

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan
Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin tuulivoimasopimukseen. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt Peltokangas sai Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) tylyn vastauksen, jonka mukaan asia ei kuulu valtion omistajaohjauksen toimivaltaan.
Valtio-omisteinen energiayhtiö Gasum Oy solmi pitkäaikaisen PPA-sopimuksen saksalaisomisteisen ABO Windin tytäryhtiön kanssa. PPA-sopimus on sähkönostosopimus, jossa sähkönkäyttäjä sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan esimerkiksi 10-20 vuoden ajan.
Sopimus koskee Pohjois-Pohjanmaalle rakentuvan Kestilän Kokkonevan Tuulipuistoa, jonka ABO Wind rakentaa ja jonka käyttöönotto on suunniteltu vuodelle 2022.
MOT paljasti hämärät taustat
ABO Wind on niittänyt mainetta Ylen MOT-ohjelman jaksossa ”Mahtisukuja ja kahdella tuolilla istuvia päättäjiä kunnissa” vuonna 2017. Ohjelmassa kerrotaan, että ABO Wind yritti vauhdittaa omaa hankettaan rahalla tarjoutumalla tekemään Sievin kunnan kanssa 250 000 euron vuokrasopimuksen varastoalueesta, -halleista ja neuvottelutilasta. Vuokrasopimuksen ehtoihin kuului muun muassa, että tuulivoimapuistoon liittyvät valitukset vedetään pois.
ABO Windin silloinen yhteistyökumppani Sievi Jakostenkallio Tuulivoima Oy puolestaan tarjosi Ylen MOT-ohjelman mukaan vuonna 2014 Sievin Jokikylän kyläyhdistykselle 90 000 euron toimintatukea. Ehtoihin kuului, että Jakostenkallioiden tuulivoimaloiden aloituskatselmus olisi voitu pitää huhtikuun 2015 loppuun mennessä.
– Kun on kyse valtio-omisteisesta yhtiöstä, oletan, että toiminta kestää kaikilta osin päivänvalon, mikä saamieni tietojen mukaan ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa, toteaa Mauri Peltokangas.
Vähintäänkin epäilyttävää
Kaupparekisterin mukaan ABO Windin vastuuhenkilöt, toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi ja hallituksen jäsenet Andreas Höllinger ja Klaus Bernd Pötter ovat myös Kestilän Kokkonevan Tuulivoima Oy:n hallituksessa, joka sai valtion tuulivoimatuen vuonna 2019.
– Pidän ABO Windin toimintaa vähintäänkin epäilyttävänä julkitulleiden tietojen valossa ja tästä syystä jätin kirjallisen kysymyksen omistajaohjausministerille siitä, onko ministeriö ollut tietoinen ABO Windin julki tulleista toimista valtioyhtiö Gasumin solmiessa pitkäaikaisen PPA-sopimuksen ABO Windin kanssa ja aikooko hallitus hyväksyä jo tehdyn sopimuksen, Peltokangas kertoo.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vastasi kirjallisesti, että osana sopimusneuvotteluja Gasum on tehnyt yhtiön toimittajan taustaselvityksen, eikä sen perusteella ole ilmennyt esteitä sopimuksen solmimiselle. Ministeri lisäsi, ettei yksittäisten sopimusten käsittely kuulu valtion omistajaohjauksen toimivaltaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuulivoimasopimus valtionyhtiöt tuulivoimapuistot kirjallinen kysymys Tuulivoimatuet Mauri Peltokangas Tytti Tuppurainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suvaitsevaiset kauhistuivat Michael Mooren uutuuselokuvasta, eikä ihme – Planet for Humans paljastaa, miten vihreällä aatteella rahastetaan – härskeimmäksi osoittautuu ex-varapresidentti Al Gore

Putkonen läksyttää hallitusta: Anteliaat julkiset tuet yhdistettynä löysään valvontaan johtaa korruptioon – ”Siellä missä on valtion tukia, siellä tukia valuu vääriin taskuihin”

Tuulivoiman vastustus kasvaa Saksassa – vihreät järkyttyneitä

Tuulivoimaloista melu- ja terveyshaittaa Luhangassa – kesämökkiasukas: “Yhtään yötä en ole voinut olla talossa voimaloiden käynnistymisen jälkeen”

Kannonkosken jättimäinen tuulivoimahanke uhkaa tuhota yrittäjän elämäntyön – “menetämme kotimme ja työpaikkamme”

Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin

EU jättämässä metsäteollisuuden pois kestävän kehityksen listalta – investoinnit kohdistettava tuulimyllyihin ja aurinkovoimaan

“Älkää imuroiko pariin päivään” – Ruotsin viranomaiset vetoavat kuluttajiin sähkön säästämiseksi

Peltokangas vaatii sotasankari Lauri Törnin upseerinarvon palauttamista: “Yksi Suomen historian suurimmista sankareista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää