

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tuulivoima rajussa vastatuulessa Saksan maaseudulla – kaupunkilaisia monisatametriset myllyt eivät häiritse
Saksa satsaa tuulivoimaan enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa. Myllyt nousevat maaseudulle, jossa ne eivät kaupunkilaisia häiritse. Maalaiset maksavat nyt maan päätöksestä luopua ydinvoimasta, mutta vastarinta on kasvussa.
Saksassa pyörii jo 30 000 tuulivoimalaa. Lisää on rakenteilla ja suunnitelmissa. Monen myllyn vieressä tai lähistöllä asuvan mielestä nyt on menty liian pitkälle. Lapojen äänet piiskaavat ilmaa äänekkäästi, varsinkin kun myllyjä ajetaan äärirajoilla.
– Meteli tekee minut öisin hulluksi, sanoo Rudi Frischmuth, joka asuu Saksan länsiosassa sijaitsevassa Langerwehen kylässä.
Vastustusta tuhannen kansalaisliikkeen voimin
Frischmuth on monen muun tuulipuistojen liepeillä asuvan saksalaisen lailla liittynyt paikalliseen vastarintaliikkeeseen. Tuulimyllyjen haittoja vastaan taistelevia kansalaisliikkeitä on Saksassa jo 1 000. Valtaosa tuulipuistoista sijaitsee maaseudulla, joten on selvää, että tuulivoiman haitat korostuvat juuri siellä.
– Kaupunkilaisten mielestä tuulivoiman kanssa pitää tulla toimeen, mutta he itse eivät halua niitä nurkilleen. Ei voi olla niin, että osa kansasta saa kaikki haitat niskoilleen, Frischmuth toteaa.
Vastarinta tuottaa tulosta
Tuuliturbiinien meteli ei ole ainoa kansaa häiritsevä asia. Protestiliikkeiden mukaan myös luonto kärsii, kun linnut ja lepakot murskautuvat roottorien lapoihin.
Kansalaisten vastarinta tuottaa tulosta, sillä uusien tuulivoimaloiden rakentaminen on vähentynyt viime vuosina Saksassa tuntuvasti.
Vuonna 2019 pystytettiin vain 243 uutta tuulivoimalaa, joka on 55 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja peräti 80 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Vuonna 2019 erilaisiin oikeusprosesseihin juuttui 325 yksittäistä voimalaa.
Ydinvoimasta luopuminen tuottaa tuskaa
Ydinenergian osuus Saksan energiatuotannosta on pian nolla prosenttia, sillä kuudesta jäljellä olevasta ydinvoimalasta kolme suljetaan vielä tänä vuonna. Kolme viimeistä lopettavat energiantuotannon vuonna 2022.
Saksan tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus energiantuotannossa 65 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2020 tuulivoimaloiden rakentaminen vilkastui jälleen mutta se ei riitä korvaamaan poistuvan ydinenergian jättämää aukkoa.
Viranomaisten äskettäin julkaisemassa raportissa varoitetaan pikaisen käännöksen riskeistä energiantuotannossa. Saksassa tuotetaan jo nyt maailman kalleimpiin kuuluvaa sähköä ja tulevaisuudessa suurten sähkökatkosten riski kasvaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuulipuisto uusiutuva energia ydinenergia tuulivoiman vastaisuus protestiliike sähkökatkos energiantuotannon riskit tuulivoiman haitat Rudi Frischmuth ydinvoiman alasajo energiantuotanto sähkön hinta Ydinvoima Angela Merkel Tuulivoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Onko sisäministeri Ohisalon puheissa enää mitään tolkkua? – ”Jos tuulivoimaa laitetaan kuntiin kunnolla, kuntavero voisi olla nolla”

Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan

Ruotsi sulkee ydinvoimaloita sähköpulasta huolimatta – ruotsidemokraatit arvostelevat ankarasti punavihreän hallituksen energiapolitiikkaa

Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin

Suvaitsevaiset kauhistuivat Michael Mooren uutuuselokuvasta, eikä ihme – Planet for Humans paljastaa, miten vihreällä aatteella rahastetaan – härskeimmäksi osoittautuu ex-varapresidentti Al Gore

Putkonen läksyttää hallitusta: Anteliaat julkiset tuet yhdistettynä löysään valvontaan johtaa korruptioon – ”Siellä missä on valtion tukia, siellä tukia valuu vääriin taskuihin”

Tuulivoiman vastustus kasvaa Saksassa – vihreät järkyttyneitä

Saksan kannatusmittauksissa historiallinen tulos: Sosiaali- ja liberaalidemokraatit tasoissa

Saksan vihreät saattoivat haaveilla jopa liittokansleriudesta pari kuukautta sitten – nyt puolue vajoaa kannatuskyselyissä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää