Politico uutisoi Puolan liittyneen Unkarin vastustukseen EU:n rahanjakoperiaatteista. EU-maiden johtajat sopivat heinäkuun lopulla yhdessä sekä EU:n monivuotisen rahoituskehityksen että 750 miljardin euron elvytysrahaston. Puola uhkaa kaataa nyt koko paketin ja EU:n verotusoikeuden.

EU-maiden johtajista kootun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti heinäkuussa varsin tyytyväisenä tukirahojen kulkevan käsi kädessä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti kyseisen linkin olevan Suomelle ehdottoman tärkeää.

Samaan aikaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmaisi Unkarissa tyytyväisyytensä siitä, että kyseinen oikeusvaltioperiaatteen kirjaus tuli vesitettyä. Molemmat osapuolet eivät voi olla yhtä aikaa oikeassa.

Alkaako mustamaalaaminen?

Politico kirjoittaa, että Puola ja Unkari altistuvat mustamaalaamisen riskille. Maat voidaan ikään kuin niputtaa nihkeilijöiksi, jotka kaatavat isot tukirahat pandemian keskellä.

Lehden mukaan Saksan EU-puheenjohtajakaudella kompromissin etsintä siirtyy Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Euroopan komission puheenjohtaja – hänkin saksalainen – Ursula von der Leyen väisti tehokkaasti kysymykset oikeusvaltioperiaatteen ja rahanjaon yhteydestä.

Puola ja Unkari tyynnyttelevät

Arvatenkin tällaisen mustamaalaamisen riskissä sekä Unkari että Puola ovat kertoneet, ettei 1 800 miljardin euron yhteispaketti ole automaattisesti kaatumassa.

Unkari halusi selvittää ensin, mitä laveasti muotoiltu kirjaus oikeusvaltioperiaatteen ja rahanjaon välillä merkitsee. Puola toistaa tarkennuksen tarpeen.

– Emme voi torjua ehdotusta, mitä emme ole vielä edes nähneet, kokenut puolalaisdiplomaatti kertoi.

Euroopan parlamentissa on suuri halu kytkeä rahat ja periaatteet toisiinsa, joten pakettien – EU:n budjetti ja tulonsiirtopaketti – on syytä ottaa kuitenkin vakavasti.

Paketin molemmat puoliskot vaativat jäsenmaiden yksimielisen hyväksynnän.

Henri Alakylä