Rauhoitettujen valkoposkihanhien metsästys on sallittua vain erittäin tiukoin ehdoin myönnetyillä poikkeusluvilla. Ehdoissa on estetty tiukasti lintujen hyödyntäminen ravinnoksi, ja lopetetut linnut on määrätty viranomaisten määräyksellä tuhottavaksi polttamalla tai hautaamalla. Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru pitää tilannetta eettisesti kestämättömänä.

– Päätöksen taustalla on ympäristöhallinnon tekemä tulkinta, joka pohjautuu luonnonsuojelulain kieltoon, jonka mukaan rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuun. Perusteena tulkinnassa on, että kyse ei ole metsästyksestä vaan poikkeusluvalla poistetusta yksilöstä, kertoo kansanedustaja Petri Huru.

Käytäntö on vastoin kaikkia eettisiä näkökulmia

– Tässä tulisi muistaa, että metsästys perustuu kestävään käyttöön aivan kuten sienestys, marjastus tai kalastuskin. Riistakannan hyödyntäminen on luonnon antimien hyödyntämistä. Ihmisravinnoksi kelpaavan lihan hävittäminen polttamalla tai hautaamalla on vastoin kaikkia eettisiä näkökulmia, Huru huomauttaa.

Huru jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille.

– Milloin hallitus muuttaa ympäristöhallinnon tekemää tulkintaa, jotta ammutut valkoposkihanhet voi hyödyntää? Ihmisravinnoksi kelpaavaa lihaa ei pidä hävittää.

Suomen Uutiset