Unkarin pääministeri Viktor Orbán on kirjoittanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille kirjeen, jossa Unkari kertoo torppaavansa elvytyspaketin.

Victor Orbán kertoo, ettei viime viikolla neuvoston ja Euroopan parlamentin saavuttama sopu rahojen ja oikeusvaltioperiaatteen kytköksestä sovi Unkarille. Aiheesta uutisoi Politico.

Vesitetty kompromissi

Europarlamentin EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber suitsutti alustavaa sopua oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä rahoitukseen historiallisena. Euroopan parlamentti tosin halusi vielä tiukemman kytkennän.

Neuvoston ja meppien sorvaama kompromissi on vesitetty sopu, jonka tehokkuus jättää paljon arvailujen varaan. Rahahanojen katkaisu vaatii neuvoston enemmistöpäätöksen. Rima voi olla siten turhan korkealla.

Saksalainen vihreiden meppi Daniel Freund ei ole varma, tuleeko jarrumekanismia ylipäätään käytettyä.

Elpymispaketti tarvitsee yksimielisyyden

Unkarin ukaasi perustuu siihen, että Eurooppa-neuvoston pitää yksimielisesti saada hyväksyntä EU:n ”omien varojen” eli käytännössä verotusoikeuden saantiin. EU olisi velkaantumassa 750 miljardin elvytyspaketin vuoksi ja unioni aikoisi hoitaa velkaansa kehittämillään veroilla.

EU-johtajat sitoivat elpymisvälineen ja EU:n monivuotisen budjetin toisiinsa viime heinäkuussa. Ilman kyseistä sidosta elpymisväline olisi kaatunut herkemmin vastustukseen.

Unkari ei hyväksy verotusoikeutta

Orbánin kirje painottaa, että Unkari on valmis torppaamaan EU:n verotusoikeuden. Elpymisväline kaatuisi siihen. Linkityksen myötä kaatuisi siten myös EU:n budjetti.

– Yleisesti hyväksytyn ”mistään ei olla sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu” -periaatteen mukaisesti joudun tiedottamaan teille, ettei Unkarille jää muuta vaihtoehtoa kuin olla hyväksymättä EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja elpymisvälineen muita elementtejä, mukaan lukien yksimielisyyttä vaativat kohdat, Orbán kirjoitti.

Weber arvelee käyvän toisin.

– Mielestäni meidän tulee puskea eteenpäin, eikä Viktor Orbán muuta viime torstaina saavutettua sopua, Weber sanoi viitaten meppien ja neuvoston alustavaan sopuun oikeusvaltioperiaatteen kytkennästä.

Henri Alakylä