Keskustelu energiapolitiikasta ja erityisesti ydinvoimasta käy kierroksilla länsinaapurissa. Ruotsidemokraattien ehdotus vuodenvaihteessa alasajetun Ringhals 2 -ydinvoimalan käynnistämisestä kaatui valtiopäivillä äänin 174-173. Hallituksen ja opposition otsaanlyöntikilpailu käy kiivaana mediassa.

Yksi Ringhalsin ydinvoimalan neljästä reaktorista suljettiin vuodenvaihteessa ja toisestakin laitetaan virrat poikki vuoden sisällä. Ringhalsin ydinvoimalan enemmistön omistaa valtion Vattenfall ja kolmannes yhtiöstä on Nesteen osin omistamalla Uniperilla. Vielä viime vuonna Ruotsi tuotti sähköstään 40 prosenttia ydinvoimalla.

Ruotsi päätti luopua ydinvoimasta vuoden 1980 kansanäänestyksessä vuoteen 2010 mennessä. Toisin on siis käynyt ja tämä osin selittää tunnekuohun ydinvoiman ympärillä. Ringhalsin kaksi uudempaa reaktoria ovat vieläpä käytössä ainakin seuraavat 20 vuotta.

”Ydinvoima on Ruotsin energiantuotannon perusta”

Ruotsidemokraatit halusivat, että Ringhals 2 otetaan uudelleen käyttöön ja Ringhals 1 -reaktorin alasajo keskeytetään. Hallituksen olisi pitänyt antaa tästä uudet ohjeet Vattenfallille. Asiasta äänestettiin valtiopäivillä viime viikolla ja ehdotus kaatui yhdellä äänellä luvuin 174-173. Ruotsidemokraattien rinnalla äänestivät kokoomus, kristilliset ja liberaalit.

– Vuonna 2045 liikenteessä ja teollisuudessa tarvitaan 60 prosenttia enemmän sähköä kuin tänään, jos Ruotsi aikoo päästä nettopäästöttömäksi maaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan perusvoimaksi ydinvoimaa osana ruotsalaista energiakokonaisuutta, ilmoitti kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson Expressenin keskustelupalstalla.

”Ydinvoimaloiden sulkemisesta 8 000 000 tonnin lisäpäästöt”

Sosialidemokraattien Hanna Westerén läimi puolestaan ruotsidemokraatteja päin naamaa julistaessaan, että Jimmie Åkessonin porukan kanta ilmastonmuutokseen on epäselvä ja epäuskottava:

– Seisooko Åkesson ilmastonmuutoksen kieltäjien vai tutkijoiden johtopäätösten takana? Voimmeko luottaa siihen, että Åkesson ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti? Mikä on puolueen oikea ja virallinen kanta asiaan?

Ruotsidemokraattien ympäristö- ja ilmastovastaava Martin Kinnunen ei provosoitunut, vaan epäili sosialidemokraattien yrittävän ilmastohysterialla vain viedä huomion pois mahalaskustaan muissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

– Mielestämme on täysin väärin sulkea kaksi fossiilivapaata sähköntuotantolaitosta (Ringhals 1&2). Hallituksella tukipuolueineen on toisenlainen käsitys asiasta. Ydinvoimaloiden sulkeminen lisää tutkijoiden laskelmien mukaan haitallisia päästöjä 8 miljoonalla tonnilla. Mielestämme tämä on huonoa ympäristöpolitiikkaa, Kinnunen kirjoittaa Expressenissä.

SUOMEN UUTISET