
Ranskalainen sosialistimeppi moraalimalliksi: Ryhtyi nälkälakkoon EU-varojen kohdentamisen vuoksi
Ranskalainen S&D-ryhmän meppi aloitti nälkälakon. Pierre Larrouturou kertoo Politico-lehdelle, ettei hän voi vain katsella sivusta EU:n budjettileikkauksia terveydenhuollosta ja ilmastonmuutosta hidastavista kohteista.
Hänen mielestään on väärin, ettei EU ole saanut aikaiseksi varainsiirtoveroa. Pierre Larrouturoun mukaan finanssimaailman tulee niin ikään osallistua talkoisiin varsinkin nyt, kun arvopaperikurssit ovat kaikkien aikojen huipussaan.
– Aikomukseni ei ole kuolla, vaan estää miljoonat kuolemat. Jos rahoitusta ei heru, ei tipu sopimusta, Larrouturou kertoo viitaten esimerkiksi terveydenhuollon lisärahoitukseen.
Mepit ovat olleet katkeria siitä, ettei Eurooppa-neuvosto ole aikeissa sitoa avustusrahoituksia tiukasti oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Lisäksi he ovat tyytymättömiä neuvoston kitsastelusta.
Vaatii varainsiirtoveroa
Larroutorou vaatii, että varainsiirtovero otetaan käyttöön vuonna 2024. Hän tähtää ensi joulukuun EU:n valtiovarainministerien kokoukseen, jossa päätöksen verosta pitää hänen mielestään syntyä.
Euroopan komissio ehdotti tällaista veroa ensi kerran vuonna 2011. Sen on laskettu täyttävän EU-kirstuja 50 miljardilla eurolla vuodessa.
Vero toimii siten, että käydyistä arvopaperikaupoista napataan hyvin pieni siivu EU:n kassaan. Vero perustuu kaupankäyntimääriin. Toisaalta lukuisat kaupat korjaavat hinnoittelun virheitä ja muodostavat siten paremmin arvopaperille käyvän hinnan. Vero voisi vähentää kaupankäyntejä ja siten aiheuttaa epätyypillistä hintojen huojuntaa.
– On räävitöntä sanoa, etteivät rahat riitä terveydenhuoltoon, sairaaloihin ja ilmastoon samaan aikaan kun arvopaperien hinnat eivät koskaan ole olleet näin korkealla, Larroutorou pamauttaa.
– Ne, jotka sanovat ei vaatimukselleni haluavat mielummin auttaa kaupustelijoita ja verottaa äänestäjiä.
On Larroutoroun nälkälakon syystä mitä mieltä tahansa, niin ainakin hän seisoo tiukasti ajatustensa takana. Suurella osalla sosialistimepeistä moraali kun on hyvinkin suhteellinen käsite.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Hallituksen ongelmana kyvyttömyys priorisoida rahankäyttöä – ”On pystyttävä karsimaan menoja, joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa”

Etelän maat hamuavat lisää EU-solidaarisuutta – ”Käyttävät taitavasti hyväkseen pohjoisen poliitikkojen hyväuskoisuutta ja EU-intoa”

Puisto ja Immonen: Suomen talouden kantokykyä ajetaan koetukselle

Pääministeri Marinilla huoleton asenne velkaantumiseen – Halla-aho huolissaan suomalaisten työpaikoista ja korkeista elinkustannuksista: ”Meidän on lisättävä käteen jäävien tulojen määrää”

Kolme miljoonaa euroa joka päivä ei riitä: Hallitus lisää kehitysapua 50 miljoonalla eurolla – velaksi, tottakai!
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.