Kansalaiset kärvistelevät monessa eurooppalaisessa maassa rajusti nousseen sähkön hinnan vuoksi. Hinnat ovat pompanneet ylös kymmenillä prosenteilla lyhyessä ajassa. Hintojen rivakka nousu on johtanut jopa poliittisiin kriiseihin. Komissio pelkää sähkön kallistumisen johtavan ilmasto-ohjelman vastustukseen.

Espanjalainen maksoi vuosi sitten megawattitunnilta 46 euroa, kun viime maanantaina sama energiamäärä kustansi El Paísin mukaan jo yli 150 euroa. BBC uutisoi, että espanjalaisen sähkön kuluttajahinta kohosi vuorokaudessa yli 12 prosenttia ja viime keskiviikkona MWh maksoi jo 172,8 euroa.

Espanjan vasemmistohallitus haluaa tyynnytellä raivostuneita kansalaisiaan tukipaketilla. Maan hallitus on aikeissa määrätä enimmäisvoitot energiakriisin voittajille ja ohjata näitä varoja kuluttajille. Uudelleenjaon on arvioitu maksavan yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Ydinvoiman tuotot ovat kohonneet merkittävästi, ja kimpaantuneet ydinvoimayhtiöt ovat uhanneet katkaista tuotantonsa protestiksi, Politico uutisoi. Espanjassa viidennes sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Lukuisat maat helisemässä

Sähkökriisi koettelee Espanjan ohella myös ainakin Portugalia, Kreikkaa, Ranskaa, Italiaa, Puolaa ja Isoa-Britanniaa. Sähkön hinta puhututtaa myös Saksassa.

Kreikka on jo ilmoittanut 150 miljoonan euron tukipaketista energiahintojen kallistumisen vuoksi. Ranskan hallitus on aikeissa voidella vähävaraisimpia kotitalouksia 580 miljoonan euron paketilla. Ranskassa on myös ensi vuonna presidentinvaalit ja istuva presidentti Emmanuel Macron ei varmastikaan unohda keltaliivien protesteja.

Italiassa on jo toteutettu 1,2 miljardin tukipaketti sähkökriisin vuoksi.

”Kansalaiset ovat alkaneet kysellä…”

Tiistaina europarlamentaarikot keskustelivat komission Fit for 55 -ilmasto-ohjelmasta. Puolalaismeppi Anna Zalewska kertoi, että kansalaiset ovat alkaneet esittää kysymyksiä sähkön hinnan kallistumisesta.

– Ensiksi he kysyvät laajasta hintatason noususta, sillä he maksavat lopullisen laskun. He epäonnekseen joutuvat maksamaan EU:n kunnianhimosta koituvan laskun, hän totesi.

Ilmasto-ohjelmaa vetävä komissaari Frans Timmermans puolustautui hyökkäykseltä kertoen ilmastotoimien aiheuttaneen vain viidenneksen nousun sähkön hintaan.

EU:n päästökauppa nostaa reilusti hintoja

EU:n päästökauppa nostaa kokonaishintoja, sillä hiilivoimaa on jouduttu käyttämään ahkerammin muiden tuotantomuotojen pettäessä. Kaasuvarastot ovat tyhjillään, eikä uutta saada hankituksi. Uusiutuva tuulivoima on ollut tuottamatonta. Tuottavaa ja kannattavaa ydinvoimaa ajetaan Saksassa alas määrätietoisesti.

Timmermans myöntää, että ilmasto-ohjelma on vaarassa joutua vastatuuleen energiakriisin vuoksi.

Henri Alakylä