Ranskalainen S&D-ryhmän meppi aloitti nälkälakon. Pierre Larrouturou kertoo Politico-lehdelle, ettei hän voi vain katsella sivusta EU:n budjettileikkauksia terveydenhuollosta ja ilmastonmuutosta hidastavista kohteista.


Hänen mielestään on väärin, ettei EU ole saanut aikaiseksi varainsiirtoveroa. Pierre Larrouturoun mukaan finanssimaailman tulee niin ikään osallistua talkoisiin varsinkin nyt, kun arvopaperikurssit ovat kaikkien aikojen huipussaan.

– Aikomukseni ei ole kuolla, vaan estää miljoonat kuolemat. Jos rahoitusta ei heru, ei tipu sopimusta, Larrouturou kertoo viitaten esimerkiksi terveydenhuollon lisärahoitukseen.

Mepit ovat olleet katkeria siitä, ettei Eurooppa-neuvosto ole aikeissa sitoa avustusrahoituksia tiukasti oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Lisäksi he ovat tyytymättömiä neuvoston kitsastelusta.

Vaatii varainsiirtoveroa

Larroutorou vaatii, että varainsiirtovero otetaan käyttöön vuonna 2024. Hän tähtää ensi joulukuun EU:n valtiovarainministerien kokoukseen, jossa päätöksen verosta pitää hänen mielestään syntyä.

Euroopan komissio ehdotti tällaista veroa ensi kerran vuonna 2011. Sen on laskettu täyttävän EU-kirstuja 50 miljardilla eurolla vuodessa.

Vero toimii siten, että käydyistä arvopaperikaupoista napataan hyvin pieni siivu EU:n kassaan. Vero perustuu kaupankäyntimääriin. Toisaalta lukuisat kaupat korjaavat hinnoittelun virheitä ja muodostavat siten paremmin arvopaperille käyvän hinnan. Vero voisi vähentää kaupankäyntejä ja siten aiheuttaa epätyypillistä hintojen huojuntaa.

– On räävitöntä sanoa, etteivät rahat riitä terveydenhuoltoon, sairaaloihin ja ilmastoon samaan aikaan kun arvopaperien hinnat eivät koskaan ole olleet näin korkealla, Larroutorou pamauttaa.

– Ne, jotka sanovat ei vaatimukselleni haluavat mielummin auttaa kaupustelijoita ja verottaa äänestäjiä.

On Larroutoroun nälkälakon syystä mitä mieltä tahansa, niin ainakin hän seisoo tiukasti ajatustensa takana. Suurella osalla sosialistimepeistä moraali kun on hyvinkin suhteellinen käsite.

Henri Alakylä