

PS ARKISTO
Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin
Suomen nykyinen elintaso ja elämänlaatu eivät olisi mahdollisia ilman sähköä. Pyrkimällä hiilineutraaliksi maailmanennätysajassa 15 vuodessa Suomen hallitus tuhoaa 140 vuoden aikana rakentuneen sähköverkon tuottaman edistyksen, turvallisuuden ja vaurauden. Hallituksen tavoite vie Suomen konkurssiin, uskoo perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.
– Suomen sähköistäminen kesti 105 vuotta. Tampereella puuvillatehtaan valot syttyivät jo vuonna 1882, Kittilän Pokka sai sähköt vasta 1987. Suomi kasvoi ja menestyi riittävän, edullisen ja toimitusvarman sähkön, ns. perusvoiman ansiosta, kertoo Lulu Ranne.
Tuulisähkö tulee kuluttajalle kalliiksi
Valitettavasti oman perusvoimatuotannon turvaaminen loppui 1980-luvulla. Suomi tuo yhä enemmän sähköä. Vuonna 2020 jo 23 % sähköstä tuotiin pääasiassa Ruotsista ja Venäjältä. Ranne pitää tuontiriippuvuutta ongelmana talven kulutushuipun aikana. Silloin Suomessa ei saa olla isoja häiriöitä, siirtoyhteyksien on oltava kunnossa ja naapureilla myytävää. Pahimmillaan kolmasosa Suomen kulutuksesta voi olla ulkomaisen tuontisähkön varassa. Määrä vastaa yli kahden Olkiluoto 3 -ydinvoimalan sähköntuotantoa.
– Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki yhtä suuria. Siksi tavoitteena on tähän asti ollut tuotannoltaan vakaa perus- ja säätövoimajärjestelmä, joka sopeutuu kulutuksen vaihteluihin. Valtavat sähköntuotanto- ja verkkoinvestoinnit on tehty ajatellen jopa 60 vuoden käyttöä. Pitkävaikutteiset investoinnit ovat Suomen kilpailukyvylle ja elintasolle aivan keskeisiä, Ranne sanoo.
– Unelma ”lähes ilmaisesta ja päästöttömästä” sähköstä, eli tuotannoltaan epävakaa ja käyttöiältään lyhyt tuulivoima, romuttaa Suomen järjestelmän. Se aiheuttaa mittavat ongelmat luonnolle, ihmisille ja taloudelle. Tuulisähkö tulee lopulta kuluttajalle kalliiksi. Pahin esimerkki on Saksa, joka tuottaa 27 % sähköstään tuulella. ”Energiavallankumoukseen” on käytetty yli tuhat miljardia euroa, sähköverkko on romahduspisteessä ja CO2-päästöt kasvussa. Sähkön kuluttajahinta on kaksinkertainen Suomeen nähden.
Tavoite edellyttäisi useita ydinvoimaloita tai tuhansia tuulivoimaloita
Teknologiateollisuus sanoo, että hiilineutraali Suomi 2035 onnistuu. Tarvitaan vain kahden uuden Olkiluoto 3:n verran lisää puhdasta sähköä. Liikennepäästöjen puolittaminenkin onnistuu – tarvitaan vielä yhden uuden Olkiluoto 3:n verran lisää sähköä. Hiilineutraaliustavoite edellyttää useita uusia ydinvoimaloita tai useita tuhansia uusia tuulivoimaloita.
– Varavoimaa tarvittaisiin saman verran. Tämä kaiken maksaisivat kuluttajat ja hintalappu olisi hirveä. Pelkästään yhden uuden Olkiluoto 3:n kaltaisen ydinvoimalan hinta on noin 10 miljardia euroa, Ranne toteaa.
Akut ovat vain välivaihe
Ranne pitää myös autoilun sähköistämistä akkuteknologialla kansalaisille valtavan kalliina virheenä, sillä akut ovat vain välivaihe. Tulevaisuudessa autot kulkevat sähköenergian avulla tehdyllä vedyllä tai synteettisellä polttoaineella. Sähköenergian ”varastoiminen” tuottamalla vetyä ratkaisee puhtaasti lähes kaikki sähköenergian tuotannon ja kysynnän kohtaamisongelmat.
– Suomen kilpailukykyä ei saa heikentää eikä kansalaisia köyhdyttää harkitsemattomilla päätöksillä. Nykyisiä käyttökelpoisia energiatuotantoon, asumiseen ja liikkumiseen liittyviä ratkaisuja on saatava käyttää siihen asti, kunnes tarjolla on jokaisen kukkarolle sopivia puhtaampia vaihtoehtoja. Kotimaiseen teknologiaan ja energiantuotantoon perustuvia ratkaisuja kannattaa odottaa maltilla, painottaa Ranne.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuulisähkö sähköistäminen Autoilun hinta hiilineutraalius sähköverkko Sähköautot sähkö Ydinvoima Lulu Ranne Tuulivoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen: Paljonko ovat sähköautoilun kustannukset eri puolilla Suomea?

Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan

Perussuomalaiset vaativat valtiovarainvaliokunnassa veroalea – polttoaineiden veronkorotukset peruttava

EU jättämässä metsäteollisuuden pois kestävän kehityksen listalta – investoinnit kohdistettava tuulimyllyihin ja aurinkovoimaan

“Älkää imuroiko pariin päivään” – Ruotsin viranomaiset vetoavat kuluttajiin sähkön säästämiseksi

Putkonen: Jos keskusta sanojensa mukaisesti haluaa estää polttoaineiden veronkorotukset, puolueen on irtisanouduttava hallitusohjelmasta

Puoluesihteeri Grönroos: Punavihreä veropolitiikka on karvasta myrkkyä, etenkin omakotitalossa asuville autoilijoille

Koponen vastustaa hallituksen kaavailemia ruuhkamaksuja: “Työssäkäyvä autoilija verotetaan hengiltä”

Nyt kallistuvat tuontitavarat – korona on nostanut merikuljetusten hinnat viisinkertaisiksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää