Perussuomalaisen Nuorison käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä EU-tukipaketista keräsi vain neljässä päivässä vaadittavat 50 000 allekirjoittajaa, ja nyt nimiä on kaikkiaan 58 960. Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom kertoi Tuumaustunnilla, että aloite pyritään nyt saamaan vauhdilla eduskuntaan.


Pääministeri Sanna Marin sopi kesällä EU-johtajien kokouksessa tukipaketista, jonka koko on 750 miljardia euroa ja Suomen vastuut ovat yli 13 miljardia euroa. Summasta suoria avustuksia on 3,4 miljardia euroa, minkä päälle tulee myös muita kuluja kuten lainojen korkoja.

Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom kertoo kansalaisaloitteen laatimisen taustoista.

– Marinin neuvottelemassa paketissa Suomen maksut jatkuisivat jopa vuoteen 2058 saakka. Se on pitkä aika. Kun Marinin hallitus sai mandaatin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, ei tiedetty, että tällainen paketti tuotaisiin eduskuntaan. Näin ollen voidaan katsoa, että on perusteltua kysyä kansan mielipidettä, eli haluammeko todella antaa näin suuren osan valtion rahoista ulkomaille, Bergbom sanoo.

Hän huomauttaa, että tukipaketti olennaisesti myös muuttaisi EU:n luonnetta kohti liittovaltiota siten, että Suomen lainsäädäntö- ja budjettivaltaa siirtyy EU:lle.

Kansa osoitti näkemyksensä ilman valtamedian tukea

Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen alkoi keskiviikkona 23. syyskuuta ja vaadittavat 50 000 nimeä tuli täyteen vain neljässä päivässä. Nyt nimiä on kaikkiaan 58 960. Nimien kerääminen päätettiin seuraavalla viikolla maanantaina 28.9.

Bergbom kertoo, että nimien keräämisen keskeyttämiselle tuli kiire siksi, että aloite saataisiin vauhdikkaasti eduskuntaan.

– Muuten pääministeri Marin ja hallitus voisivat vedota siihen, että kansalaisaloitetta ei ehditä käsittelemään, sillä itse elpymispaketti on tulossa nopeasti käsittelyyn eduskunnan valiokunnissa.

Bergbom ja Perussuomalainen Nuoriso katsovat, että 50 000 nimeä aloitteeseen vain neljässä päivässä on merkittävä saavutus, ottaen huomioon, että nimet kerättiin täyteen lähes täysin ilman valtamedian tukea. Sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä ja Facebookissa aloite sen sijaan sai runsaasti näkyvyyttä.

– Maakuntamediassa oli muutama uutinen etupainotteisesti, mutta valtakunnallinen media reagoi aloitteeseen vasta sitten, kun kasassa oli vaadittavat 50 000 nimeä. Lopputulos oli kuitenkin se, että kansa pääsi osoittamaan näkemyksensä ilman valtamedian apua.

Kansanäänestyksen tulos osoittaisi hallitukselle suunnan

Bergbom toivoo, että aloite saa eduskunnassa ansaitsemansa kohtelun.

– Jotta voitaisiin järjestää kansanäänestys elpymispaketista. Ideana on totta kai se, että antaako kansa hallitukselle elpymispaketista mandaatin vai eikö anna. Äänestystulos on selvä signaali, miten hallituksen pitäisi toimia, Bergbom sanoo.

Hän harmittelee sitä, että eräät hallituspuolueiden kansanedustajat ovat eri yhteyksissä esittäneet, että kansanäänestystä ei voitaisi järjestää.

Mikko Kärnän (kesk.) mukaan Suomi lentäisi pihalle EU:sta, jos kansanäänestyksellä paketista kieltäydyttäisiin. On aika mielenkiintoinen tulkinta, että emme muka voisi olla olematta mukana paketissa, Bergbom sanoo.

Kuten useat suomalaiset taloustieteilijät, myös Perussuomalainen Nuoriso katsoo, että elvytystoimet tulisi tehdä kansallisesti, eikä ylikansallisesti EU:n kautta.

Kotimaan ongelmiin ei löydy rahaa, mutta EU:lle kyllä

Bergbomin mukaan tilannetta kuvaa hyvin se, että vaikka suomalaiset nuoret kärsivät masennuksesta ja mielenterveysongelmista, Suomesta katoaa työpaikkoja ja terveyskeskuksissa on järkyttävät jonot, niin näihin kohteisiin ei löydy rahaa, mutta Euroopan unionille kyllä.

Bergbom nostaa myös esille valtamedian harhaanjohtavan uutisoinnin elpymispaketista.

– Yleisradio kirjoitti, että Suomi olisi saamassa elpymispaketista 3,2 miljardia euroa. Tuskin voidaan liikaa korostaa sitä, että Suomi ei ole saamassa paketista euroakaan, vaan Suomi menettää pelkästään suoraa rahaa 3,4 miljardia ja sen lisäksi vastuut ja korot päälle.

Bergbom esittää suuret kiitokset allekirjoittaneille sekä kaikille, jotka olivat mukana kampanjassa keräämässä nimiä aloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseen EU-elpymispaketista.

– Se oli myös osoitus medialle, että asioita voidaan nostaa kansalaiskeskusteluun ilman median tukea.

SUOMEN UUTISET