

LEHTIKUVA
EU jättämässä metsäteollisuuden pois kestävän kehityksen listalta – investoinnit kohdistettava tuulimyllyihin ja aurinkovoimaan
EU:n ”vihreä lista” ympäristön kannalta soveliaista investointikohteista lyödään lukkoon keväällä. Euroopan komission ehdotuksessa pohjoismainen metsätalous ei kuulu suositeltavien investointikohteiden joukkoon, kertoo SVT. Jos unionin näkemys ei muutu, edessä voi olla yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän teollisuudenalan näivettyminen Suomessa ja Ruotsissa.
Perinteinen metsätalous ei EU:n mukaan ole teollisuudenala, jossa investoinnit olisivat ympäristön kannalta kestävällä pohjalla.
Aurinko- ja tuulienergian hyödyntäminen ovat sen sijaan komission ehdotuksen mukaan ympäristön kannalta kestäviä investointikohteita. Maakaasu puolestaan ei ole, vaikka sen avulla on mahdollista vähentää haitallista kivihiilen polttoa. Vesivoima on tietyin edellytyksin ympäristöystävällistä.
– Ehdotuksen tarkoituksena on ohjata investointeihin käytettäviä pääomia, joten voidaan ajatella, että pitemmällä tähtäimellä tällä on vaikutusta halukkuuteen investoida ruotsalaiseen metsätalouteen ja -teollisuuteen, sanoo Magnus Berg Ruotsin metsäteollisuuden Skogsindustrierna-kattojärjestöstä.
Ruotsin hallitus syvästi huolissaan
Ruotsin hallitus on esittänyt komissiolle syvän huolensa komission ehdotuksen taloudellisista seurauksista ja kehottanut Brysseliä vielä miettimään ja muuttamaan kantaansa ennen lopullisia ratkaisuja.
Saattaa siis olla, että hallituksen ja metsäteollisuuden yhteinen edunvalvonta saa komission vielä muuttamaan käsitystään Pohjoismaille tärkeän teollisuudenalan tulevaisuudesta.
– He varmaan tarkastelevat hyvin huolellisesti Ruotsista tulleita näkemyksiä. Ruotsi ja Suomi ovat suuria metsäteollisuusmaita ja niillä on pitkä kokemus kestävästä metsätaloudesta. Voi olla, että Pohjolan metsätalouden kokonaiskuvaa ei ole täysin hahmotettu kestävän kehityksen osalta, muotoilee Euroopan komission Ruotsin toimiston johtaja Christian Danielsson.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Christian Danielsson Magnus Berg Pohjola edusvalvonta perinteinen teollisuus vihreä lista ympäristöystävällisyys hakkuut kestävä kehitys hiilinielu metsänhoito Euroopan unioni Pohjoismaat Investoinnit Euroopan komissio Metsätalous Metsäteollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: ”Hyvä maakunta-Suomen asukas – kun kepu lupaa teille EU-rahaa, se jakaa teille teidän omia rahojanne”

Tanska nostettu metsäteollisuuden esimerkkimaaksi – Hakkarainen: EU hajottaa ja hallitsee metsäsuomalaisia teräshauleilla

Immonen: Hallituksen turvattava metsäteollisuuden toimintaedellytykset Suomessa – ”Jo tehdyt polttoaineverojen korotukset on peruttava”

Hakkarainen: EU:n metsäkato-ohjelma on tilaustyö ympäristöterrorin suojelemiseksi

Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan

Putkonen: Hallitus tarjoaa investointisuojan kansainvälisille sijoittajille, mutta evää sen suomalaisilta

Ruotsi sulkee ydinvoimaloita sähköpulasta huolimatta – ruotsidemokraatit arvostelevat ankarasti punavihreän hallituksen energiapolitiikkaa

Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin

Reijonen: Myydäänkö suomalaiset metsät ulkomaisille yrityksille?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.