

LEHTIKUVA
Saksan kannatusmittauksissa historiallinen tulos: Sosiaali- ja liberaalidemokraatit tasoissa
Saksan kannatuskyselyssä saavutettiin historiallinen tulos: perinteinen mahtipuolue SPD putosi jaetulle neljännelle sijalle 14 prosentin kannatuksellaan. Samaan tulokseen ylsi liberaalidemokraattien FDP, jolle tulos on puolestaan hirmuisen hyvä. FDP haluaa tavoitella keskustalaisia äänestäjiä ja pyrkii estämään vasemmiston hallitusvastuuta syyskuun liittopäivävaalien jälkeen.
FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner kertoo suoraan, että puolue aikoo estää vihreiden hallitusvastuun syksyn vaalien jälkeen. Hänen mukaansa puolueen nousu kannatuskyselyissä ei näytä lipsumisen merkkejä.
Lindner kertoo, että tavoite on estää kristillisdemokraattien (CDU) ja vihreiden mustavihreä koalitio sekä SPD:n, vihreiden ja vasemmiston viherpunahallitus. Niin kutsuttua liikennevalohallitusta hän pitää epätodennäköisenä. Puolueiden tunnusvärien mukaan nimetyssä hallituksessa olisi vihreät, SPD ja FDP.
Lindner huomauttaa talousosaamisesta
Focus-lehden haastattelussa Lindner ruotii kovin sanoin niin SPD:n kuin vihreiden talousosaamista. Lindner sanoo vihreiden myöntäneen olevan vasemmistopuolue. Hän haluaa puolueensa tarjoavan siitä syystä keskustalaisen vaihtoehdon.
SPD:n puheenjohtaja ja puolueen liittokansleriehdokas Olaf Scholz on kertonut pitävänsä varansa säästötilillä. Lindnerin mukaan tämä kertoo vihreiden ja sosiaalidemokraattien talousosaamisesta.
Saksassa on kritisoitu Euroopan keskuspankin nollakorkolinjaa. Saksalaiset säästävät eläkepäiviä varten pääosin pankkien säästötileillä keräten talletuskorkoa. Viime aikoina reipastuneen inflaation kerrotaan syövän pankkitilien säästöt.
– Säästötileiltä ei saa yhtä hyvää tuottoa kuin ennen. Vihreiden viesti on, että vähäinenkin tuotto on hyvä. Näin ei voi sanoa enää vihreiden ohjelman mukaan. Se sisältää veronkorotuksia, tulonsiirtoja, kieltoja ja kansallistamisia, Lindner listaa.
Vihreiltä hallitsematonta maahanmuuttoa
Taloustaitojen puutteen lisäksi Lindner ryöpyttää vihreiden ohjelmaa maahanmuuttopolitiikankin saralla.
– Vihreät haluavat masinoida hallitsematonta maahanmuuttoa ja samaan aikaan kasvattaa merkittävästi tulonsiirtoja. Tämä luo väärät kannustimet, Linder täräyttää.
Lindner kertoo Saksan tarvitsevan tekeviä käsiä ja välkkyjä aivoja. Hän lisää, ettei suojelun tarpeessa olevia voi jättää huomiotta. Sen sijaan osaamattomat, suojelua tarvitsemattomat maahantulijat pitää torjua.
Bild: SPD unohtanut kannattajansa
Bild-lehdessä käydään läpi SPD:n ennenkuulumatonta sijoitusta kannatuskyselyssä. 40 prosentin puolue taistelee nyt neljännestä sijasta. Lehden mukaan SPD on unohtanut kannattajansa.
Tilalle on tulleet puheet kansallistamisista, sosialismista ja sukupuolihuolista. Lehti kirjoittaa, että puolueen tulisi panostaa osaamiseen ideologian sijaan.
Vuonna 2015 menehtynyt puolueen ex-liittokansleri Helmut Schmidt muistutti maalaisjärjen käytöstä.
– Jokaisen, jolla on visioita tulisi mennä lääkärille, Schmidt sanoi aikanaan Bildin mukaan.
Vihreiden energiapolitiikka ei maistu
Talouden ja maahanmuuttopolitiikan lisäksi vihreiden energiapolitiikka ei kelpaa CDU:lle ja FDP:lle, VTT Heikki Koskenkylä kirjoittaa Suomen Uutisissa.
Alkuvuonna veikattu ”Jamaikahallitus” näyttää saavan Lindneriltä punaisen kortin. Hallituksen nimi tulee puoluevärien ja Jamaikan lipun väreistä: vihreä, musta ja keltainen.
Lindner kertoo varsin avoimesti, että hänelle mieluisin hallitus olisi CDU:n ja FDP:n yhteishallitus.
Korjaus 5.6.2021 klo 10.40. Olaf Scholz on liittokansleriehdokas, ei liittokansleri.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Helmut Schmidt Saksan vihreät Olaf Scholz FDP Christian Lindner Maahanmuuttopolitiikka CDU Heikki Koskenkylä Energiapolitiikka Talouspolitiikka Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuulivoima rajussa vastatuulessa Saksan maaseudulla – kaupunkilaisia monisatametriset myllyt eivät häiritse

Johtavat teollisuusmaat velkaantuivat viime vuonna 7 000 miljardin dollarin edestä – velkakirjat pääosin keskuspankkien holveihin

Saksa yrittää luopua ydinvoimasta ja kivihiilestä, mutta maan energiakäännös on suurissa vaikeuksissa

Saksan vihreät euforian vallassa – Koskenkylä: vaaliohjelma on täyttä utopiaa, 137-sivuisen vaaliohjelman kustannuksia ei laskettu

Saksan valtapuolueet eri linjoilla talouspolitiikan ja EU-politiikan suhteen – CDU budjettikurin kannalla, vihreät paisuttaisi velkaa ja yhteisvastuuta, demarit putoamassa kokonaan kyydistä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.