Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Tanska nostettu metsäteollisuuden esimerkkimaaksi – Hakkarainen: EU hajottaa ja hallitsee metsäsuomalaisia teräshauleilla

03.02.2021 |12:15

Euroopan komissio vastasi europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen (PS/ID-ryhmä) kirjalliseen kysymykseen teräshaulien käytön vaikutuksesta sahattavan puutavaran hylkäämiseen puunjalostusteollisuudessa, komission tuoreen lyijykieltoasetuksen korvatessa tulevaisuudessa lyijyhaulit suurelta osin teräshauleilla.

Teuvo Hakkaraisen huolena on, että puun sisällä lymyävä teräshauli jää isojen sahojen tunnistuslaitteisiin ja haulitukki hylätään polttolaitokselle, lisäten paitsi teollisuuden kustannuksia myös puuston haaskuuta ja lisähakkuutarvetta.

– Jo tukkipinon tunnistelapun kiinnittäminen niitillä aiheuttaa tukin hylkäämisen ja suuruusluokaltaan niitti vastaa yksittäistä haulia. On selvää, että teräshaulien yleistyessä puun sisällä olevia hauleja alkaa löytyä kaikista metsiköistä, joiden läheisyydessä metsästetään haulikolla, Hakkarainen toteaa.

Komission vastaukset ohittivat Suomen erityispiirteet

Komission mielestä teräshauleista ei ole haittaa, koska Tanskassakaan niistä ei ole haittaa ja Metsähallituksen päätös sallia teräshaulit maillaan on osoitus ongelman poistumisesta Suomessa.

– Tanskassa ei ole juuri metsääkään, havumetsää ei lainkaan. Tammet ja pyökit sahataan pikkusahoilla, joissa ei edes ole teriä suojaavia metallinpaljastimia, Hakkarainen puuskahtaa.

Hakkaraisen mielestä Metsähallitus teki päätöksensä pakon edessä, koska lyijyhaulien kielto eteni EU:ssa.

– Komission kehäpäätelmää voi verrata mafian toimintaan: koska käräjätuomari ja poliisipäällikkökin alistuivat kummisedän uhkauksiin, niin myös kenttäpoliisin ja muiden kansalaisten on alistuttava ilman vastarintaa.

Hämmentävä selitys läheisyysperiaatteen rikkomiseen

Syytä siihen, miksei asiaa voitu jättää jäsenvaltioiden ratkaistavaksi EU:n läheisyysperiaatteen mukaisesti, komissio selittää vesilintujen yhtäläisellä suojelemisella ja Afrikan maiden kanssa tehdyillä sopimuksilla, Hakkarainen kertaa saamaansa hämmentävää vastausta.

– Miten jäniksen ampuminen rämemännikössä tai lyijyhaulien hallussapitokielto suuressa osassa Suomea onkin yhtäkkiä afrikkalaisten eikä paikallisen riistanhoitopiirin tai metsänomistajan asia? europarlamentaarikko kummastelee.

Komissio vieraantunut käytännön elämästä

Komission vastauksessa on Hakkaraisen mukaan täysin käytännön elämästä vieraantunutta ajattelua. Komissio toteaa, että teräshauli ei ole ainoa lyijyä korvaava haulityyppi vaan antaa ymmärtää, että ongelmien kohdalla teräs voidaan vaihtaa wolframiin.

– Voiko olla typerämpää ajatusta? Ongelmahan on tulossa vuosikymmenien kuluttua ja silloin terähaulipuuta on jokaisessa metsikössä. Silloin on myöhäistä vaihtaa haulityyppiä, Hakkarainen puuskahtaa.

– Toisaalta jos haulityypin vaihtoa vaadittaisiin jo nyt, niin metsästys loppuisi monin paikoin. Se lienee komission tavoitteenakin: lopetetaan metsästys, metsäteollisuus tai molemmat. Saatetaan ainakin ryhmät toisiaan vastaan, Hakkarainen pohdiskelee.

Komissio uhkaa suomalaisten rauhallista yhteiseloa

Metsästäjät ja metsäsektori ovat eläneet toisiaan hyödyttävässä suhteessa pääosin rauhallista yhteiseloa. Moni metsästäjä on myös metsänomistaja. EU ajaa ryhmiä toisiaan vastaan verhoten toiminnan yleviin tavoitteisiin.

– Joskus joutuu miettimään, pitääkö komissio kansalaisia ja yrityksiä pilkkanaan tyhmyyttään vai ilkeyttään. Vai onko kyseessä todellakin vain pohjaton vallanhimo ja alistamisesta saatava nautinto? Hakkarainen kysyy.

– Suomalaisten on pidettävä yhtä ja siedettävä vielä jonkin aikaa. EU hajottaa itse itsensä elvytyspaketeilla, jakamalla kansaa ja tarjoamalla metsäsuomalaisille vain alistujan roolia. Tulee aika, jolloin metsäsuomalaiset saavat kunniansa ja vapautensa takaisin.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat