Saksa satsaa tuulivoimaan enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa. Myllyt nousevat maaseudulle, jossa ne eivät kaupunkilaisia häiritse. Maalaiset maksavat nyt maan päätöksestä luopua ydinvoimasta, mutta vastarinta on kasvussa.

Saksassa pyörii jo 30 000 tuulivoimalaa. Lisää on rakenteilla ja suunnitelmissa. Monen myllyn vieressä tai lähistöllä asuvan mielestä nyt on menty liian pitkälle. Lapojen äänet piiskaavat ilmaa äänekkäästi, varsinkin kun myllyjä ajetaan äärirajoilla.

– Meteli tekee minut öisin hulluksi, sanoo Rudi Frischmuth, joka asuu Saksan länsiosassa sijaitsevassa Langerwehen kylässä.

Vastustusta tuhannen kansalaisliikkeen voimin

Frischmuth on monen muun tuulipuistojen liepeillä asuvan saksalaisen lailla liittynyt paikalliseen vastarintaliikkeeseen. Tuulimyllyjen haittoja vastaan taistelevia kansalaisliikkeitä on Saksassa jo 1 000. Valtaosa tuulipuistoista sijaitsee maaseudulla, joten on selvää, että tuulivoiman haitat korostuvat juuri siellä.

– Kaupunkilaisten mielestä tuulivoiman kanssa pitää tulla toimeen, mutta he itse eivät halua niitä nurkilleen. Ei voi olla niin, että osa kansasta saa kaikki haitat niskoilleen, Frischmuth toteaa.

Vastarinta tuottaa tulosta

Tuuliturbiinien meteli ei ole ainoa kansaa häiritsevä asia. Protestiliikkeiden mukaan myös luonto kärsii, kun linnut ja lepakot murskautuvat roottorien lapoihin.

Kansalaisten vastarinta tuottaa tulosta, sillä uusien tuulivoimaloiden rakentaminen on vähentynyt viime vuosina Saksassa tuntuvasti.

Vuonna 2019 pystytettiin vain 243 uutta tuulivoimalaa, joka on 55 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja peräti 80 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Vuonna 2019 erilaisiin oikeusprosesseihin juuttui 325 yksittäistä voimalaa.

Ydinvoimasta luopuminen tuottaa tuskaa

Ydinenergian osuus Saksan energiatuotannosta on pian nolla prosenttia, sillä kuudesta jäljellä olevasta ydinvoimalasta kolme suljetaan vielä tänä vuonna. Kolme viimeistä lopettavat energiantuotannon vuonna 2022.

Saksan tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus energiantuotannossa 65 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2020 tuulivoimaloiden rakentaminen vilkastui jälleen mutta se ei riitä korvaamaan poistuvan ydinenergian jättämää aukkoa.

Viranomaisten äskettäin julkaisemassa raportissa varoitetaan pikaisen käännöksen riskeistä energiantuotannossa. Saksassa tuotetaan jo nyt maailman kalleimpiin kuuluvaa sähköä ja tulevaisuudessa suurten sähkökatkosten riski kasvaa.

SUOMEN UUTISET