastikaan unohda keltaliivien protesteja.
Italiassa on jo toteutettu 1,2 miljardin tukipaketti sähkökriisin vuoksi.
“Kansalaiset ovat alkaneet kysellä…”
Tiistaina europarlamentaarikot keskustelivat komission Fit for 55 -ilmasto-ohjelmasta. Puolalaismeppi Anna Zalewska kertoi, että kansalaiset ovat alkaneet esittää kysymyksiä sähkön hinnan kallistumisesta.
– Ensiksi he kysyvät laajasta hintatason noususta, sillä he maksavat lopullisen laskun. He epäonnekseen joutuvat maksamaan EU:n kunnianhimosta koituvan laskun, hän totesi.
Ilmasto-ohjelmaa vetävä komissaari Frans Timmermans puolustautui hyökkäykseltä kertoen ilmastotoimien aiheuttaneen vain viidenneksen nousun sähkön hintaan.
EU:n päästökauppa nostaa reilusti hintoja
EU:n päästökauppa nostaa kokonaishintoja, sillä hiilivoimaa on jouduttu käyttämään ahkerammin muiden tuotantomuotojen pettäessä. Kaasuvarastot ovat tyhjillään, eikä uutta saada hankituksi. Uusiutuva tuulivoima on ollut tuottamatonta. Tuottavaa ja kannattavaa ydinvoimaa ajetaan Saksassa alas määrätietoisesti.
Timmermans myöntää, että ilmasto-ohjelma on vaarassa joutua vastatuuleen energiakriisin vuoksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen huolissaan turpeentuotannon alasajosta: “Nouseeko sähkön hinta?”

Saksa yrittää luopua ydinvoimasta ja kivihiilestä, mutta maan energiakäännös on suurissa vaikeuksissa

Euroopan sähkömarkkinat järisevät – kuluttajien energialasku voi nousta viidenneksen

Purra: Velkakäyrä sojottaa punaisena, hallitusta kiinnostavat vain ilmasto ja pakolaiset – ”Suomalainen veronmaksaja itkee yhä katkerammin”

Ministerit Marin ja Saarikko intoilivat ilmastotoimista ja työperäisestä maahanmuutosta – Purra: ”Hallitus on vihreän varauman vanki”

EU-johtajien huippukokouksessa piti tutkia vihreän energian lakiluonnoksia – Euroopan sähkökriisi saattaa vallata estradin

Euroopan energiakriisi vain pahenee: Venäjältä kysytään lisää hiiltä poltettavaksi – ilmastoaktivisti Thunbergin terveiset päättäjille: “Blaa, blaa, blaa”

Purra: Suomen hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 – ”Hallitus ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja”

Perussuomalaiset varoittaa uudesta EU:n tukipaketista – “Taas tulonsiirto pois suomalaisilta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää