Viime viikolla hyväksyttiin Euroopan komission kiistanalainen asetusmuutos lyijyhaulien käytön kieltämisestä EU:n kosteikkoalueilla. Kielto tulee koskemaan suurta osaa Suomen maa-alueesta.

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisella on sanansa sanottavana komission hankkeesta:

– Ensiksikin koko hanke on toteutettu epädemokraattisesti kansaa kuulematta, komission ja pienen virkamiesporukan kesken eikä sidosryhmien esittämiä huolia otettu lainkaan huomioon.

Komission pakkomielle

Suuressa osassa EU:ta on jo vesilintujen suojelemiseksi toimiva lainsäädäntö, joka rajaa lyijyllä metsästystä jäsenmaiden itse määrittämissä kosteikoissa. Komissio kuitenkin päätti jatkaa lyijyn käytön rajaamista entisestään ja ongelmaksi nousee nyt hyvin vaikeaselkoinen kosteikkomääritelmä suojavyöhykkeineen.

– Komission pakkomielteen takia Suomi ja muut EU-maat joutuvat nyt ratkaisemaan kosteikkomääritelmän tulkintaa koskevia hankalia kysymyksiä. Lyijykiellon toimeenpano ja valvonta Suomen kokoisessa maassa tulee lisäksi olemaan mahdotonta, Hakkarainen listaa ongelmia.

Sanelupolitiikkaa

Hakkarainen ilmoittaa tekevänsä kaikkensa Euroopan parlamentissa lyijykiellon torjumiseksi.

– Ei tällaista sanelupolitiikkaa tule kenenkään niellä. Meille perussuomalaisille EU:n mielivaltaisuus on ollut jo aika päivää sitten selvää, mutta ehkä nyt muitakin silmiä aukeaa.

Hakkarainen aikoo ensimmäisenä käydä kiellon kimppuun kirjallisella kysymyksellä. Europarlamentaarikko kysyy komissiolta, ovatko myös kosteikkoalueilla tai suojavyöhykkeillä sijaitsevat ulkoampumaradat kiellon piirissä, katsotaanko Suomen metsäpinta-alasta suuren osan kattava turvemaa kiellon piiriin kuuluvaksi kosteikoksi ja miten kosteikkoalueen voi tunnistaa talvisaikaan maan ollessa lumipeitteinen.

SUOMEN UUTISET