Jussi Halla-aho muistuttaa, että päätös EU-elpymispaketista on viime kädessä eduskunnan käsissä. – Eduskunta tekee asiasta päätöksen. Antautuminen ei ole pakollista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on elokuusta saakka kiertänyt Suomea kuntavaalikiertueen merkeissä. Halla-aho iloitsee siitä, että kaikkialla Suomessa väkeä on ollut poikkeuksellisen paljon liikkeellä, vaikka vaaleihin on vielä aikaa.

– Kentällä saa hyvän käsityksen siitä, mikä kansalaisia puhuttaa, huolettaa ja närästää: työpaikat katoavat ja tehtaat pannaan kiinni.

Ihmiset eivät ole tyhmiä

Halla-ahon mukaan yksi kaikkein useimmin toreilla esiinnousevista aiheista on EU-elpymispaketti.

– Ihmiset eivät ole tyhmiä. He ymmärtävät, että jos Suomi maksaa paitsi oman taloutensa myös muiden elvyttämisestä, Suomi ei ole voittaja. He ymmärtävät, että mekanismista ei tule ainutkertainen ja väliaikainen.

– He ymmärtävät, että jos Suomi rahoittaa oman vientiteollisuutensa kilpailijoita, se ei hyödytä Suomen vientiä. He ymmärtävät, että mitä enemmän Suomi lapioi rahaa ulkomaille, sitä ankarammin se joutuu verottamaan suomalaista työtä ja yrittämistä, Halla-aho toteaa.

Nytkö luottamuspääomaa käytetään?

Monet ihmiset ovat kysyneet Halla-aholta, onko pakettiin osallistumista mahdollista pysäyttää.

– Olen vastannut, että kyllä on. Eduskunta tekee asiasta päätöksen. Antautuminen ei ole pakollista. Muut maat, pienetkin, uskaltavat panna kovan kovaa vastaan, kun niiden kansallinen etu on uhattuna.

– Vain Suomi sanoo kaikkeen kyllä, kuvitellen keräävänsä jotakin luottamuspääomaa, jota voidaan käyttää sitten, kun on oikeasti tärkeä paikka. Mikä mahtaa olla se oikeasti tärkeä paikka, jos tämä ei ole sellainen?

Kansaltakin voidaan kysyä EU-elvytyksestä

Halla-aho sanoo, että on tärkeää panna kansanedustajat valinnan eteen.

– Yksi tapa on välikysymys ja epäluottamuslause hallitukselle. Se on varmasti tulossa. Toinen tapa on panna heidät päättämään, kysytäänkö kansalaisten mielipidettä elpymispakettiin.

Hallituksen on turha vedota siihen, että ihmiset ovat jo äänestäneet vuonna 1994.

– Eivät suomalaiset äänestäneet tuolloin tulonsiirtounionista, jossa velat sosialisoidaan. Eivät suomalaiset sanoneet kyllä unionille, joka rikkoo omien perussopimustensa henkeä. Jos hallitus uskoo, että suomalaiset tukevat elpymispakettia, heillä ei ole syytä estää suomalaisia äänestämästä asiasta.

Perussuomalaisilla selkeä kanta kansalaisaloitteisiin

Halla-aho sanoo, että perussuomalaisilla on ollut selkeä kanta kansalaisaloitteisiin niin kauan kuin kyseinen instrumentti on lainsäädännössä ollut.

– Kansalaisaloitteisiin suhtaudutaan eduskunnassa kuin hallituksen esityksiin, niistä tehdään aina mietintö, ja ne tuodaan aina saliin äänestettäväksi. Tämä kanta pätee nytkin.

SUOMEN UUTISET