Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on jättänyt Euroopan komissiolle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen lyijyhaulien korvaamisen mukanaan tuomista ongelmista metsä- ja sahateollisuudelle.

Ainoa edullinen vaihtoehto lyijylle on teräshaulit, joita päätyy ammunnoissa väistämättä myös puiden runkoihin. Tästä seuraa puutavaran hylkäämistä jalostusteollisuudessa viimeistään sahalla, joita Teuvo Hakkarainen itsekin ammatillisesti edustaa.

Ministeri vakuutteli muuta

Lyijyhaulikielto kosteikoilla sinetöitiin viime viikolla, kun myös jäsenmaat EU:n neuvostossa äänestivät kiellon puolesta. Myös Suomi kannatti kieltoa neuvostossa, vaikka ministeri Jari Leppä (kesk.) vakuutteli kansalle vielä viikkoa ennen äänestystä, että ”Suomi vaikuttaa loppuun asti”.

– Kylläpä vaikuttikin, mutta kiellon puolesta! Euroopan parlamentissa asetusta vastustanut Hakkarainen tuhahtaa.

Suomi torpparin asemassa

Hakkarainen herättelee kysymyksellään komissiota lyijykiellon kokonaisvaikutuksiin.

– Teräshauleja käyttämällä joutuu arvokasta tukkipuuta haaskuuseen, Hakkarainen kertoo viitaten EU:n omaan tavoitteeseen välttää tukkipuun joutumista polttolaitoksille.

– Me Suomessa tiesimme tämänkin ongelman ennakkoon, mutta komissio kuuntelee vain omia asiantuntijoitaan. EU:ssa olemme pelkän torpparin asemassa.

SUOMEN UUTISET