

PS ARKISTO
Vihreät kannattaa EU-verotusta ja Italian talouden tukemista – Huhtasaari: ”EU on laittomuuden tilassa”
Perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton linjaerot EU-elvytyksestä ja liittovaltiokehityksestä tulivat selvästi esille keskiviikkona AlfaTV:llä. Europarlamentaarikkojen Ville Niinistön (vihr) ja Silvia Modigin (vas) mielestä EU-maiden yhteinen velanotto on järkevää ja se vahvistaisi Suomen taloutta. Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari joutui huomauttamaan, että EU rikkoo jatkuvasti omia sääntöjään mielivaltaisilla tulkinnoilla, minkä vuoksi unionin uskottavuus on jo heikentynyt kansalaisten silmissä.
EU on jälleen ajautunut kriisiin. Unkari ja Puola torjuivat maanantaina EU:n budjetin ja samalla niin sanotun elpymispaketin hyväksymisen oikeusvaltioperiaatteesta syntyneen kiistan takia.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari arvioi, että Unkarin ja Puolan vastustuksesta huolimatta 750 miljardin elpymispakettia yritetään EU:ssa hivuttaa läpi, tavalla tai toisella.
Oikeusvaltioperiaate viittaa valtion toiminnan sitomista oikeussäännöksiin ja että valtion toimielimet noudattavat oikeussäännöksiä toiminnassaan. Oikeusvaltioperiaate pitää sisällään myös tuomioistuimien riippumattomuuden.
Huhtasaari sanoo, että vaikka oikeusvaltioperiaate on tärkeä, EU on itsekin laittomuuden tilassa.
– Jo 2011 EU rikkoi ensimmäisen kerran no bailout -sääntöä Kreikka-paketissa, jolloin sanottiin, että järjestely olisi ainutkertainen joka ei toistu. No se toistui ja nyt jatkamme tällä tiellä, Huhtasaari sanoi keskiviikkona AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa.
Huhtasaari huomautti, että jos elpymispakettia ei kuitenkaan tule, kaikki EU-maat voivat edelleen ottaa itsenäisesti lainaa markkinoilta.
– Esimerkiksi Italia saa myös lainaa vapailta markkinoilta, Sehän olisi oikea ratkaisu ja parempi.
Elpymispaketin kaatuminen on Suomen etu
Huhtasaari painottaa, että elpymispaketin kaatuminen olisi Suomen etu.
– Minä toivon, että se kaatuu. Nimenomaan Suomen olisi kannattanut sitä vastustaa, koska sehän ei ole nettomaksajien etu.
Huhtasaaren viittaus elpymispaketin laittomuuteen johtuu siitä, että EU-perussopimusten no bailout -säännön mukaan jokaisen euromaan on huolehdittava itse omista taloudellisista velvollisuuksistaan eikä velkoja saa siirtää muiden maksettavaksi.
EU-talouden kriisitilanteesta olivat AlfaTV:llä keskustelemassa myös europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr) ja Silvia Modig (vas).
Modigin mielestä elpymispaketti olisi sinänsä laillinen huolimatta no bailout -säännöstä, koska elpymispakettia varten otettu laina ei olisi osa EU-budjettia. Modig kannattaa yhteistä EU-elvytystä.
– Meillä on nyt myös ilmastokriisi käsillä. Nyt on aika hyvät periaatteet, miten me voidaan huolehtia siitä, että se, mikä koronassa on menetetty, niin me voidaan huolehtia siitä, että koronan jälkeen me vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, Modig sanoi.
Tulonsiirrot kasvavat pohjoisesta etelään
Elpymispakettia on kritisoitu myös siitä, että kyseessä on instrumentti, jonka rahanjakokriteerit eivät oikeastaan edes liity siihen, miten pahasti EU-jäsenvaltiot ovat kärsineet koronasta.
Huhtasaari huomautti, että komission vaatimusten mukaisesti elpymispaketista jaettavia rahoja tulee käyttää ilmastotoimiin.
– Rahoituksessa on kyse ilmastopainotteisesta politiikasta. Olen toki itsekin sitä mieltä, että tutkimukseen ja kehitykseen kannattaa laittaa rahaa, varsinkin energian varastoinnin teknologiaan.
Elpymispaketin on väitetty olevan kertaluontoinen, mutta jo nyt monet uskovat, että kyseessä olisikin pysyvä mekanismi, jota kerran sovellettuaan käytettäisiin myös jatkossa. Monet tahot myös haluaisivat sitä. Huhtasaari pelkää, että ratkaisusta tulee pysyvä.
