Ruotsin vihreä finanssi- ja asuntoministeri Per Bolund kohautti jälleen kansaa ilmoittamalla joulukuussa, että hallitus pyrkii lyömään lukkoon ajankohdan, jolloin fossiilisten polttoaineiden tankkaaminen loppuu. Hallituksen suunnitelmista kirjoittaa Teknikens Värld.

Jo aiemmin Ruotsin punavihreä hallitus on keskustan ja liberaalien tuella ilmoittanut, että se haluaa kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynnin vuonna 2030. Nyt hallitus pyrkii laittamaan lisää (vaiko vähemmän?) pökköä pesään ja aikoo kieltää lähitulevaisuudessa myös fossiilisten polttoaineiden käytön liikenteessä.

– Ruotsista tulee maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Liikenne tuottaa kolmanneksen ilmastolle haitallisista Ruotsin kasvihuonekaasujen päästöistä, joten niiden vähentämisellä on keskeinen merkitys ilmastomyönteisissä toimissa, muotoilee vihreiden ympäristöministeri Per Bolund tiedotteessaan.

EU päättää

Dieselin ja bensan totaalikieltoon Ruotsissa tarvitaan muutakin kuin nuijan napakka kopautus punavihreästä kuplasta. Kielto edellyttää EU:n hyväksyntää. Ruotsi ei tosin ole yksin suunnittelemassa fossiilisten polttoaineiden alasajoa. Autoilun energianlähteisiin ja niiden harmonisointiin liittyvät palaset ovat liikkeessä lähes kaikissa unionin jäsenmaissa.

Ruotsissa on aiemminkin tehty vastaavan tyyppisiä päätöksiä, muun muassa ydinvoimaloiden alasajoon liittyen. Historia opettaa, että yhteen aikakauteen liittyvä päätös ja sen myöhempi toteutus ovat kaksi eri asiaa.

SUOMEN UUTISET