Euroopan unionin eteläisten jäsenvaltioiden välinen huippukokous järjestettiin torstaina 10. Syyskuuta 2020 Ajacciossa, Korsikan saarella Ranskassa. Isäntänä toimineen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ohella huippukokoukseen osallistuivat Espanjan, Italian, Kreikan, Kyproksen, Maltan ja Portugalin valtionpäämiehet tai hallituksen päämiehet.

Huippukokouksen päätteeksi EU:n eteläiset jäsenvaltiot julkaisivat 19 kohtaa sisältävän julistuksen, joka korosti alueen omiin haasteisiin vastaamisen ohella Euroopan unionin tason yhdentymisen ja solidaarisuuden tärkeyttä.

Julistus tuo selvästi esille eteläisten jäsenvaltioiden tyytyväisyyden EU:n 21. heinäkuuta hyväksymään elvytyspakettiin, joka jakaa avokätisesti tukia ja lainoja erityisesti juuri niille.

Kohti sosialistista EU-imperiumia

Perussuomalaisten Euroopan parlamentin jäsenet Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen kommentoivat etelävaltioiden suunnitelmia.

Huhtasaaren mukaan EU:n eteläisten jäsenmaiden linja olisi loppu Suomen itsenäisyydelle ja turmio suomalaisten hyvinvoinnille.

– Huippukokouksen julistuksen kohdat, jotka vetoavat EU:n sisäiseen solidaarisuuteen, jäsenmaiden väliseen laajempaan taloudelliseen ja sosiaaliseen lähentymiseen, solidaarisuuteen maahanmuuttopolitiikassa ja uusien verojen ja muiden tulonlähteiden hyväksymiseen EU-tasolla, viitoittavat tietä kohti keskusjohtoista sosialistista EU-imperiumia, näkee Huhtasaari.

Peli pitäisi viheltää poikki

Hakkarainen kertoo raivostuneensa nähtyään eteläisten maiden johtajien julistuksen sisällön.

– Etelän maiden poliitikot käyttävät taitavasti hyväkseen pohjoisen poliitikkojen hyväuskoisuutta ja EU-intoa. Nyt suomalaisten ja muiden pohjoiseurooppalaisten poliitikkojen on aika ilmoittaa, että tämä ei vetele ja viheltää peli poikki, vaatii Hakkarainen.

Huhtasaari ja Hakkarainen ovat yhtä mieltä siitä, että EU:n eteläiset jäsenvaltiot ajavat taitavasti omia etujaan liittoutumalla EU-tason asioissa.

Perussuomalaisten europarlamentaarikot ihmettelevätkin, miksi Suomen hallitus ei ole toiminut samoin ja liittoutunut Alankomaiden, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan muodostaman ”nuukan nelikon” kanssa vastustaakseen EU-jäsenvaltioiden välisen yhteisvastuun ja EU-tason toimivallan kasvattamista.

SUOMEN UUTISET