– Tietenkään ratkaisu ei ole kertaluontoinen. EU on tulonsiirtounioni ja jatkossa tulonsiirrot vain kasvavat pohjoisesta etelään. Tällä elpymispaketilla nyt vain lahjotaan Italiaa. Oikeasti kauppaliitto ei tarvitsisi minkäänlaista tulonsiirtounionia.
Niinistö esitti monimutkaisesti, että elpymispaketti tulisi olemaan ”selkeästi kertaluonteinen”, mutta että osa ratkaisuista voisi olla ”pysyvästi EU:lle edullisia”.
Esimerkkinä mielestään pysyvästi edullisesta ratkaisusta Niinistö nosti esille EU-verotuksen, erityisesti ympäristöverot.
– Lentopolttoaineveroa olisi järkevää verottaa EU-tasolla, siitä saataisiin EU-budjettiin omia tuloja, Niinistö esitti.
EU-elvytys ei edes riittäisi tarkoituksiinsa
Niinistö väitti, että Suomen hyöty talouskasvussa laskettaisiin miljardeissa elpymispaketin vuoksi.
– Meidän vienti hyötyy valtavasti sisämarkkinoista. Italian romahtaminen ei ole meidän etu, joten on järkevää investoida Italian uudistukseen. Me (Suomi) hyödymme tästä lisää, Niinistö väitti.
Niinistö ei osannut sanoa, miksi kukin EU-maa ei voi elvyttää itsenäisesti omaa talouttaan. Niinistö ei liioin maininnut sitä, että Italia on EU:n johtava veronkiertomaa.
Huhtasaari huomautti, että jo laskelmien perusteella 750 miljardin EU elvytys ei tule riittämään tarkoituksiinsa. Perussuomalaisten europarlamentaarikko myös varoitti nollakorkoisesta tai jopa miinuskorkoisesta lainasta.
– Tilanne ei ole ollut pitkään aikaan terve. Velkaa on nyt enemmän kuin koskaan. Millainen talousmaailma meillä on, jos voi lainata sata euroa ja maksaa takaisin 99 euroa. Pelkään, että isompi romahdus on edessä, Huhtasaari sanoi.
Hän jatkoi, että Unkarin ja Puolan nostaminen ”tikun nokkaan” EU:ssa johtuu pitkälti siitä, että Unkari ja puola eivät halua islamilaista maahanmuuttoa.
– Heillä rajat ovat kiinni. Vastaavasti siellä ei sitten ole myöskään nähty pään katkaisuja, terrori-iskuja tai muitakaan lieveilmiöitä mitä esimerkiksi Ruotsissa on ollut, Huhtasaari sanoi.
EU:n uskottavuus heikentynyt
Niinistön mukaan Puolassa oltaisiin viemässä kansalaisten perusoikeuksia ”julmalla politiikalla”. Huhtasaari vastasi, että Puolassa toki on ongelmia.
– Kukaan ei kiistä, etteikö ongelmia olisi. Kuitenkin myös muissa maissa on ongelmia. Unkari ja Puola vain eivät halua islamilaista maahanmuuttoa, ja siksi joutuvat muita maita enemmän EU:n hampaisiin.
Huhtasaari huomautti myös, että perussopimuksien venyttämisen ja mielivaltaisten tulkintojen vuoksi EU:n uskottavuus on heikentynyt kansalaisten silmissä. Aiemmin myös presidentti Sauli Niinistö on varoittanut samasta asiasta.
Huhtasaari myös nosti esille, että EU:ssa halutaan jatkuvasti lisätä määräenemmistöpäätöksiä, jotka väistämättä kaventavat pienempien EU-maiden, kuten Suomen vaikutusvaltaa asioihinsa.
– EU on juuri tällainen, että se kerätä haluaa kaiken vallan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Elvytyspaketti eteläiset maat nettomaksajat Silvia Modig liittovaltiokehitys Tulonsiirtounioni Unkari Puola Sauli Niinistö Ville Niinistö Suomi Laura Huhtasaari Velkaantuminen perussuomalaiset verotus EU budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: EU:n elvytyspaketista tuleekin ilmastopaketti

Unkarin pääministeri Orbán elvytyspaketista ja EU-budjetista: ”Unkarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä pakettia”

Kansanäänestystä EU-tukipaketista vaativa kansalaisaloite keräsi ennätysajassa nimet täyteen – aloite etenee vauhdikkaasti eduskunnan käsittelyyn

Halla-aho: On joutavanaikaista pelottelua väittää, että EU-elpymispaketin tyrmäämisellä olisi dramaattisia vaikutuksia Suomelle

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen

VTT Pekka Korpinen arvelee Italian tukiohjelmien jatkuvan pandemian jälkeenkin

Vesitetty oikeusvaltiomekanismi laimennee entisestään

Perussuomalainen vaihtoehto hallituksen talousarviolle: Hyvinvointia ja taloudellista vapautta kotitalouksille, leikkaukset vain menoeriin, joilla ei ole vaikutusta tavallisen suomalaisen elämään
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.