Vuodenvaihteessa sammutettiin jo toinen Ringhalsin neljästä ydinreaktorista. Maata johtava punavihreä koalitio ajoi voimalat alas Ruotsin eteläosaa vaivaavasta sähköpulasta huolimatta. ”Toimivien ydinvoimaloiden alasajo jää historiaan eräänä nykyajan suurimmista poliittisista virheistä”, kirjoittavat ruotsidemokraattien johtohahmot Dagens Nyheterin mielipidesivulla.

Viisi vuotta sitten Ringhalsin ydinvoimalan pääomistaja Vattenfall päätti, että kannattamattomat ydinvoimalan ykkös- ja kakkosyksiköt ajetaan alas. Vattenfall Ab on kokonaan Ruotsin valtion omistuksessa.

Vuosi sitten suljettiin Ringhals 2 ja nyt vuodenvaihteessa Ringhals 1. Suljetun reaktorin henkilökunta pistettiin eläkkeelle tai töihin jäljelle jääviin yksiköihin. Ringhals 3 ja 4 varustettiin samaan syssyyn terrorismin kestävällä jäähdytysjärjestelmällä, joka estää reaktorin ytimen sulamisen.

– Yksiköiden suunniteltu käyttöikä oli 50 vuotta ja ne oli alun perin tarkoitus sulkea vuosina 2025 ja 2026, kertoo Ringhalsin voimalan toimitusjohtaja Björn Linde Ruotsin yleisradiolle.

– Mielelläni olisin pitänyt ydinvoimalan kaikki yksiköt toiminnassa vielä muutaman vuoden, enkä ole tätä kantaani piilotellut.

Sähköpula yltymässä

Samaan aikaan kun ydinvoimaloita suljetaan, Etelä-Ruotsi kärsii sähköpulasta. Kesällä Karlshamnissa avattiinkin öljyä polttoaineenaan käyttävä voimala helpottamaan tuskallista tilannetta.

Sähköpula yltyy edelleen vuonna 2027, kun pohjoisen Ruotsin energiaylijäämä on muisto vain. Valtiollinen kaivosyhtiö LKAB tarvitsee tuolloin kolmanneksen koko Ruotsin käyttämästä sähköstä.

– Suurin osa sähköstä tulee varmaankin olemaan tuulivoimaa ja silloin tarvitaan varavoimaa tasaamaan tuotannon vaihtelua. Kuinka se sitten järjestetään, sitä on tänään vaikea sanoa, pohtii LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström.

”Demarit ovat vihreiden sätkynukkeja”

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ja puolueen energiapoliittinen asiantuntija, valtiopäiväedustaja Mattias Bäckström arvostelevat ankarasti Ruotsin punavihreätä hallitusta Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessa:

– Perinteinen, vastuullista energiapolitiikkaa harjoittava sekä ydinvoimaystävällinen sosialidemokraattinen puolue on kävellyt itsensä yli ja myynyt periaatteensa äkkiväärälle neljän prosentin kääpiöpuolueelle. Ja miksi? Pitääkseen hallituksen koossa ja itsensä vallassa.

Laskun maksavat Åkessonin ja Bäckströmin mukaan tavalliset kansalaiset. Sähköntuotannon katkoksia ja pullonkauloja tulee entistä tiheämmin ja puuttuvaa omaa kapasiteettia joudutaan korvaamaan ”likaisella” tuontisähköllä.

Stefan Löfven ja sosialidemokraatit heiluvat taas kerran tärkeässä poliittisessa kysymyksessä vihreiden sätkynukkeina. Siitä huolimatta, että kaksi kolmesta ruotsalaisesta uskoo ydinvoimaan. Mukaan lukien sosialidemokraattien omat äänestäjät.

Uurnilla tavataan vuonna 2022

Kirjoittavat muistuttavat siitä, että Ruotsin energiapoliittiset linjaukset ovat jälleen puntarissa valtiopäivävaaleissa vuonna 2022. Ruotsidemokraatit ovat sitoutuneet kehittämään päästötöntä ydinvoimaa.

– Täysin toimivan ruotsalaisen ydinvoiman alasajo jää historiaan eräänä nykyajan suurimmista poliittisista virheistä. Sosialidemokraatit ovat täysin vastuussa päätöksen tuhoisista seurauksista.

SUOMEN UUTISET