

Riikka Purra (ps.) ja Sanna Marin (sdp.). / YLE
Suomi maksaa EU-elpymisrahastoon 6,6 miljardia ja saa takaisin 3,2 miljardia – Purra: Kierrätämme omia rahojamme EU:n kautta
Pääministeri Sanna Marin vakuutti Ylen A-Studiossa, että 750 miljardin EU-elpymisväline jäisi kertaluontoiseksi ratkaisuksi. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti, että uusia kriisejä on tulossa. – Valitettavasti valtioiden sitouttaminen yhteiseen velkaan sitoo valtioita toisiinsa myös negatiivisessa mielessä. Sitä vaikeampaa on enää tehdä itsenäisiä päätöksiä, eli koko ajan meidän oma suvereniteettimme kapenee.
EU-johtajat pääsivät alkuviikosta sopuun EU-jäsenvaltioiden 750 miljardin yhteisestä EU-elpymisvälineestä, josta osa on lainaa ja osa avustuksia. Pääministeri Sanna Marin totesi keskiviikkona Ylen A-Studiossa, että koska Suomi on useita muita EU-maita vauraampi maa, niin Suomen osana on olla nettomaksaja.
Suomen kokonaisvastuu elpymisvälineestä on yhteensä 13 miljardia euroa, josta osa on takausvastuita. Suomi maksaa elpymisrahastoon 6,6 miljardia euroa, ja saa takaisin 3,2 miljardia euroa. Marin sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että osa kaikesta EU-rahoituksesta on käytettävä ilmastotoimiin.
Finanssiliitto on liittovaltion esikartano
A-Studiossa Marinia haastoivat perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sekä kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.
Purra totesi, että on melko kummallista puhua rahasta, jota Suomi saa EU:lta takaisin.
-Kyse on siis meidän omasta rahastamme, jota vain kierrätetään EU:n kautta. Laitetaanko sitä sitten tutkimukseen tai ilmastotoimiin – me voisimme tehdä sen itsekin. Ja jos meille EU:sta kerrotaan, mihin voimme investoida ja käyttää rahaa, niin sekin on hullunkurista, että meillä on ikään kuin keskusvaltio, joka kertoo, mihin yksittäisten valtioiden pitää investoida.
Purra myös huomautti Mykkäselle kokoomuksen vaihtelevasta EU-linjasta.
-Kokoomus on vuosikausia kannattanut erilaisia federalistisia toimia. Eihän sitä voi tehdä ilman, että Suomi osallistuu tulonsiirtounioniin. Kokoomus on ajanut kaikista ponnekkaimmin tällaista politiikkaa.
Purran mukaan EU on jo menossa liittovaltion suuntaan.
-Finanssiliitto on liittovaltion esikartano.
EU:n krooniset ongelmat eivät ole katoamassa
Mykkänen väitti, että ei kannata tulonsiirtounionia, mutta esitti että vahvaa Eurooppaa tarvitaan ja että EU-sisämarkkinat ovat tuoneet Suomelle vaurautta 25 vuoden aikana. Purra huomautti, että sisämarkkinat eivät edellytä liittovaltiota.
A-Studion juontaja kysyi Marinilta miten varmistetaan se, ettei EU:sta tule pysyvää tulonsiirtoautomaattia, jossa vaikeuksien tullessa liittovaltio ottaa yhteistä velkaa. Marin vastasi, että lähtökohtaisesti elpymisväline on suunniteltu ainutkertaiseksi menettelyksi.
-En voi ennustaa 50 vuoden päähän tulevaisuuteen, mutta tämän paketin osalta lähdemme siitä että se on kertaluontoinen.
Purra sanoi, että on vaikea nähdä, että elpymisväline jäisi kertaluontoiseksi.
-Koronapaketti voi sellaiseksi jäädä, mutta sitten tulee uusia tilanteita: Tulee mahdollisia eurokriisejä. Järjestelmän krooniset ongelmat kuten se, että siihen kuuluu hyvin erilaisia valtioita, pysyvät edelleen.
-Valitettavasti myös valtioiden sitouttaminen yhteiseen velkaan sitoo valtioita toisiinsa myös negatiivisessa mielessä. Sitä vaikeampaa on enää tehdä itsenäisiä päätöksiä, eli koko ajan meidän oma suvereniteettimme kapenee.
EU-maat voivat elvyttää myös itsenäisesti
Marin haastoi Purraa ja kysyi, mikä on perussuomalaisten vastaus kriisin hoitoon.
-Suomi on jo tehnyt paljon kansallista elvytystä. Se on mahdollista myös muille maille. Mikäli ne ovat hoitaneet oman taloutensa niin huonosti, että eivät enää saa lainaa markkinoilta, EVM:sta tai muualtakaan, niin se ei ole varsinaisesti Suomen ongelma, Purra totesi.
Katso keskustelu Yle Areenasta >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen kommentoi Marinin piileskelyä: Ehkä pääministeri itsekin on ymmärtänyt, ettei neuvottelutulos ollut Suomen osalta kovinkaan onnistunut

Riikka Purran kolumni: Maksa, älä kysele – EU-politiikan epädemokraattisuudesta

Halla-aho: Edustaako Marinin hallitus Suomea Brysselissä vai Brysseliä Suomessa?

Purra: Vihreän elvytyksen sijaan pitäisi puhua vihreästä tainnutuksesta – ”Päätökset kohdistuvat palkansaajien rahapussiin siten, että asumisen, autoilun ja lämmityksen kustannukset kohoavat”

Korot ovat laskeneet 40 vuoden ajan – onko se hyödyllistä?

PS-edustajat tyrmäävät Marinin ja demareiden haaveet 6-tuntisesta työpäivästä: ”Vähemmän työtunteja samalla palkalla? Elääköhän joku utopiassa?”

Tavion mielestä Suomessa tarvitaan aatteellinen ja taloudellinen ryhtiliike: ”Kuoliaaksi verottaminen ja valtiontalouden tuhoaminen on lopetettava ”

Halla-aho: EU-elpymispakettiin osallistuminen voidaan estää – ”Kansanedustajat on pantava valinnan eteen”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.