Saksan kannatuskyselyssä saavutettiin historiallinen tulos: perinteinen mahtipuolue SPD putosi jaetulle neljännelle sijalle 14 prosentin kannatuksellaan. Samaan tulokseen ylsi liberaalidemokraattien FDP, jolle tulos on puolestaan hirmuisen hyvä. FDP haluaa tavoitella keskustalaisia äänestäjiä ja pyrkii estämään vasemmiston hallitusvastuuta syyskuun liittopäivävaalien jälkeen.

FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner kertoo suoraan, että puolue aikoo estää vihreiden hallitusvastuun syksyn vaalien jälkeen. Hänen mukaansa puolueen nousu kannatuskyselyissä ei näytä lipsumisen merkkejä.

Lindner kertoo, että tavoite on estää kristillisdemokraattien (CDU) ja vihreiden mustavihreä koalitio sekä SPD:n, vihreiden ja vasemmiston viherpunahallitus. Niin kutsuttua liikennevalohallitusta hän pitää epätodennäköisenä. Puolueiden tunnusvärien mukaan nimetyssä hallituksessa olisi vihreät, SPD ja FDP.

Lindner huomauttaa talousosaamisesta

Focus-lehden haastattelussa Lindner ruotii kovin sanoin niin SPD:n kuin vihreiden talousosaamista. Lindner sanoo vihreiden myöntäneen olevan vasemmistopuolue. Hän haluaa puolueensa tarjoavan siitä syystä keskustalaisen vaihtoehdon.

SPD:n puheenjohtaja ja puolueen liittokansleriehdokas Olaf Scholz on kertonut pitävänsä varansa säästötilillä. Lindnerin mukaan tämä kertoo vihreiden ja sosiaalidemokraattien talousosaamisesta.

Saksassa on kritisoitu Euroopan keskuspankin nollakorkolinjaa. Saksalaiset säästävät eläkepäiviä varten pääosin pankkien säästötileillä keräten talletuskorkoa. Viime aikoina reipastuneen inflaation kerrotaan syövän pankkitilien säästöt.

– Säästötileiltä ei saa yhtä hyvää tuottoa kuin ennen. Vihreiden viesti on, että vähäinenkin tuotto on hyvä. Näin ei voi sanoa enää vihreiden ohjelman mukaan. Se sisältää veronkorotuksia, tulonsiirtoja, kieltoja ja kansallistamisia, Lindner listaa.

Vihreiltä hallitsematonta maahanmuuttoa

Taloustaitojen puutteen lisäksi Lindner ryöpyttää vihreiden ohjelmaa maahanmuuttopolitiikankin saralla.

– Vihreät haluavat masinoida hallitsematonta maahanmuuttoa ja samaan aikaan kasvattaa merkittävästi tulonsiirtoja. Tämä luo väärät kannustimet, Linder täräyttää.

Lindner kertoo Saksan tarvitsevan tekeviä käsiä ja välkkyjä aivoja. Hän lisää, ettei suojelun tarpeessa olevia voi jättää huomiotta. Sen sijaan osaamattomat, suojelua tarvitsemattomat maahantulijat pitää torjua.

Bild: SPD unohtanut kannattajansa

Bild-lehdessä käydään läpi SPD:n ennenkuulumatonta sijoitusta kannatuskyselyssä. 40 prosentin puolue taistelee nyt neljännestä sijasta. Lehden mukaan SPD on unohtanut kannattajansa.

Tilalle on tulleet puheet kansallistamisista, sosialismista ja sukupuolihuolista. Lehti kirjoittaa, että puolueen tulisi panostaa osaamiseen ideologian sijaan.

Vuonna 2015 menehtynyt puolueen ex-liittokansleri Helmut Schmidt muistutti maalaisjärjen käytöstä.

– Jokaisen, jolla on visioita tulisi mennä lääkärille, Schmidt sanoi aikanaan Bildin mukaan.

Vihreiden energiapolitiikka ei maistu

Talouden ja maahanmuuttopolitiikan lisäksi vihreiden energiapolitiikka ei kelpaa CDU:lle ja FDP:lle, VTT Heikki Koskenkylä kirjoittaa Suomen Uutisissa.

Alkuvuonna veikattu ”Jamaikahallitus” näyttää saavan Lindneriltä punaisen kortin. Hallituksen nimi tulee puoluevärien ja Jamaikan lipun väreistä: vihreä, musta ja keltainen.

Lindner kertoo varsin avoimesti, että hänelle mieluisin hallitus olisi CDU:n ja FDP:n yhteishallitus.


Korjaus 5.6.2021 klo 10.40. Olaf Scholz on liittokansleriehdokas, ei liittokansleri.

Henri Alakylä