EU:n eteläisten maiden sosialistimepit ovat havainneet, että tiukat vaatimukset lisärahoituksen saamiseksi EU-budjettiin voi kaataa koko budjetin – ja sen myötä EU:n elpymispaketin. Uho budjetin hylkäämisestä on laantunut, Politico kirjoittaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi europarlamentaarikoille, että meppien vaatimat lisäpanostukset esimerkiksi terveydenhuoltoon tulisi hylätä. Michel pyysi kohteliaasti kaikella kunnioituksella mepeiltä suhteellisuudentajua. Elpymispaketin myötä EU:n rahoituskapasiteetti on huomattavasti suurempi kuin vaaditut korotukset itse budjettiin.

Espanjan ja Portugalin sosialistipääministerit ovat valistaneet maidensa vasemmistomepeille, että pohjoisten EU-maiden lahjarahat voivat jäädä saamatta nurinan jatkuessa. Mepit tuntuvat päässeen juonesta kiinni uhmakkuustason laskusta päätellen.

Neljä ukaasia

39 miljardin euron lisärahoituksen lisäksi mepit ovat vaatineet kolmea muuta asiaa. Mepeillä tulisi olla enemmän valtaa 750 miljardin elpymispaketin käytöstä. Lisäksi mepit ovat vaatineet selkeää EU:n uusien verojen aikatauluesityksistä ja rahoituksen sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Moraalintaivutusharjoitukset ovat alkaneet.

– Me tarvitsemme kipeästi nyt elvytyssuunnitelman, sosialistit ja demokraatit -ryhmäpomo Iratxe García julisti.

Sosialistit ovat peruuttamassa kahdesta Euroopan parlamentin vaatimuksesta. Moraali venyy sen verran, ettei veroaikataulua enää tarvita eikä budjetin kokoa tarvitsekaan paisuttaa.

Mepit jarrumiehinä

Euroopan parlamentin tulee hyväksyä EU:n tulevien vuosien budjettiesitys. Meppien toivelistan vuoksi myös elpymispaketti on jäänyt odottamaan. Se pitää puolestaan läpäistä kansalliset parlamentit.

Meppien oikeusvaltiokytköksen vaatimus on ollut EU-maiden johtajien esitystä jyrkempi. Mepit ehdottivat, että elpymisvälineen rahahanojen katkaisuesityksen voisi kumota EU-johtajien määräenemmistöpäätöksellä. Tällä tavoin EU-maan tulisi varta vasten äänestää oikeusvaltiorikkurin puolesta, etteivät rahavirrat katkeaisi.

Puola ja Unkari tuskin tätä nielevät. Maat ovat kertoneet olevansa valmiit kaatamaan koko elpymisvälineen tiukalla oikeusvaltiosidoksella.

Pohjoisten maiden sosialistijohtajat ovat korupuheissaan pitäneet esillä oikeusvaltioperiaatteen sitomista rahoitukseen. Moraali venyi sen verran, ettei meppien esittämä Eurooppa-neuvostoa tiukempi linja saanut johtajien tukea.

Sosialistijohtajien tuleekin luoda tarpeeksi sankka savuverho, jotta oikeusvaltiokirjaus saadaan vain näyttämään äänestäjille toimivalta.

Henri Alakylä