Euroopan parlamentti hyväksyi myöhään keskiviikkona komission esityksen lyijyhaulikiellosta kosteikoilla. ID-ryhmän perussuomalaismepit Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari vastustivat lyijykieltoa, mutta se ei valitettavasti riittänyt.

Asiassa äänestettiin kahdesta vastalauseesta: EKR-ryhmän vastalause hylättiin tiistaina äänin 292 puolesta, 362 vastaan ja 39 tyhjää, ID-ryhmän vastalause keskiviikkona äänin 153 puolesta, 499 vastaan ja 39 tyhjää. Suomalaisista mepeistä lyijykieltoa kannattivat vihreät (Ville Niinistö, Alviina Alametsä ja Heidi Hautala), vasemmisto (Silvia Modig) ja kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.

ID-ryhmän perussuomalaiset mepit Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari äänestivät kummankin vastalauseen puolesta eli vastustivat lyijykieltoa.

– Asiaperusteisesti, Huhtasaari lisää. Parlamentissa on oltu harvinaisen yksimielisiä siitä, että asianmukaisesti toteutettuna ja oikeasuhtaisena rajoitus olisi kaikkien hyväksyttävissä.

– Komissio kuitenkin halusi tehdä säädöksestä täysin epäselvän ja syyttömiä rankaisevan, Hakkarainen jatkaa.

Turvemaat muuttuvat kertaheitolla kosteikoiksi

Komission asetusta on moitittu vakavista oikeudellisista ongelmista ja suhteellisuuden puutteesta. Perussuomalaiset mepit pyrkivät alusta asti vaikuttamaan asetusehdotuksen sisältöön ja herättelemään myös kotimaan päättäjiä asiassa. Suomi saatiinkin vastustamaan esitystä.

– Valitettavasti se ei riittänyt. Muilla jäsenmailla ei ollut ymmärrystä Suomen olosuhteisiin kuten laajoihin turvemaihin, jotka nyt muuttuvat kertaheitolla kosteikoiksi, Hakkarainen kertaa.

– Muutama suomalainen meppi kehui ajavansa asiaa, mutta vain meillä oli oma vastalause täysistunnossa. Ajoimme asian niin pitkälle kuin Brysselissä on mahdollista: nyt se on jäsenmaiden käsissä, mepit toteavat.

Pähkähullu säädös mahdollistaa viranomaismielivallan

Lyijykielto on ikävä ennakkotapaus myös syyttömyysolettaman kumoamisessa ja käänteisen todistustaakan tuomisessa kemikaalilainsäädäntöön. Lyijyhaulien hallussapito kieltoalueella katsotaan laittomaksi, ellei toisin pystytä todistamaan.

– Tämä mahdollistaa toisaalta viranomaismielivallan ja toisaalta estää lainkuuliaisia kansalaisia käyttämästä täysin laillisiakaan oikeuksiaan – varmuuden vuoksi, Huhtasaari puuskahtaa.

– Näin pähkähullua säädöstä ei voi pitää minään muuna kuin komission hyökkäyksenä metsästäjiä ja ammunnanharrastajia vastaan. Lisäksi EU osoittaa jälleen ylimielisyytensä tavallisia kansalaisia kohtaan sivuuttamalla täysin heidän huolenaiheensa, toteaa Hakkarainen lopuksi.

Suomella on nyt kaksi vuotta siirtymäaikaa päätökseen sopeutumiseen, ellei lyijyhauleja päätetä kieltää maassa kokonaan.

Suomen Uutiset