

Saksa yrittää luopua ydinvoimasta ja kivihiilestä, mutta maan energiakäännös on suurissa vaikeuksissa
VTT Heikki Koskenkylä avaa Saksan kaoottista energiapolitiikkaa. Ydinvoimasta pitäisi luopua, tuulivoiman rakentaminen hidastuu, maakaasu on vaikeuksissa, kivihiilestä on vaikeaa luopua. Sähkön hinta on jo nyt hyvin korkealla. Energiakysymykset nousevat yhä keskeisemmälle sijalle politiikassa.
Saksassa hyväksyttiin vuonna 2019 ilmastonsuojelulaki, joka velvoittaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. EU on sen jälkeen sopinut tiukemmasta päästöjen vähentämisestä myös vuoden 2030 jälkeen. Kyseessä on paljon mainostettu Green Deal-sopimus.
Ympäristöjärjestöt tekivät Saksassa valituksen ilmastonsuojelulaista Karlsruhen perustuslakituomioistuimelle. Valituksessa väitetään, että ilmastonsuojelulaki ja sen kautta Saksan valtio eivät suojele kansalaisia tarpeeksi ilmastonmuutoksen aiheuttamilta haitoilta. Tuomioistuin hyväksyi osan valituksesta. Valitus on oikeutettu siltä osin, että ilmastonsuojelulaista puuttuvat riittävät toimet päästöjen vähentämiseksi vuodesta 2030 eteenpäin. Tuomioistuin katsoi, että kansalaisten vapaudet vaarantuvat vuoden 2030 jälkeen mikäli päästöjen vähennystahti on liian hidas.
Talousministeri Peter Altmaier (cdu), puolustaa vuoden 2019 ilmastolakia, vaikka hän myöntääkin, että vuoden 2030 jälkeen päästöjen vähentämistahtia on lisättävä. Kaiken kaikkiaan Saksan energiakäännös, Energiewende, on suurissa ongelmissa.
Ydinvoimasta päätettiin luopua vuonna 2011 Japanin Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Viimeiset ydinreaktorit suljetaan parin vuoden kuluttua. Nordstream 2 -maakaasuputkea ei ehkä saada valmiiksi. Ranska, Yhdysvallat, EU:n komissio ja monet muutkin maat vastustavat hankkeen loppuunsaattamista. Se lisäisi liikaa energiariippuvuutta Venäjästä.
Tuulivoiman rakentaminen on puolittunut huippuvuosista. Kaikki helposti rakennettavat alueet on jo käytetty tuulivoimalle. Uutta tuulivoimaa joudutaan rakentamaan entistä lähemmäksi asuinalueita. Uusista voimalahankkeista on tehty jatkuvasti valituksia ja siksi rakentamistahti on hidastunut.
Perustuslakituomioistuimen kannanotto lisää Energiewenden vaikeuksia. Sähkön tuonti on kasvanut voimakkaasti. Kivihiilestä luopumisen aikataulua pitäisi kiristää, mutta se tulee kalliiksi. Aikataulu voi pikemminkin pettää. Paine Nordstream 2:n valmiiksi rakentamiseen kasvaa.
Vihreiden liittokansleriehdokas on Annalena Baerbock, puolueen toinen puheenjohtaja. Toinen puheenjohtaja on Robert Habeck, joka hävisi liittokansleriehdokkuuden. Baerbock on kovasti mainostanut vaalikampanjassaan vihreiden tavoitetta vähentää päästöjä peräti 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Tähän Saksalla ei ole mitään mahdollisuuksia.
Vihreät haluavat jouduttaa kivihiilestä luopumista. Ydinvoiman käyttö päättyy pian. Vihreät vastustavat myös Nordstream 2 maakaasuputken käyttöönottoa. Sähkön tuotantoa pitäisi valtavasti lisätä aurinko- ja tuulivoimalla. Vihreät eivät ole tehneet energiapolitiikastaan kustannuslaskelmia. Sähkön hinta on Saksassa jo nyt EU:n korkeimpia.
Saksan seuraavaksi hallitukseksi ennustetaan CDU:n ja vihreiden, sekä vapaiden demokraattien FDP:n koalitiota. CDU ja FDP eivät hyväksy vihreiden energiapoliittisia linjauksia. Sosiaalidemokraattien kannatus on gallupeissa edelleen ennätysalhaalla noin 15 prosentin tasolla. SPD tuskin enää lähtee suureen koalitioon CDU:n kanssa. Suuria ongelmia on Saksan seuraavalla hallituksella edessä syyskuun liittopäivävaalien jälkeen.
Heikki Koskenkylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Euroopan sähkömarkkinat järisevät – kuluttajien energialasku voi nousta viidenneksen

Sähkökriisi runtelee maita pitkin Eurooppaa – komissio on huolissaan ilmastopakettinsa kannatuksesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää