

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho latasi puoluejohtajien tentissä kollegoilleen täyslaidallisen EU-elvytyspaketista, johon osallistuessaan Suomi maksaisi 6,6 miljardia euroa ja saisi takaisin vain 3,2 miljardia.
Jussi Halla-aho kohtasi puoluejohtajakollegansa tiistaina Iltalehden järjestämässä viiden suurimman puolueen puheenjohtajien välisessä tentissä. Erityisesti Halla-aho kohdisti viestinsä pääministeri Sanna Marinille.
– Elpymispaketti on rahansiirtoinstrumentti, joka ei varsinaisesti edes liity siihen, miten pahasti EU-jäsenvaltiot ovat kärsineet koronasta. Rahanjakokriteerit liittyvät vain siihen, mikä on jäsenvaltion kyky kansallisin toimin elvyttää talouttaan koronaepidemian jäljiltä.
– Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen kaltaiset maat elvyttävät joka tapauksessa omaa talouttaan omilla rahoillaan ja sen lisäksi ne elvyttävät tulonsiirroilla muiden jäsenvaltioiden taloutta, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan elpymispaketti on vain tapa sosialisoida eteläisen Euroopan maiden rakenteellisia talousongelmia.
– Niitä talousongelmia yritettiin aikoinaan ratkaista eurokriisin yhteydessä kansallisilla ”hevoskuureilla”, mutta ne kuurit vain aiheuttivat kielteisiä poliittisia seurauksia kyseisissä maissa.
Halla-aho: Me emme halua maksaa muiden maiden ongelmia
Perussuomalaiset on todennut, että syksyn eduskuntakaudella perussuomalaisten tärkein tehtävä on kaataa elpymispaketti. Suomen osallistuminen järjestelyyn edellyttää vielä eduskunnan hyväksyntää.
Halla-aho painotti, että Suomi olisi rahoitusjärjestelyssä jälleen EU-nettomaksajan roolissa.
– Me emme halua maksaa muiden maiden ongelmia. Jos talouttaan huonosti hoitaneiden maiden rakenteellisia ongelmia sosialisoidaan muiden maiden maksettavaksi, niin silloin vähenevät myös kyseisiltä mailta kannusteet tehdä jotain rakenteellisille ongelmilleen.
Halla-aho muistutti, että elpymispaketissa piilee vaarana myös se, että järjestelystä ei olisi tulossa ainutkertainen tai väliaikainen, kuten kansalaisille on nyt vakuuteltu.
– Vastaavia tarjouksia on tämän jälkeen tulossa. Valtiovarainministerin mukaan Suomi jatkossa tyrmää tai estää tällaiset järjestelyt, jos niitä yritetään. Mutta miten Suomi voisi kieltäytyä jatkossa, jos tälläkään kertaa ei voida kieltäytyä? Halla-aho ihmetteli.
Marinin mielestä etelän maiden rahoittaminen on Suomen etu
Pääministeri Sanna Marin osallistui heinäkuussa itse henkilökohtaisesti Brysselissä muiden EU-johtajien kanssa neuvotteluihin, jossa valmistui poliittinen sopimus 750 miljardin elpymispaketista. Puheenjohtajatentissä Marin luonnollisesti ylisti Suomelle kalliiksi käyvää rahoitusmallia.
Marin ei ottanut juuri mitään kantaa Halla-ahon argumentteihin vaan väisti ne. Sen sijaan Marin luetteli tuttuja latteuksia, kuinka Suomi on osa Euroopan sisämarkkinoita ja kuinka Suomen etu on elpyä koronakriisistä yhdessä muiden EU-jäsenvaltioiden kanssa.
– Eurooppa on meille iso vientialue. Me näemme sen suoraan Suomen taloudessa, jos Euroopan talous ei tästä elvy. Nähdäkseni tämä ratkaisu (elpymispaketti) oli paikallaan, Marin sanoi.
Tuleeko elpymispaketille jo jatko-osa?
Marin totesi myös, että ei voida tietää, onko elpymispaketille tulossa jatkoa.
– Me olemme kuitenkin hyväksyneet vain kertaluonteisena. Hallitus ei ole sitoutunut tuleviin välineisiin, Marin sanoi.
Halla-aho vastasi Marinille, että Suomen kauppa ja vienti on täysin mitätöntä niihin EU-maihin, jotka hyötyvät eniten elpymispaketista.
Halla-aho totesi, että jos Suomi oikeasti puolustaisi omaa vientiteollisuuttaan lapioimalla rahaa muihin maihin, niin rahat voisi ennemmin lähettää vaikka Yhdysvaltoihin, Japaniin tai muualle EU:n ulkopuolelle.
– Siinä väitteessä ei vaan ole mitään järkeä, että Suomi puolustaa omaa vientiteollisuuttaan rahoittamalla Italian tai Espanjan kaltaisten maiden talousongelmia.
Kokoomuksen Orpo peitteli intoaan
Toisin kuin Halla-aho, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kyennyt ilmoittamaan, että Suomen pitäisi jäädä EU-elvytyksen ulkopuolelle. Orpo sen sijaan tyytyi toteamaan olevansa ”kriittinen ratkaisun sisällölle”.
Orpo epäsuorasti vihjaili tukevansa Suomen osallistumista elvytykseen
– Euroopan unionissa tarvitaan toimenpiteitä, joilla koronakuopasta selvitään, Orpo sanoi.
Keskusta hyväksyy Suomen osallistumisen EU-elvytykseen, vaikka tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan elpymispaketti oli keskustalle hallituksessa ”kiperä päätös”. Puheenjohtajatentissä Saarikko esitti ”demokraattista keskustelua” siitä, mihin elvytysrahaa Suomessa kohdistetaan.
Vihreät suhtautuu myönteisesti EU-elvytykseen.
– Vihreät haluaa lisää ja vahvempaa Euroopan unionia. Kriisejä, kuten koronavirusta, muuttoliikettä ja ilmastonmuutosta ei ratkota yksi Suomessa vaan näihin tarvitaan yhteistä työtä, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-elvytyspaketti nettomaksajat muut puolueet verovarat puheenjohtajatentti rahanjako veronmaksajat Maria Ohisalo Annika Saarikko Sanna Marin Petteri Orpo Suomi Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: EU-elvytyspaketti keskustan käsissä

Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”

Antikainen: Marinin hallituksella piikki auki joka suuntaan – ”Maksajilta ei kysytä mitään”

EU-tukipaketista kansanäänestystä vaativa kansalaisaloite etenee uskomattomalla vauhdilla – käyrä osoittaa pystysuoraan

Halla-aho: On joutavanaikaista pelottelua väittää, että EU-elpymispaketin tyrmäämisellä olisi dramaattisia vaikutuksia Suomelle

Tavio: EU-elvytyspaketin kaataminen on nyt perussuomalaisten tärkein tehtävä

Perussuomalaisilta lakialoite kansanäänestyksestä: EU-elvytyspaketista Suomelle yli kolmen miljardin nettotappiot – ”Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä”

Eteläisten maiden sosialistimepit aloittivat moraalintaivutusharjoituksensa – rahan virtaaminen pohjoisesta etelään etusijalle

Bulgarian korruptiota vastustavat protestoijat paljastavat EU:n kaksinaismoraalin oikeusvaltiokäsitteessään
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.