Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin tuulivoimasopimukseen. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt Peltokangas sai Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) tylyn vastauksen, jonka mukaan asia ei kuulu valtion omistajaohjauksen toimivaltaan.

Valtio-omisteinen energiayhtiö Gasum Oy solmi pitkäaikaisen PPA-sopimuksen saksalaisomisteisen ABO Windin tytäryhtiön kanssa. PPA-sopimus on sähkönostosopimus, jossa sähkönkäyttäjä sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan esimerkiksi 10-20 vuoden ajan.

Sopimus koskee Pohjois-Pohjanmaalle rakentuvan Kestilän Kokkonevan Tuulipuistoa, jonka ABO Wind rakentaa ja jonka käyttöönotto on suunniteltu vuodelle 2022.

MOT paljasti hämärät taustat

ABO Wind on niittänyt mainetta Ylen MOT-ohjelman jaksossa ”Mahtisukuja ja kahdella tuolilla istuvia päättäjiä kunnissa” vuonna 2017. Ohjelmassa kerrotaan, että ABO Wind yritti vauhdittaa omaa hankettaan rahalla tarjoutumalla tekemään Sievin kunnan kanssa 250 000 euron vuokrasopimuksen varastoalueesta, -halleista ja neuvottelutilasta. Vuokrasopimuksen ehtoihin kuului muun muassa, että tuulivoimapuistoon liittyvät valitukset vedetään pois.

ABO Windin silloinen yhteistyökumppani Sievi Jakostenkallio Tuulivoima Oy puolestaan tarjosi Ylen MOT-ohjelman mukaan vuonna 2014 Sievin Jokikylän kyläyhdistykselle 90 000 euron toimintatukea. Ehtoihin kuului, että Jakostenkallioiden tuulivoimaloiden aloituskatselmus olisi voitu pitää huhtikuun 2015 loppuun mennessä.

– Kun on kyse valtio-omisteisesta yhtiöstä, oletan, että toiminta kestää kaikilta osin päivänvalon, mikä saamieni tietojen mukaan ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa, toteaa Mauri Peltokangas.

Vähintäänkin epäilyttävää

Kaupparekisterin mukaan ABO Windin vastuuhenkilöt, toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi ja hallituksen jäsenet Andreas Höllinger ja Klaus Bernd Pötter ovat myös Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy:n hallituksessa, joka sai valtion tuulivoimatuen vuonna 2019.

– Pidän ABO Windin toimintaa vähintäänkin epäilyttävänä julkitulleiden tietojen valossa ja tästä syystä jätin kirjallisen kysymyksen omistajaohjausministerille siitä, onko ministeriö ollut tietoinen ABO Windin julki tulleista toimista valtioyhtiö Gasumin solmiessa pitkäaikaisen PPA-sopimuksen ABO Windin kanssa ja aikooko hallitus hyväksyä jo tehdyn sopimuksen, Peltokangas kertoo.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vastasi kirjallisesti, että osana sopimusneuvotteluja Gasum on tehnyt yhtiön toimittajan taustaselvityksen, eikä sen perusteella ole ilmennyt esteitä sopimuksen solmimiselle. Ministeri lisäsi, ettei yksittäisten sopimusten käsittely kuulu valtion omistajaohjauksen toimivaltaan.

Suomen Uutiset