Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on hämmentynyt hallituksen ristiriitaisista kannanotoista. Toisaalta Suomi on sitoutunut ruokahävikin puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä, toisaalta ammuttujen valkoposkihanhien lihan syöminen on kiellettyä. Jopa 15 000 kiloa ihmisravinnoksi kelpaavaa lihaa hävitetään tänä ja ensi vuonna.

Vihreiden kansanedustaja ja sisäministeri Maria Ohisalo peräänkuuluttaa uusimmassa Facebook-päivityksessään ruokahävikin vähentämisen tärkeyttä ja kertoo, kuinka Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä.

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Ari Koponen on hämmentynyt hallituksen ristiriitaisista kannanotoista, sillä ympäristöhallinto on myöntänyt luvat 3 555 valkoposkihanhen ampumiseen, mutta tapettuja lintuja ei saa syödä.

– Jos kaikki poikkeusluvat käytetään tänä ja ensi vuonna, niin noin 15 000 kiloa ihmisravinnoksi kelpaavaa lihaa hävitetään. Samalla meillä seisoo tuhansia ihmisiä leipäjonoissa. Vihreä ideologia ei salli nähtävästi edes lihan käyttämistä hädänalaisten hyväksi, pohdiskelee Koponen.

Ministeri Mikkonen: ”Periaatteellisesti arveluttavaa”

Koponen kysyikin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta kirjallisessa kysymyksessä, miksi lupaa valkoposkihanhien käyttämiseksi ravintona ampumisen yhteydessä ei myönnetä.

Mikkosen antaman vastauksen mukaan rauhoitettujen lajien yksilöiden riistakäyttö olisi periaatteellisesti arveluttavaa ja omiaan aiheuttamaan sekaannusta siitä, onko kyseessä rauhoitettu laji vai riistalaji. Karkotustarkoituksessa tapettujen yksilöiden ravintokäytön salliminen saattaisi hänen mukaansa myös kannustaa ampumaan useampia yksilöitä kuin mikä olisi välttämätöntä vakavan vahingon estämistavoitteen saavuttamiseksi.

– Tämähän on täysin ristiriidassa hallituksen ruokahävikkiä koskevien tavoitteiden kanssa. Sitä paitsi valkoposkihanhet käytetään elintarvikkeena niin Virossa, Ruotsissa kuin Tanskassakin, koska EU:n lintudirektiivin nojalla tappamiskiellon lisäksi voidaan poiketa myös hyödyntämiskiellosta, kertoo Koponen.

Koposen mukaan on erittäin epäeettistä ja moraalitonta, että tapettu lintu joudutaan hautaamaan hyödyntämättä lihaa ravintona.

Tänään vietetään maailman ruokapäivää.

Suomen Uutiset