Euroopan keskuspankki kehottaa EU-johtajia sementoimaan elpymisrahaston lahjarahat pysyviksi tulonsiirtovirroiksi pohjoisesta etelään, Financial Times uutisoi. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari muistuttaa, että EU-maiden lainakorot ovat pohjilla, eivätkä ne siksi tarvitse lahjoituksia.

Elvytyspaketin lahjoitusosuus on 390 miljardia euroa. EKP on laskenut, että lahjoitukset helpottavat eniten Kroatiaa, Bulgariaa ja Kreikkaa. Kroatia ja Bulgaria saavat avustuksia yli kymmenen prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan avustus vastaa lähes yhdeksää prosenttia bruttokansantuotteesta.

Italian saama rahamäärä on suuri, mutta maa on myös johtava G7-ryhmään kuuluva teollisuusmahti. Bruttokansantuotteen suhteutettuna maa saa avustuksia lähes kaksi prosenttia.

Vastaavasti Suomen taloushaitta on pitkälti toista prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

Italialle tarjolla rahaa miinuskoroilla

Huhtasaari ihmettelee pienten jäsenmaiden valjastamista suurten maiden laskujen maksajiksi.

– Valehtelijoiden klubissa isot ja härskit voittaa. Italia olisi nytkin voinut lainata itse rahaa ihan kohtuullisella kolmen prosentin korolla tai lainata rahaa EVM:stä jopa miinuskorolla, hän huomauttaa.

Italian hallituksen pääpuolue Viiden tähden liike on uhannut jopa kaataa hallituksen, jos pääministeri Giuseppe Conte käy EVM:n taskulla.

EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta kertoi velkaantuneiden EU-maiden tarvitsevan eurooppalaista rahoitusta hälventämään huolia näiden maiden kilpailukyvystä ja velkakestävyydestä.

Suomi voi auttaa Eurooppa uudistumalla

Loppumattoman rahan talikoinnin sijaan Huhtasaari uudistaisi suomalaista teollisuutta. Monen EU-maan tuottamien välituotteiden kysyntä kasvaisi siten Suomessa, mikä helpottaisi myös muiden EU-maiden elpymistä.

– Ainoa tehokas tapa auttaa Suomen vientiä on panostaa oman teollisuutemme uudistamiseen, jolloin EU-maiden tuottamien välituotteiden kysyntä kasvaisi myös Suomessa. Näin Suomi auttaisi itseään ja Eurooppaa välillisesti elpymään. Tätä ei suomalaisille kerrota. Nyt meidät viedään salakavalasti liittovaltioon, hän toteaa.

Henri Alakylä