Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaaren mukaan EU:n oikeusvaltioperiaate on vitsi, koska EU ei itse elä niin kuin saarnaa periaatteen suhteen. Huhtasaari esitti näkemyksensä keskiviikkona Brysselissä pidetyssä Euroopan parlamentin täysistuntokeskustelussa, jonka aiheena olivat kesäkuun ja heinäkuun Eurooppa-neuvoston huippukokousten asialistat.

Huhtasaari havainnollisti viestiään ottamalla esimerkiksi Euroopan komission verkkosivut, joilla vielä kesäkuussa luki, että EU:n ei pidä rahoittaa budjettiaan lainaamalla rahaa. Heinäkuussa komissio oli poistanut tekstin, koska katsoo EU:n jäsenvaltioiden yhdessä hyväksymien sääntöjen rajoittavan omaa mielivaltaansa.

Huhtasaari tyrmäsi myös komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ajatuksen ”yhteisestä edusta” EU:n sisäisissä tulonsiirroissa silmänkääntötemppuna:

– Vuonna 2011 paljon puhuttu EU:n yhteinen etu oli savuverho Ranskan ja Saksan pankkien pelastamiselle ja tällä kertaa meidän tulisi tukea Ranskan ja Italian pankkeja. Kuinka paljon jäsenvaltioiden tulee yhä velkaantua ennen kuin tämä hulluus loppuu? kysyi Huhtasaari.

Huhtasaaren ohella myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán näyttää kyllästyneen EU:n kaksoisstandardeihin oikeusvaltio-keskustelussa. Unkarilaisen Kossuth-radion haastattelussa perjantaina puhunut Orbán vakuutti, että jos EU-jäsenvaltioiden johtajat pyrkivät sisällyttämään oikeusvaltio-näkökulman rahoituspäätöksiinsä, kaataa Unkari ehdotuksen uudesta EU-budjetista.

SUOMEN UUTISET