Saksan hallituksen talousministeri on yllättänyt tuulivoiman rakentajat ja kannattajat. Ministeri Peter Altmaier on viemässä Saksan liittopäiville lain, jolla Pohjan- ja Itämereen rakennettavilta offshore-tuulivoimaloilta alettaisiin periä erityinen ”sisäänpääsymaksu”. Tämä olisi erityinen lisävero offshore-voimaloille. Vihreä puolue ja tuulivoiman rakentajat ovat järkyttyneitä. Asiasta kirjoittaa Spiegel.

Saksan hallituksen tavoitteena on rakentaa vuoteen 2030 mennessä hyvin suuri määrä, peräti 12 gigawattia, uutta tuulivoimaa juuri em. alueille. Tuulivoiman rakentaminen on jo pari vuotta ollut vastatuulessa Saksassa. Uuden tuulivoiman rakentaminen onkin puolittunut huippuvuodesta. Tuulivoimaa vastustetaan laajalti alueilla, jonne sitä on yritetty rakentaa. Ihmiset pelkäävät tuulivoiman melua ja muitakin haittoja. Luonnonsuojelijat vastustavat sitä, koska tutkimukset ovat osoittaneet, että voimaloiden roottorit tappavat valtavasti suuria lintuja.

Saksan energiapolitiikka eli ns. Energiewende on pahassa pulassa. Viimeiset ydinvoimalat suljetaan parin vuoden kuluttua. Nord-Stream 2 maakaasuputki saattaa jäädä kesken mm. USA:n valtavan painostuksen tähden. Kivihiilestä on vaikea luopua. Siitä osoituksena on heinäkuussa käynnistynyt uusi suuri Datteln 4 kivihiililaitos. Siitä vastaa Uniper, jonka pääomistaja on Fortum.

HEIKKI KOSKENKYLÄ