

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Eteläisten maiden sosialistimepit aloittivat moraalintaivutusharjoituksensa – rahan virtaaminen pohjoisesta etelään etusijalle
EU:n eteläisten maiden sosialistimepit ovat havainneet, että tiukat vaatimukset lisärahoituksen saamiseksi EU-budjettiin voi kaataa koko budjetin – ja sen myötä EU:n elpymispaketin. Uho budjetin hylkäämisestä on laantunut, Politico kirjoittaa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi europarlamentaarikoille, että meppien vaatimat lisäpanostukset esimerkiksi terveydenhuoltoon tulisi hylätä. Michel pyysi kohteliaasti kaikella kunnioituksella mepeiltä suhteellisuudentajua. Elpymispaketin myötä EU:n rahoituskapasiteetti on huomattavasti suurempi kuin vaaditut korotukset itse budjettiin.
Espanjan ja Portugalin sosialistipääministerit ovat valistaneet maidensa vasemmistomepeille, että pohjoisten EU-maiden lahjarahat voivat jäädä saamatta nurinan jatkuessa. Mepit tuntuvat päässeen juonesta kiinni uhmakkuustason laskusta päätellen.
Neljä ukaasia
39 miljardin euron lisärahoituksen lisäksi mepit ovat vaatineet kolmea muuta asiaa. Mepeillä tulisi olla enemmän valtaa 750 miljardin elpymispaketin käytöstä. Lisäksi mepit ovat vaatineet selkeää EU:n uusien verojen aikatauluesityksistä ja rahoituksen sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.
Moraalintaivutusharjoitukset ovat alkaneet.
– Me tarvitsemme kipeästi nyt elvytyssuunnitelman, sosialistit ja demokraatit -ryhmäpomo Iratxe García julisti.
Sosialistit ovat peruuttamassa kahdesta Euroopan parlamentin vaatimuksesta. Moraali venyy sen verran, ettei veroaikataulua enää tarvita eikä budjetin kokoa tarvitsekaan paisuttaa.
Mepit jarrumiehinä
Euroopan parlamentin tulee hyväksyä EU:n tulevien vuosien budjettiesitys. Meppien toivelistan vuoksi myös elpymispaketti on jäänyt odottamaan. Se pitää puolestaan läpäistä kansalliset parlamentit.
Meppien oikeusvaltiokytköksen vaatimus on ollut EU-maiden johtajien esitystä jyrkempi. Mepit ehdottivat, että elpymisvälineen rahahanojen katkaisuesityksen voisi kumota EU-johtajien määräenemmistöpäätöksellä. Tällä tavoin EU-maan tulisi varta vasten äänestää oikeusvaltiorikkurin puolesta, etteivät rahavirrat katkeaisi.
Puola ja Unkari tuskin tätä nielevät. Maat ovat kertoneet olevansa valmiit kaatamaan koko elpymisvälineen tiukalla oikeusvaltiosidoksella.
Pohjoisten maiden sosialistijohtajat ovat korupuheissaan pitäneet esillä oikeusvaltioperiaatteen sitomista rahoitukseen. Moraali venyi sen verran, ettei meppien esittämä Eurooppa-neuvostoa tiukempi linja saanut johtajien tukea.
Sosialistijohtajien tuleekin luoda tarpeeksi sankka savuverho, jotta oikeusvaltiokirjaus saadaan vain näyttämään äänestäjille toimivalta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Iratxe García Elpymisväline Charles Michel Oikeusvaltioperiaate Euroopan parlamentti EU-budjetti Eurooppa-neuvosto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta lakialoite kansanäänestyksestä: EU-elvytyspaketista Suomelle yli kolmen miljardin nettotappiot – ”Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä”

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholzilta shokkikommentti: EU:n yhteinen velka ja tulonsiirrot pysyviä keinoja

VM:n ex-ylijohtaja arvioi erittäin kriittisesti EU-elvytysrahastoa ja EU-veroja – “Lopputuloksena hallitsematon byrokratia, viimeiseen pisaraan puristettu veronmaksaja, palkansaaja ja yrittäjä”

Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”

Komission puheenjohtaja von der Leyen saa pyyhkeitä omiltaan: Liian vihreä ohjelma ja huomiohakuisia otsikoita

Ranskalainen sosialistimeppi moraalimalliksi: Ryhtyi nälkälakkoon EU-varojen kohdentamisen vuoksi

Unkarin pääministeri Orbán elvytyspaketista ja EU-budjetista: “Unkarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä pakettia”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.