Useampi taho uumoilee Saksan EU-puheenjohtajamaana liruttavan lisää laimentavaa vettä jo varsin vesitettyyn oikeusvaltiomekanismiin. Syy on se, että ilman pohjoisten maiden lahjarahaa eteläisten eurooppalaisten maiden tuska yhteisvaluuttaa ja unionia vastaan voi kasvaa liian suureksi.

Financial Timesin Brysselin kirjeenvaihtaja Mehreen Khan kirjoittaa, että oikeusvaltiomekanismista tehdään talouskurisopimuksen kaltaista kuollutta kirjainta. Mekanismia ei toisin sanoen koskaan käytettäisi, vaikka sääntöjä vastaan rikottaisiinkin.

Mekanismi on jo entuudestaan vesitetty. Lakiluonnoksen mukaan EU voi käynnistää toimenpiteitä vain jos sen rahoitus kanavoituisi väärin. Mekanismin puolustajien mukaan järjestelmän tulisi vaalia myös vapaata lehdistöä, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja ilmaisunvapautta.

Puolan ja Unkarin torppaama luonnos toimisi vain eräänlaisena torjuntayksikkönä petoksia vastaan. Euroopan parlamentin virkamies pitää tätä tehottomana ja poliittisesti arkaluontoisena välineenä. Sen käytön rima on korkealla ja päätepiste usvan peitossa.

Saksalle tärkeä Orbán

Analyysiyhtiö Eurointelligencen johtaja Wolfgang Münchau kirjoittaa, että mekanismia vesitetään lisää todennäköisesti siksi, että Unkari on Saksan tärkeä kumppani. Hän vertaa oikeusvaltiomekanismin hiontaa niin ikään käyttämättömään talouskurisopimukseen.

Münchau toteaa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin olevan Saksan luomus. Orbán on luonut läheiset suhteet saksalaisyrityksiin. Tästä syystä Saksan liittokansleri Angela Merkel on Orbánin puolella.

Münchau muistuttaa, että ilman Merkelin tukea Orbán olisi heitetty Euroopan parlamentin suurimmasta EPP-ryhmästä ulos jo aikoja sitten.

– Tekopyhä suitsuttaa Merkelin liberalismia ja samaan hengenvetoon hyperventiloi Unkarin pääministerin vuoksi, Münchau pamauttaa.

Münchaun mukaan Alankomailla, Suomella ja Euroopan parlamentilla on veto herkässä mikäli Merkel turvautuu sumuverhoon. Tosin Suomi on yleensä poliittisesti herkissä EU-aiheissa tyytynyt lymyilemään Saksan takana.

Henri Alakylä