Euroopan parlamentti käsitteli eilen täysistunnossaan mietintöä, jossa parlamentti ottaa kantaa hiilitullien järjestämiseen. Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari on pettynyt väärille urille lähteneeseen hiilitullimietintöön, joka voi muun muassa tarkoittaa sitä, että halkojen polttaminen ja puun kaato laitetaan verolle, jos niitä ei katsota hiilineutraaleiksi toiminnoiksi.

Suurin osa poliittisista ryhmistä on ryhmittymässä mietinnön taakse. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari toimi mietinnön varjoesittelijänä ryhmänsä ID:n puolesta.

– Odotukseni olivat korkealla. Valitettavasti hiilitullimietintö lähti heti alkuun väärille urille, ja siinä ei kuunneltu ollenkaan teollisuuden kriittisiä huomioita, joilla mietintöä olisi voitu parantaa, harmittelee Huhtasaari.

Sotii alkuperäistä tarkoitustaan vastaan

Mietintö ei ole lakia säätävä, mutta siinä esitetään muun muassa, että hiilitulleista ei jäisi jäsenmaille kantopalkkiota, täydellistä luopumista ilmaisista päästöoikeuksista ja päästökaupan lopettamista Euroopassa.

Lisäksi mietintö haluaisi ohjata hiilitulleista saatavia varoja kehittyviin maihin, EU:n ulkopuolelle.

– Ajatus hiilitulleista on sinänsä kannatettava, mutta mietinnöstä tuli niin ideologinen, että se sotii alkuperäistä tarkoitustaan vastaan, mikä oli pyrkiä estämään hiilovuotoriski ja parantaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Toivon, että kun komissio aikanaan esittää lakia säätävää tekstiä asiasta, realiteetit ja oman metalliteollisuutemme huolet huomioidaan, painottaa Huhtasaari.

Halkojen polttaminen verolle?

Esimerkiksi mietintö painottaa, että toisin kuin päästökauppajärjestelmässä, mekanismissa ei pitäisi katsoa puun polttamista polttoaineena hiilineutraaliksi ja että tarkistetussa ja päivitetyssä kehyksessä myös kaadettuun puuhun ja köyhtyneeseen maaperään sisältyvällä hiilellä olisi oltava hinta.

– Tämä voi tarkoittaa sitä, että halkojen polttaminen ja puunkaato menisivät verolle, jos puun polttamista polttoaineena ja puunkaatoa ei katsoa hiilineutraaliksi, Huhtasaari sanoo.

Suomen Uutiset