Perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton linjaerot EU-elvytyksestä ja liittovaltiokehityksestä tulivat selvästi esille keskiviikkona AlfaTV:llä. Europarlamentaarikkojen Ville Niinistön (vihr) ja Silvia Modigin (vas) mielestä EU-maiden yhteinen velanotto on järkevää ja se vahvistaisi Suomen taloutta. Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari joutui huomauttamaan, että EU rikkoo jatkuvasti omia sääntöjään mielivaltaisilla tulkinnoilla, minkä vuoksi unionin uskottavuus on jo heikentynyt kansalaisten silmissä.

EU on jälleen ajautunut kriisiin. Unkari ja Puola torjuivat maanantaina EU:n budjetin ja samalla niin sanotun elpymispaketin hyväksymisen oikeusvaltioperiaatteesta syntyneen kiistan takia.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari arvioi, että Unkarin ja Puolan vastustuksesta huolimatta 750 miljardin elpymispakettia yritetään EU:ssa hivuttaa läpi, tavalla tai toisella.

Oikeusvaltioperiaate viittaa valtion toiminnan sitomista oikeussäännöksiin ja että valtion toimielimet noudattavat oikeussäännöksiä toiminnassaan. Oikeusvaltioperiaate pitää sisällään myös tuomioistuimien riippumattomuuden.

Huhtasaari sanoo, että vaikka oikeusvaltioperiaate on tärkeä, EU on itsekin laittomuuden tilassa.

– Jo 2011 EU rikkoi ensimmäisen kerran no bailout -sääntöä Kreikka-paketissa, jolloin sanottiin, että järjestely olisi ainutkertainen joka ei toistu. No se toistui ja nyt jatkamme tällä tiellä, Huhtasaari sanoi keskiviikkona AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa.

Huhtasaari huomautti, että jos elpymispakettia ei kuitenkaan tule, kaikki EU-maat voivat edelleen ottaa itsenäisesti lainaa markkinoilta.

– Esimerkiksi Italia saa myös lainaa vapailta markkinoilta, Sehän olisi oikea ratkaisu ja parempi.

Elpymispaketin kaatuminen on Suomen etu

Huhtasaari painottaa, että elpymispaketin kaatuminen olisi Suomen etu.

– Minä toivon, että se kaatuu. Nimenomaan Suomen olisi kannattanut sitä vastustaa, koska sehän ei ole nettomaksajien etu.

Huhtasaaren viittaus elpymispaketin laittomuuteen johtuu siitä, että EU-perussopimusten no bailout -säännön mukaan jokaisen euromaan on huolehdittava itse omista taloudellisista velvollisuuksistaan eikä velkoja saa siirtää muiden maksettavaksi.

EU-talouden kriisitilanteesta olivat AlfaTV:llä keskustelemassa myös europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr) ja Silvia Modig (vas).

Modigin mielestä elpymispaketti olisi sinänsä laillinen huolimatta no bailout -säännöstä, koska elpymispakettia varten otettu laina ei olisi osa EU-budjettia. Modig kannattaa yhteistä EU-elvytystä.

– Meillä on nyt myös ilmastokriisi käsillä. Nyt on aika hyvät periaatteet, miten me voidaan huolehtia siitä, että se, mikä koronassa on menetetty, niin me voidaan huolehtia siitä, että koronan jälkeen me vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, Modig sanoi.

Tulonsiirrot kasvavat pohjoisesta etelään

Elpymispakettia on kritisoitu myös siitä, että kyseessä on instrumentti, jonka rahanjakokriteerit eivät oikeastaan edes liity siihen, miten pahasti EU-jäsenvaltiot ovat kärsineet koronasta.

Huhtasaari huomautti, että komission vaatimusten mukaisesti elpymispaketista jaettavia rahoja tulee käyttää ilmastotoimiin.

– Rahoituksessa on kyse ilmastopainotteisesta politiikasta. Olen toki itsekin sitä mieltä, että tutkimukseen ja kehitykseen kannattaa laittaa rahaa, varsinkin energian varastoinnin teknologiaan.

