Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta käsitteli kokouksessaan vastalause-ehdotusta lyijyhaulikiellon kumoamiseksi. Valiokunta tyrmäsi vastalauseet ja näin ollen asettui tukemaan lyijyhaulikieltoa.

PS:n meppi Laura Huhtasaari oli erittäin pettynyt ja vihainen kokouksen jälkeen.

– Huolimatta useista metsästäjäjärjestöjen, reserviläisten ja ampumaurheilun harrastajien vetoomuksista parlamentti haluaa tehdä kiusaa tuhansille suomalaisille. Linjaus on osoitus uhkaavasta EU-liittovaltiokehityksestä. Suomalaiset eivät enää saa päättää, millaisilla hauleilla Suomessa ammutaan.

”Kielto on susi jo syntyessään”

Euroedustaja Teuvo Hakkarainen raivostui kokouksen jälkeen eurobyrokraattien kiusanteosta suomalaisille. Säädöksessä on suuria lainsäädännöllisiä ongelmia. Lyijyhaulien hallussapidon kriminalisointi rikkoo jopa syyttömyysolettamaa.

– Myös kosteikkomääritelmä ja koko kiellon soveltamisala on niin epäselvä, että se vaarantaa säädöksen laillisuuden ja täytäntöönpanokelpoisuuden.

– Tämä kielto on susi jo syntyessään: komission mukaan jäsenmaat saavat pähkäillä, mitä kosteikko tarkoittaa, eli komissio ei sitä itsekään tiedä, Hakkarainen kertaa kirjalliseen kysymykseen saamaansa vastausta.

Ihmisten huolet eivät kiinnosta unionia

Myös kiellon soveltamisalueella olevilla ulkoampumaradoilla lyijyhaulit kielletään, millä on aineellisia, ympäristöllisiä ja muita vaikutuksia harrastajille ja kilpaurheilijoille.

– Eivät näidenkään ihmisten huolet EU:ta kiinnostaneet, Hakkarainen toteaa.

Näin laajana toteutettava lyijykielto on Hakkaraisen mielestä täysin suhteeton oletettuun riskiin nähden.

– Ihmisten terveydelle aiheutuva riski on itse asiassa vähäinen eikä riistalihaa ole imeväisten tai raskaana olevien pakko syödä, Hakkarainen toteaa.

– Vesieläimiä lyijyltä jo suojellaankin, siitä on säädetty laissa melkein joka jäsenmaassa.

Suomen olisi pitänyt irtisanoutua

Huhtasaari yhtyy Hakkaraisen näkemyksiin ja pitää kokonaisuutena esitystä absurdina, joka voi olla ristiriidassa jopa Suomen perustuslain kanssa.

– Suomen tulisi yksipuolisesti irtisanoutua tällaisista, mutta siihen ei keskustan tukemalla vihervasemmistohallituksella ollut haluja, harmittelee Huhtasaari.

SUOMEN UUTISET