EU-maiden johtajien on määrä keskustella unionin kunnianhimoisesta tavoitteesta siirtyä ilmastoystävälliseen talouteen. Kokousisännät ovat saaneet sähkökriisin myötä huolestuneita yhteydenottoja lukuisista EU-maista, Bloomberg kertoo.

Bloomberg kirjoittaa todellisuuden hallinnoivan poliittista puhetta hiilineutraaliuden sijaan. Syy on selvä: lukuisissa eurooppalaisissa maissa kansalaisten ja yritysten sähkölaskut ovat ennätyskorkealla.

Hintojen ripeä nousu uhkaa pandemiakriisin jälkeen uutta talouden kasvukautta.

Lisää hintoja nostavaa päästökauppaa

Euroopan komissio on sähkökriisistä huolimatta ideoimassa sähkön kallistumista omalta osaltaan ajaneen päästökaupan laajentamista liikenteeseen ja asumiseen. EU-johtajat ovat huolissaan, että jo koettu hintojen nousu on kansalaisille liikaa.

Valtioiden johtajat eivät oikein voi kuin lisätä julkista velkaantumista, jotta sähkön kallistuminen voidaan korvata kansalaisille maksettavilla tukiaisilla. Toinen vaihtoehto on joutua eroamaan suosion laskiessa.

Energiayhtiöt ymmärtävät hiilineutraalin energian tarpeen. Yhtiöt kritisoivat muutosnopeutta ja tehtyä järjestystä. Niiden mukaan fossiilisen tuotannon alasajoa olisi pitänyt edeltää investoinnit uusiutuvaan energiaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi torstaina (23.9.) Ylen A-Talkissa, ettei hän ymmärrä Saksan aikomusta ajaa ilmastoystävällinen ydinvoima alas.

Henri Alakylä