Elpymispaketin on väitetty olevan kertaluontoinen, mutta jo nyt monet uskovat, että kyseessä olisikin pysyvä mekanismi, jota kerran sovellettuaan käytettäisiin myös jatkossa. Monet tahot myös haluaisivat sitä. Huhtasaari pelkää, että ratkaisusta tulee pysyvä.

– Tietenkään ratkaisu ei ole kertaluontoinen. EU on tulonsiirtounioni ja jatkossa tulonsiirrot vain kasvavat pohjoisesta etelään. Tällä elpymispaketilla nyt vain lahjotaan Italiaa. Oikeasti kauppaliitto ei tarvitsisi minkäänlaista tulonsiirtounionia.

Niinistö esitti monimutkaisesti, että elpymispaketti tulisi olemaan ”selkeästi kertaluonteinen”, mutta että osa ratkaisuista voisi olla ”pysyvästi EU:lle edullisia”.

Esimerkkinä mielestään pysyvästi edullisesta ratkaisusta Niinistö nosti esille EU-verotuksen, erityisesti ympäristöverot.

– Lentopolttoaineveroa olisi järkevää verottaa EU-tasolla, siitä saataisiin EU-budjettiin omia tuloja, Niinistö esitti.

EU-elvytys ei edes riittäisi tarkoituksiinsa

Niinistö väitti, että Suomen hyöty talouskasvussa laskettaisiin miljardeissa elpymispaketin vuoksi.

– Meidän vienti hyötyy valtavasti sisämarkkinoista. Italian romahtaminen ei ole meidän etu, joten on järkevää investoida Italian uudistukseen. Me (Suomi) hyödymme tästä lisää, Niinistö väitti.

Niinistö ei osannut sanoa, miksi kukin EU-maa ei voi elvyttää itsenäisesti omaa talouttaan. Niinistö ei liioin maininnut sitä, että Italia on EU:n johtava veronkiertomaa.

Huhtasaari huomautti, että jo laskelmien perusteella 750 miljardin EU elvytys ei tule riittämään tarkoituksiinsa. Perussuomalaisten europarlamentaarikko myös varoitti nollakorkoisesta tai jopa miinuskorkoisesta lainasta.

– Tilanne ei ole ollut pitkään aikaan terve. Velkaa on nyt enemmän kuin koskaan. Millainen talousmaailma meillä on, jos voi lainata sata euroa ja maksaa takaisin 99 euroa. Pelkään, että isompi romahdus on edessä, Huhtasaari sanoi.

Hän jatkoi, että Unkarin ja Puolan nostaminen ”tikun nokkaan” EU:ssa johtuu pitkälti siitä, että Unkari ja puola eivät halua islamilaista maahanmuuttoa.

– Heillä rajat ovat kiinni. Vastaavasti siellä ei sitten ole myöskään nähty pään katkaisuja, terrori-iskuja tai muitakaan lieveilmiöitä mitä esimerkiksi Ruotsissa on ollut, Huhtasaari sanoi.

EU:n uskottavuus heikentynyt

Niinistön mukaan Puolassa oltaisiin viemässä kansalaisten perusoikeuksia ”julmalla politiikalla”. Huhtasaari vastasi, että Puolassa toki on ongelmia.

– Kukaan ei kiistä, etteikö ongelmia olisi. Kuitenkin myös muissa maissa on ongelmia. Unkari ja Puola vain eivät halua islamilaista maahanmuuttoa, ja siksi joutuvat muita maita enemmän EU:n hampaisiin.

Huhtasaari huomautti myös, että perussopimuksien venyttämisen ja mielivaltaisten tulkintojen vuoksi EU:n uskottavuus on heikentynyt kansalaisten silmissä. Aiemmin myös presidentti Sauli Niinistö on varoittanut samasta asiasta.

Huhtasaari myös nosti esille, että EU:ssa halutaan jatkuvasti lisätä määräenemmistöpäätöksiä, jotka väistämättä kaventavat pienempien EU-maiden, kuten Suomen vaikutusvaltaa asioihinsa.

– EU on juuri tällainen, että se kerätä haluaa kaiken vallan.

SUOMEN UUTISET