Saksan valtiovarainministerin Olaf Scholzin kommentit ovat tulleet järkytyksenä monelle, jotka ovat kuvitelleet EU-elvytysrahaston olevan kertaluonteinen toimi. Scholz toteaa Funke Medien julkaisussa, että EU-maiden yhteinen velka ja tulonsiirrot ovat EU:n talouspolitiikassa pysyviä keinoja.

Funke Medien-ryhmän lehtien haastattelussa Scholz sanoo, että yhteisellä velalla rahoitettava elpymisrahasto on koko EU:lle ja Saksalle suuri edistysaskel, jota ei enää voida vetää takaisin. Tämän on tulkittu tarkoittavan, että yhteinen velka on tullut jäädäkseen. SPD:n puheenjohtajat ovat kannattaneet yhteistä velkaa ja tulonsiirtoja. Vielä kesällä Scholz yhdessä Angela Merkelin kanssa korosti voimakkaasti, että elpymisrahasto on kertaluonteinen eikä se johda jatkossa yhteiseen velanottoon.

Scholz toteaa myös, että EU:n yhteisiä tuloja on nyt aika arvioida uudelleen. Hän näkee yhteisen EU-tason verotuksen olevan varteenotettava vaihtoehto. Scholz sanoo myös, että nyt on tulossa EU:n suurin uudistus euron käyttöönoton jälkeen. Olaf Scholz korostaa voimakkaasti vahvan EU:n luomista. Hän kannattaa määräenemmistöllä tehtäviä päätöksiä EU:n ulko-, fiskaali- ja veropolitiikassa. Yksimielisyyden vaatimus on aiheuttanut tehottomuutta EU:n päätöksenteossa. Pienten maiden, kuten Suomen kannalta määräenemmistö olisi kohtalokasta.

Saksan demareiden myllerrys

Viime syksynä SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles erosi tehtävästään huonon vaalimenestyksen ja heikkojen galluppien tähden. Olaf Scholz pyrki silloin puheenjohtajaksi, mutta hänet sivuutettiin tylysti. SPD:lle valittiin kaksi puheenjohtajaa Saskia Esken ja Norbert Walter-Borjans. He edustavat sosiaalidemokraattien vasenta laitaa ja ovat usein kritisoineet Scholzin talouspoliittisia linjauksia. Yllättäen sosiaalidemokraatit kuitenkin valitsivat Olaf Scholzin liittokansleriehdokkaaksi ensi vuoden syyskuun parlamenttivaaleissa.

Scholz on ollut hyvissä väleissä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Hän ei kuitenkaan ole kannattanut Macronin ehdotuksia yhteisvastuun lisäämisestä EU-maiden kesken. Keväällä Saksa ja Ranska ehdottivat elvytysrahastoa koronakriisin vaikutusten lieventämiseksi. Rahasto olisi 500 miljardia euroa. Heinäkuussa EU-maiden johtajat hyväksyivät 750 miljardin rahaston. Siitä jaettaisiin jäsenmaille lainoja 390 miljardia ja suoria tukia 350 miljardia euroa. Scholz on ollut voimakkaasti tukemassa elpymisrahastoa.

Saksassa arvioidaan, että Olaf Scholz näillä uusilla linjauksillaan yrittää kalastella ääniä vihreiden ja vasemmistonpuolue Linken joukoista ja ehkä pohjustaa koalitiohallitusta vihreiden ja Linken kanssa, ns. rot-rot-grüne-allianssi (Spiegel no. 35, 22.8.2020).

HEIKKI KOSKENKYLÄ