Eduskunnan ympäristövaliokunta käsitteli eilen esitystä rajoittaa merkittävästi lyijyhaulien käyttöä metsästyksessä ja muussa haulikkoammunnassa. Esityksen mukaan lyijyhaulit pitäisi korvata muilla materiaaleilla.

Euroopan kemikaalivirasto on esittänyt lyijyhaulien kieltoa kosteikoilla osana kemikaalien käyttöä koskevaa Reach-asetusta. Perussuomalaiset ympäristövaliokunnan jäsenet Mauri Peltokangas ja Petri Huru vastustivat esitystä – muista puolueista tukea ei tullut.

– Esitys on erittäin haitallinen metsästysharrastukselle sekä sen jatkuvuudelle. Emme voineet hyväksyä nyt esitettyä kieltoa. Esitetty Ramsar-määritelmä ja sen suojavyöhykkeiden käyttäminen merkitsisi lähes täydellistä lyijyhaulien käytön kieltoa myös metsäisillä alueilla, perussuomalaisten edustajat toteavat.

– Maamme metsästyskulttuuri perustuu niin sanottuun vaellustyyppiseen maastossa liikkumiseen. Nyt esitetty lyijyhaulikielto olisi erityisen haitallinen metsästäjille, riippumatta siitä tuleeko esitykseen siirtymäaikoja taikka ei. Varsinkin, kun jatkossa kaavaillaan lyijykieltoa kaikkeen metsästykseen ja kalastukseen, Peltokangas lisää.

Taloudellinen ongelma

Lisäksi perussuomalaiset huomauttaa, että nyt tehty esitys on taloudellinen ongelma metsästäjille, joiden aseet eivät kestä uusia teräshauleja. Harrastuksen kustannukset nousisivat myös siksi, että esitys estäisi edullisten patruunoiden käytön harjoittelussa.

– Kielto asettaisi samoin liipasimelle koko ampumarataverkoston ja niiden kehittämisen. Samoin kävisi useille ammuntaharrastuksille, kuten haulikkolajeille, joissa lyijyhaulien käyttö on saneltu jopa säännöissä, Huru huomauttaa.

SUOMEN UUTISET